A nagy konyhabútor körkép: merre indulj, ha újragondolnád a konyhabútort?

Épp a fejújítás közepén vagy és ideje konyhabútort választani? Vagy épp meguntad a régit? Nem elég praktikus és szeretnél egy modernebb, jobban kihasználható típust?

Akkor a legjobb helyen vagy, ugyanis a napokban Pap Ferenc lakberendezővel beszélgettünk a konyhabútorok kapcsán és remek ötleteket, tanácsokat adott. Ezeket most meg is osztjuk veled!

Előregyártott vagy egyedi konyhabútor a jobb választás?

Számos esetben tapasztalható, hogy e közül a két választási lehetőség közül igen nehezen választanak a felhasználók, ezért olyan megoldást keresnek, mely egy kicsit mindkettő kategória.

Ilyen például az IKEA által kínált félkész konyhabútor elemek, melyek tökéletesen megfelelnek arra, hogy egy konyhabútort összedobjunk belőle. Ennek a megoldásnak hatalmas előnye, hogy egyaránt megfizethető és mégis egyedi, hiszen a félkész elemeket kedvünkre kombinálhatjuk, vagy egészíthetjük ki, variálhatjuk a színét.

Ami viszont az előnye, az egyben a hátránya is, mivel gyakorlatilag egy majdnem fix elem-csomag áll rendelkezésünkre és ebből kell gazdálkodnunk. Igaz, hogy többnyire elegendő a felkínált mennyiség és variációs lehetőség, de ha nagyon egyedi elképzelésünk van, akkor ütközhetünk nehézségekbe.

Az előre gyártott bútorok előnyei közé sorolhatjuk, hogy minőségben egy elég jó szintet képviselnek a konyhabútorgyártó cégek termékei. Persze, mint mindenben, itt is vannak kivételek, de ha a nagy átlagot nézzük, akkor az előre gyártott, vagy részben előre elkészített bútorok megfelelő minőséget, át/érték arányt testesítenek meg.

Emellett érdemes kiemelni, hogy hála a számos alkotóelemnek és annak, hogy a gyártók is egyre több igényt vesznek figyelembe, az előre gyártott bútorok esetén is bőven van lehetőségünk maximálisan jól kihasználni a rendelkezésre álló helyet. Ez anno főleg az egyedi bútorok kapcsán volt így; ha az embernek valamilyen okból egyedi méretű konyhája volt, nehezen kapott megfelelő bútort, abból kellett hát gazdálkodni, ami kapható volt. Szerencsére a bútorgyártás is folyamatosan fejlődik, így ma már a helykihasználás vagy az egyedi méretek sem okoznak túl nagy problémát.

Az asztalosok által, egyedileg készített bútorok közkedveltségét az adja, hogy megvalósítás szempontjából szinte nincsenek határok. Nincs olyan lehetetlen elrendezés, kialakítás vagy igény, amit valamilyen úton-módon ne lehetne elkészíteni. Az egyedi bútorok esetében csak a pénztárcánk szabhat határt az elképzeléseinknek.

Ezekre a bútorokra leginkább a prémium kategóriás anyaghasználat jellemző, tehát a cél nem csak az, hogy jól nézzen ki és jól funkcionáljon az elkészült konyhabútor, hanem az is rendkívül fontos, hogy tartós legyen.

Mire figyelj a konyhabútor tervezésénél, kiválasztásánál?

Mint sok minden más, a konyhabútor tervezése is egy aprólékos és odafigyelést igénylő folyamat. Vannak olyan szabályok, melyeket be kell tartani, és olyanok is, amiket nem mindig lehet, ellenben célszerű.

Csak, hogy példákat is említsünk: manapság nagy divat a munkalappal megegyező hátlapot választani, azonban sok helyen elkövetik azt a hibát, hogy a tűzhely mögé is azt teszik, holott ez tilos és veszélyes, mert könnyen kigyulladhat. Ez egy olyan szabály, amit mindenhol be kell(ene) tartani, nem opcionálisan választható.

Milyen egy célszerű szabály? A konyha tervezésénél fontos szempont, hogy kézre álljanak a dolgok, így célszerű figyelembe venni a konyhai műveletek sorrendját is: kivesszük a hűtőből, megmossuk, aprítjuk, főzzük. Ha a sorrendnek megfelelő módon alakítjuk ki a konyhát, akkor azt érjük el vele, hogy valóban minden kézre esik, illetve nem kell feleslegesen sétálgatni oda-vissza, mire megcsinálunk valamit. Persze, ez a terv nem valósítható meg minden konyhában, hiszen mások a feltételek, a lehetősége. Ezért javasolt betartani, hogy kényelmes legyen a végeredmény, azonban nem kötelező jellegű.

A fentiek mellett fontos kiemelni azt a kérdést is, hogy milyen magas legyen a konyhapult. Ugyanis erre nem lehet egy sablon értéket ráhúzni. Mivel különböző magasságúak vagyunk, a konyhabútor magasságánál is más lesz a kényelmes. Érdemes ezt a kérdést még a konkrét bútor megvásárlása előtt tisztázni, hogy véletlenül se fussunk bele abba a kellemetlenségbe, hogy sok pénz és vesződség után a konyhapultnál való munka kényelmetlen.

Milyen legyen a bútorlap, munkalap?

Az előre készített bútoroknál sok variálási lehetőségünk nincsen, hiszen abból van, amiből gyártották. Ebben az esetben még a munkalapon vagy épp a kiegészítőkön (gombok, fogantyúk) tudunk változtatni.

Ettől függetlenül célszerű tisztában lenni vele, milyen anyagokból szoktak, vagy lehet bútort gyártani. Így, amikor elolvassuk a számunkra szimpatikus konyhabútor jellemzőit és ezen belül a felhasznált anyagokat, máris lesz egy képünk róla, hogy milyen minőséget és tartósságot képviselnek.

Laminált bútorlap

A laminált bútorlap alapanyaga faforgács lap, ami kevésbé tömör és kevésbé víztaszító, mint az MDF lap.

Minden bútor korpusza bútorlapból készül, csak az ajtók anyaga változik. Ezek többnyire MDF lapból vannak.

A bútorlapok előnye, hogy rendkívül nagy a választék belőlük, a legnagyobb gyártók a Falco, az Egger, a Casatmonu, a Kaindle, de számos más gyár is állít elő dekor lapokat.

Ha a legolcsóbb megoldást keresed, akkor válaszd a laminált bútorlapot. Plusz tipp: ha MDF élzárással készülnek az ajtók, akkor sokáig szép marad a konyhabútorod.

Laminált MDF

Az MDF, mint alapanyag, egy korszerű megoldás. Fűrészpor és ragasztó keveréke, ezáltal sokkal sűrűbb és nagyobb szilárdságú, mint például a faforgács lap.

Könnyen marható bele bármilyen forma, amit aztán tetszőlegesen választott fóliával borítanak be egy vákumos eljárással. Ezt a fóliát az élekre is ráhajtják, így külön élzárásra nincsen szükség.

A lamináld MDF egy közép árkategóriás, és közepes minőségű választás. Élettartamát tekintve sok függ a fóliázás minőségétől is.

Ha a hagyományos faerezetes, marásos felületeket kedveled és egyben kedvező árú megoldást keresel, akkor a laminált MDF jó választás lehet a számodra.

PVC fóliás MDF

A PVC, mint alapanyag, nem örvend nagy népszerűségnek, köszönhetően az elmúlt években kimutatott, emberi szervezetben felhalmozódott ftalátok miatt. Ez azonban a műanyaglágyítóban található anyag, ami megakadályozza pl. a pvc padlók esetében az évek alatti megkeményedést – nélküle a pvc padlónk egy idő után eltörne.

A PVC fóliás ajtókhoz használt anyagok már olyan korszerű technológiával készülnek, aminek következtében a károsanyag kibocsátásuk jóval a megengedett határérték alatt marad.

A PVC fóliázás egy hő hatására, nagy nyomáson történő préseléssel, hűtéssel, majd védőréteggel történő ellátással véget érő folyamat, aminek köszönhetően egy stabil, kemény felületű lapot kapunk. Az így kapott lapok karcállóak, formatartóak, és nem válik le a felületükről a fólia, mint az esetleg egy gyengébb minőségű laminálás esetében előfordulhat.

Egyetlen hátránya, hogy az erős napsugárzás hatására módosulhat a színe, ami a PVC kevésbé UV stabil összetételének köszönhető.

Ha magasfényű, selyemfényű vagy matt ujjlenyomatmentes bútort szeretnél, akkor a PVC fóliás MDF megfelelő választás lehet.

Akril bevonatos MDF

Az akrilt számos ipari területen használják, a bútorgyártásban egy olyan lapot kapunk általa, ami tükörsima felületű és egyben magasfényű is. Ráadásul bármilyen szín és minta elérhető vele.

A gyártás során egy általában fehér laminált felületre viszik fel a kívánt színt, vagy a kiválasztott fotó realisztikus papírnyomatot, és erre kerül az akrilréteg, amit polírozással tükörsimává tesznek. Ez a felület könnyen javítható a későbbiekben is és a színe sem fakul, mivel a két réteg között van.

Ha olyan bútort szeretnél, ami üveg hatású és rendkívül tartós, akkor az akril bevonatos MDF-et ajánljuk.

PET fóliás MDF

A PET fólia, ahogy a neve is mutatja, ugyanazt az alapanyagot használja, mint a PET palackok. Újrahasznosított alapanyag, ezért környezetbarát. Az előállítás hasonló a PVC fóliás ajtókéhoz, de a végeredmény egy sokkal karcmentesebb, keményebb, tartósabb fényű és színű felület. Továbbfejlesztett, 3D élzárással készül, így biztos lehetsz benne, hogy ezek az ajtók szinte örökéletűek.

MDF-ek között a legmagasabb minőségben és a legmagasabb árban készülnek. Ha hosszú távra tervezel, fontos számodra a kiváló minőség és a környezeted védelme, akkor mindenképp ilyen bútort válassz.

Mire figyelj, ha konyhapultot választasz?

Ebben a kérdésben leginkább a szokások játszanak nagy szerepet. A legfontosabb tényező a pult magassága. Ha túl alacsony, akkor kényelmetlen lesz és hátfájással nézhetünk szembe, míg, ha túl magas a pult, a karunk és vállunk fog túl gyorsan elfáradni. A pult magasságának kiválasztásánál akár 2-3 cm is sokat tud számítani, így nem érdemes felületesen kezelni a kérdést.

A konyhabútor tervezésénél mindenképp a magasság legyen az első kérdés, amit megbeszéltek, utána jöhet a pult anyaga.

Ebben a kérdésben csak a pénztárca szabhat határt, ugyanis szinte bármilyen horribilis összeget is el lehet költeni egy munkalapra. Érdemes kikérni szakember tanácsát, hogy melyik az az anyag, ami kellőképpen tartós és mutatós, de árban is megfelelő.

Ha az anyagválasztás készen van, akkor általában a szín kiválasztása következik. A mutatós végeredményért olyan színt válassz, ami a bútor színéhez is passzol, továbbá érdemes egy középtónusú árnyalatot választani. A túl világos és a túl sötét munkalap rendkívül kényes, mert minden szennyeződés hamar meglátszik rajta, így, ha nem akarsz folyamatosan pultot törölgetni, akkor egy kevésbé kényes árnyalatot válassz.

További fontos kérdés, hogy milyen vastag legyen a munkalap. Ez egyrészt függ az anyagtól és annak teherbírásától is, de ma már igen divatosak a vékony, 2 cm-es konyhapultok is.

Milyen ajtót válassz a konyhabútorra?

Ebben a kérdésben találkoznia kellene a design és a praktikum szempontjainak, de sajnos sokszor ez nem sikerül. Szintén célszerű egy szakember tanácsát kikérni, hogy milyen frontot válasszunk a konyhabútornak. Ugyanis, ha nem megfelelő a választás, akkor az igénybevétel során nagyon gyorsan amortizálódhat a kinézet, vagy épp fordítva; szépnek szép, csak nem lehet megfelelően használni.

Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy kiválasztanak egy szép ajtót, amit aztán vagy nem használnak annak érdekében, hogy szép is maradjon, vagy állandóan takarítani kell, esetleg minden igyekezet ellenére pár év múlva borzasztóan fog kinézni.

Milyen magasan legyenek a konyhabútor felső elemei?

