Házat építesz és villanyszerelés előtt állsz? Akkor ezekre figyelj oda!

A házépítés során számtalan munkafolyamat merül fel, és még ennél is több szakember szükséges ahhoz, hogy a kivitelezés minden szempontból a várt eredményeket hozza. Ezek közé a munkák közé tartozik a villanyszerelés is, pontosabban az épülő ház villanyhálózatának kialakítása. Mivel ez egy fontos része az építkezésnek, nem árt tisztában lenni néhány dologgal, valamint olyan szakemberek segítségét igénybe venni, akik valóban értik a dolgukat.

Ahogy eddig is, most is szakértőket, szakmában jártas szakembereket kérdeztünk meg, hogyan is érdemes nekifogni a villanyszereléssel járó feladatoknak, hogyan ne legyen duplán, vagy triplán ráfizetéses a dolog, valamint, milyen feltételek szerint keressünk kivitelezőt.

Nézzük meg, mik a legfontosabb tanácsok, ha villanyszerelés előtt állsz!?

Tervezz! Tervezz! Tervezz! Villanyszerelés esetén is!

Egri István a Loxvill Épületautomatizálás Ésszerűen Kft.-től arra hívja fel a figyelmet, hogy az építtetők fordítsanak kellő figyelmet a villanyhálózat tervezésére. Meg is indokolta, miért: „A legtöbb hibát szerintem ott követik el a megrendelők, hogy nem érzik át a tervezés fontosságát. A legrosszabb döntés, ha nem készíttetnek villamoskiviteli tervet és nem ez alapján versenyeztetik meg a vállalkozót majd kérik számon.”

„Vegyünk egy példát. Van egy 250 nm-es ház és a megbízó azt kéri, hogy mondjam meg, mennyibe kerül a munka. Honnan tudhatja, egy szakember, hogy a 250 nm-es házban mennyi és milyen dugalj lesz?  Menjünk tovább: honnan tudja a villanyszerelő, hogy mondjuk az elektromos tűzhely hány kW-os? Nem mindegy milyen biztosítékot szerel fel hozzá. Aki arra vállalkozik, hogy nm alapján adjon árajánlatot, az becsapja önmagát és az ügyfelet is.”

„Ha nem is készül terv, legalább egy A/4-es papírra csináljanak egy alaprajzot és jelöljék be, mit hova szeretnének és erre kérjenek árajánlatot a szakembertől.”

Foki Richárd villanyszerelő is osztozik István véleményében: „Minden attól függ, hogy a megrendelő mennyire van tisztában az újdonságokkal és azzal, hogy mit szeretne. Döntsék el előre, hogy mit hova raknak a lakásban és ahhoz tervezzék meg az elektromos hálózatot.”

„Sok helyen jártam és dolgoztam már. Sok embernek fogalma sincs arról mit szeretne. Legtöbbször mi adjuk az ötleteket, hogy hol mi legyen. Először is egy tervet kell készíteni a megrendelőnek. Utána elmondjuk abból mi valósítható meg.”

Oláh Sándor erősáramú szakértő a Borsod Strom Kft.-től szintén csatlakozott a terv elkészítését szorgalmazók táborához: „Új építésű családi ház esetén, igenis tessék megcsináltatni az elektromos tervet a szakértővel, a villanyszerelővel és a tervezővel együtt egyeztetve. Egy 60 milliós építkezésnél ez kb. 300 ezer plusz költség, ami 0,5% emelkedés és rettentő sokat jelenthet, biztonság, komfort és tartósság terén is. Ráadásul egy jó minőségű terven igazából akár spórolni is lehet, mert nem csak a szerelő tapasztalatára, hanem a tényleges konstrukcióra kérhetünk ajánlatot.”

Válaszd a több szempontból megfelelő árajánlatot!

Az előző pontban már felmerült, hogy egy villanyszerelő akkor tud pontos árajánlatot adni, ha látja a tervet. Ha ez megtörtént, akkor érdemes több árajánlatot is kérni, majd ezeket mérlegelni, összehasonlítani.

Mint sok más témában, a villanyszerelés esetén sem érdemes csak az ár alapján dönteni. Korántsem biztos, hogy a legkedvezőbb ajánlat valóban hosszú távon is megéri, hiszen, ha olyanra bízod a kivitelezést, aki nem jó minőségű anyagokkal, vagy nem elég precízen dolgozik, esetleg nem vállal garanciát, akkor csak lesheted, mennyivel több pénzt kell elköltened javításra, mint ha eredetileg is jól csinálták volna meg…. Arról nem is beszélve, mennyire kellemetlen egy kész házat szétvésni a villanyvezetékek miatt.

Szakembereink ebben a kérdésben is egyet értettek velünk és egymással is:

Tóth László – A Te villanyszerelőd:Gyanút kell fogni, amikor kimegy a helyszínre a szaki és csak ránézésre mond árat. Az ár függ az igényektől, az anyagok beszerzési árától, valamint a szakember elképzelésétől, hogyan lehet kivitelezni a megbízást.”

Fodor András villanyszerelő:A megbízók bekérnek 10 db árajánlatot, megnézik a végösszeget, referenciát nem kérnek és csak az ár a döntő. Akkor van a gond, amikor az olcsóbb ajánlatot elfogadják és telefonálnak, hogy javítani kellene… ilyenkor azért is vissza kellene hívni az általuk kiválasztott szakembert, hogy tanuljon belőle.”

Oláh Sándor:Fontos szempont amikor már az árajánlat elfogadásnál jár az ember, hogy ne az árat hasonlítsa össze, hanem a tartalmat.

Köss mindig szerződést és kérj számlát!

Ez egy olyan témakör, amit már ezer éve nem kellene hangsúlyozni, lévén, mindenkinek tisztában kellene lennie ennek szükségességével. Ám, sajnálatos módon még mindig nem lehet eléggé kiemelni, hogy bármilyen munkánál, nem csak építkezésnél, hanem kis munkáknál is, írjatok a szakemberrel szerződést.

Szerepeljen benne minden feltétel, kitétel, kivétel, óhaj, sóhaj, garancia, határidők, felhasznált anyagok, előleg stb. Minden, ami a munkával összefügg. Téged és a vállalkozót is védi és megkímél egy csomó felesleges idegeskedéstől és vitától, így nem érdemes egy papírt megspórolni.

A szerződéskötés fontosságára az általunk megkérdezettek is felhívták a figyelmet:

Oláh Sándor:Alapvető, hogy szerződés és számla legyen, mert az mindkét oldalt megfelelően védi. Az építőipari tevékenységekkel kapcsolatosan jelenleg két jogszabály ír elő kötelező jótállást. A 181/2003. (XI. 5.) Korm. rendelet és a 249/2004. (VIII. 27.) