Így rendezd be otthonodat 2023-ban

Idén is divat a virágminta távolodva a klasszikus dzsungel mintáktól. A hívószavak a természet és a luxus, ez utóbbi inkább a minőségi kivitelezést, a fa anyagok használatát jelzi. A szürkét felváltja a bézs, vagy a kettőt kombinálhatjuk is, de az árnyalatok összehangolása fontos szempont.

Színek:
Ebben az évben az élénk, telített színek jelentek meg, melyek most a nagyobb felületeken, kanapén, foteleken, függönyökön és tapétákon is teret hódítanak. Lakásmérettől függetlenül beillesztehtőek az eneriourbe. Mely színek hódítanak 2023-ban?

Málna, Magenta, Borostyánzöld és Andoki Tukán (szintén zöld szín)

Ezek a színek a natúr, esetleg szürkés, hidegbarna fabútorok, padlók mellett gyönyörűek, de egy meleg tölgy színű komód, egy málna színű kanapéval is hívogató teret alkot.
A bézs szinte mindig divat, többféle árnyalatban, hideg-melegbézsek, krém. Ezekkel a színekkel nehéz hibázni, de figyelni kell a padló árnyalatára, a kiegészítőkre. Mindig természetes fénynél nézzük meg a festékmintákat vagy a párnahuzatot, nehogy hazatérve csalódjunk.
A magenta színt hálóba és gyerekszobába nagyobb felületre nem ajánlom, mert túl intenzív, ha a lakásban ez megjelenik, akkor ezekben a helyiségekben.

Minták és anyagok

A levélminta megmarad, de visszafogottabb, kevésbé élénk verzióban, míg a virágok közül a fenti színek trópusi virágai egymásba borulva láthatóak. Az olasz tervezők a virágmintát állatmintákkal kombinálják. Ízlés dolga, ki mennyit enged ebből a saját otthonába. Már egy kép, vagy váza is elegendő ahhoz, hogy ezt a trendet megjelenítsük a térben. Az állatminta erőteljes, élénk, így kiváló kiegészítője lehet a natúr falnak, vagy a szintén erős, sötétebb színeknek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szőnyegekből divat a juta szőnyeg, ezek a színt és a természetességet ötvözik. Nagy előnye, hogy a legtöbb lakástextil üzletben beszerezhető.
Falak esetében a tapéta mellett megjelent a dekorfal és egyre nagyobb sláger. Már kaphatóak olyan alapanyagok és festékek, amely nem csupán vízállóak, de dörzsölni is lehet anélkül, hogy sérülne a felület. Konyhába kitűnő választás lehet a csempe helyett. Színvilágban pedig teljesen egyedi felület hozható létre a visszafogott barnástól, a rozsdafalra emlékeztető színekig. A dekorfalnak több verziója létezik: betonhatás, rozsdafal minta, stencil technikával készült fal, ahol a mandala mintáktól, a modern geometriai formákig bármit megálmodhatunk. Azonban a dekorfalnál is igaz, a kevesebb néha több!

Bútorok
A nyers, natúr bútorok, a fenntarthatóság a hívószavak idén. A készen kapható bútorokat kedvezőbb áron vásárolhatjuk meg, mégis arra bíztatok mindenkit, hogy egy-egy bútor legyen a lakásban, ami saját tervezés, épp oda készül.
A melegség, puhaság egyértelműen hozza a fa bútorokat, használjuk bátran.

Világításban szinte teljesen kiszorultak a korábbi beépített ledcsíkok,helyettük a függőlámpák, falikarok és a formás éjjeli lámpák ismét megjelennek, ami minden bizonnyal a következő 2-3 évben is tartja majd magát. Ha mégis ledcsík, akkor abba is érdemes designt belevinni és az új trend szerint körbefuttatni a szobán négyzet, vagy tégla alakban.

Világításoknál nem csak a lámpabúra, hanem a fényerő, az izzó fénye és a lámpa elhelyezése adja a megfelelő fényt. Fürdőszobában az oldalról megvilágított tükör adja a legszebb fényt, így nem vetül árnyék az arcra, szebb smink készíthető. Aki a felső világítás után megtapasztalja az oldalról világított tükröt, biztosan érezni és látni fogja a különbséget.

Végül néhány szó az autentikus fenntarthatóságról. Ez nem trend, hanem egy döntés és életforma.
A természetes anyagkezelés, környezetbarát festékek, lakkok évek óta jelen vannak már és az igény a fenntartható lakberendezési tárgyakra, bútorokra még remélehteőleg sok éven át megmarad. A magafényű bútorok egyre inkább kiszorulnak a lakberendezésből a következő 1-2 évben.
Legyen szép otthonod!

Sélei Annamária
lakberendező

Prémium lakberendezés
email: premiumlakberendezes@gmail.com
www.premiumlakberendezes.hu

 

 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.