Mit rejt a hűtőd? Titkos funkciók, képességek, amelyekről nem is tudtál

A hűtő minden konyha kötelező tartozéka, ennek ellenére bőven akadnak olyanok, akik nem tudják igazán hatékonyan és jól használni készüléküket, mert nincsenek tisztában annak általános, ám „titkos” funkcióival, képességeivel. Klímaosztály besorolás, visszamelegedési idő, SuperCool gomb, „titkos lyuk” a hűtő hátsó oldalán. Ezek olyan tulajdonságok és funkciók, amelyek ma már a hűtők döntő részében fellelhetőek, mégis alig tudunk róluk valamit, így nem is használjuk megfelelően azokat. Ezzel pedig hűtőnk hatékonyságát, szélsőséges esetben élettartamát is csökkentjük.  

A háztartási gépek energiabesorolásáról (A-tól G osztályig) szinte mindenki tud. A hűtők klímaosztály felosztásáról viszont már csak kevesen hallottak, pedig szintén fontos, és jelölik is ezeket minden egyes készüléken. Ez azt mutatja meg, hogy a gép beépített hűtőrendszere milyen kültéri hőmérsékleti tartományban tud a leghatékonyabban működni. Ennek létezik egy jelölési táblázata is, amely fellelhető a készülékeken:

SN Szubnormális 10 – 32 °C
N Normális 16 – 32 °C
ST Szubtrópusi 18 – 38 °C
T Trópusi 18 – 43 °C

 

A klímaosztály hőmérsékleti tartományát a készülékünk érdekében be kell, vagy kellene tartani. E szerint például SN jelzésű hűtőt még véletlenül sem ajánlott a teraszra kitenni, mert bizony pórul járhatunk. Amennyiben ugyanis túllépjük a felső határokat, a hűtési hatékonyság jelentősen visszaeshet, míg az alsó értékek be nem tartása esetén a kompresszor olajsűrűsége kerülhet bajba, s akár el is romolhat a hűtőnk.

A visszamelegedési idő is kiemelt fontosságú. Akad egy paraméter, amely alapvetően kiválóan jelzi, mennyire jó hűtővel is van dolgunk: ez pedig a visszamelegedési idő. Ez azt mutatja meg, hogy készülékünk hőszigetelt belső tere hogyan reagál a hűtőrendszer lekapcsolása után (például áramszünet esetén). A visszamelegedési idő a hűtőrendszer kikapcsolása után meghatározza, hogy mennyi időbe telik, amíg a hűtő belseje újra felmelegszik a környezeti hőmérsékletre. A jó minőségű hűtők esetében ez az érték meglehetősen hosszú. Ennek ideje a hőszigetelés hatékonyságától és a hűtőrendszer minőségétől függ. Az alacsony minőségű vagy nem megfelelően szigetelt hűtők esetében a visszamelegedési idő drasztikusan lerövidül, ami azt eredményezi, hogy a hűtőrendszer gyakrabban kapcsol be újra és újra hűtési ciklusra, hogy fenntartsa a kívánt hideg hőmérsékletet. Igen hasznos, ha ennek – rendszerint a használati utasításban – utánanézünk. A Candy készülékei például 8-14 órát is garantálnak, ugyanakkor ez az idő egyes hűtőtípusoknál nagyon eltérő lehet: egy kisebb alulfagyasztós készülék visszamelegedési ideje általában alacsonyabb, mint egy nagy francia ajtós vagy side-by-side hűtőé.

Nem csak játék a SuperCool gomb! A hőfokszabályzó skála mellett ma már lényegében minden hűtőn megtalálható egy úgynevezett „SuperCool” kapcsoló, mégis kevesen tudják, miért is van valójában a készülékben. A funkció alapvető célja, hogy gyorsan lehűtse az újonnan behelyezett élelmiszereket a hűtőben, és ezáltal meggátolja a már benn lévő élelmiszerek felmelegedését. A gomb vagy üzemmód aktiválása rövid időre fokozott hűtést biztosít az élelmiszerek számára. Ezt leginkább nagybevásárlás után ajánlott elindítani, mert ilyenkor huzamosabb ideig van nyitva az ajtó, s jellemzően nagy mennyiségű olyan termék kerül be a polcokra, amelyek nincsenek lehűtve. Fontos tudni, hogy a SuperCool funkció idővel a hűtőrendszer hatékonyabb működésének köszönhetően lecsökkenti a hűtőn belüli hőmérsékletet, de nem csökkenti az élelmiszerek belső hőmérsékletét. Ezért fontos, hogy a forró ételeket a konyhapulton hagyjuk kihűlni, s ne helyezzük a hűtőbe azonnal, ellenkező esetben felmelegítik a hűtő belső terét, és az ott lévő élelmiszereket is, radikálisan rontva a készülék hatékonyságát. A SuperCool funkció mellett pedig nem szabad megfeledkezni a SuperFreeze funkcióról sem, amely ugyanezen elv szerint működik, csak nem a hűtő-, hanem a fagyasztótérben.

„Titkos lyuk” a hűtő hátsó oldalán. Számos készülékben, így többek között a Candy hűtőkben is fellelhető egy kis lyuk a hűtőtér hátsó falán, amelyről kevesen tudják, milyen fontos funkciót tölt be. Ez a nyílás ugyanis arra szolgál, hogy a hűtőszekrényben lecsapódó felesleges párát elvezesse egy gyűjtőedény segítségével a kompresszor tetején lévő csepptálcára, ahonnan az összegyűlt víz egyszerűen csak elpárolog. Akkor van gond, ha ez a lyuk valamilyen szennyeződés miatt eltömődik, mert így a pára bennreked a hűtőben, és akár kisebb tócsákat is képezhet a polcokon. Emiatt jelentősen csökkenhet a hűtő teljesítménye, és az ételek is sokkal könnyebben megromolhatnak. Egy vékony eszközzel viszont könnyen ki tudjuk tisztítani a nyílást, ezt pedig a készülékünk mindenképp meg fogja hálálni, ugyanis ennek az apró beavatkozásnak köszönhetően jobban és hosszabb ideig tud majd működni.

A fenti tippek segítségével nemcsak, hogy jobban megismerhetjük hűtőszekrényeinket, de ha a jótanácsokat, ajánlásokat is betartjuk, akkor garantáltan növeljük készülékeink hatékonyságát, illetve élettartamát.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.