Ezt leginkább az határozza meg, hogy az alsó konyhaszekrény milyen magas. Egy 175 cm magas ember számára a standard 92 cm magas pult az ideális. Innen kell fölfelé számolnunk a felső szekrényt. Az alsó és a felső elemek közötti rész távolsága 52-62 cm között van.

Az, hogy a felső szekrény milyen magas, már tényleg egyéni kérdés, hiszen több opció is lehetséges: akarunk-e pakolni a tetejére, vagy plafonig legyen beépített. Általában a felső szekrény ideális mérete kb. 72 cm magas és 30-35 cm mély.

Beépített gépek kérdése

A konyhabútor kialakításában nagy szerepük van azoknak a konyhai gépeknek, melyek beépítésre kerülnek. Először érdemes átgondolni, hogy pontosan mikre is lesz szükség, azok milyen méretűek és hova szeretnénk építtetni őket.

Ezeknek a tudatában lehet pontosan megtervezni, hogy mindennek meglegyen a megfelelő helye.

Fontos szempont lehet még a háztartási kisgépek elhelyezése is, melyek ugyan nem lesznek beépítve a konyhabútorba, de a munkalapon, vagy valamelyik szekrényben szeretnénk tárolni őket. Ezeket is gondoljuk át, hogy biztosan ne legyen zsúfolt a végeredmény és maradjon hely a konyhai tevékenykedésre is.

Fiókok vagy polcos elemeket válassz?

Abban a kérdésben, hogy melyik a praktikusabb: a fiókos vagy polcos megoldás, igazából nincsen jó válasz.

Minden háztartás és így minden konyhafelszerelés egyedi, így nem lehet egy kaptafára ráhúzni, hogy melyik lesz a tökéletes választás.

A legjobb, ha átgondoljuk, mennyi edényünk, tányérunk és egyéb konyhai felszerelésünk van, majd mérlegeljük, hogy ezeket hogyan lehet a legcélszerűbben tárolni – így pontosan meg tudjuk határozni, hogy bizonyos eszközöknek a fiókos, míg másoknak a polcos megoldás lesz a megfelelő.

Milyen ajtót válassz a felső szekrényhez? Fel-, vagy oldalra nyílót?

Ebben a témában nincs jó, vagy rossz döntés, teljes mértékben attól függ, hogy mit szeretnénk, mennyi helyünk van és hogyan kényelmesebb.

Arra érdemes figyelni, hogy a felfelé nyíló ajtóknál a szekrény nem érhet a plafonig, ugyanis az ajtónak kell plusz hely, ahova nyílhat. Ezzel szemben az oldalra nyíló verziónál a szekrény akár a mennyezetig is érhet.

A legfontosabb szempont leginkább az, hogy mennyi hely áll a rendelkezésünkre és abból mennyit kell kihasználnunk. Egy hatalmas konyhában maradhatnak kihasználatlan helyek is, míg egy apró helyiségben szinte minden centimétert be kell rendeznünk.

Milyen legyen a konyhai hátfal?

A hátfal kapcsán egyetlen nagyon fontos kritérium van, mégpedig az, hogy a gáz főzőlap mögé sosem tehetünk fa hátlapot a gyulladásveszély miatt.

Ezen kívül a lehetőségek tárháza áll rendelkezésünkre, olyat választhatunk, ami tetszik. Fali panelek közül rengeteg variáció létezik: üveg, csempe, kerámia, fa, biztonsági üveg + kristály, kőburkolat stb.

Manapság divatosak a munkalappal megegyező mintájú hátfalak, illetve az üveg is. Utóbbi esetén arra érdemes figyelni, hogy ha konnektor miatt vágni kell az üveget, akkor nem lesz olyan szép egységes az összkép.

Praktikussági szempontból érdemes olyan hátfalat választani, ami könnyen tisztítható, tehát nem érdes, hanem sima.

Ahogy láthattad a fentiekből is, a konyhabútor megtervezését nem érdemes elmismásolni. Ha éveken át tartós és szép, nem utolsó sorban pedig praktikus bútort szeretnél a konyhádba, akkor fogadd meg tanácsainkat és járd körül részletesen a témát.

Cikkünkben közreműködött:

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.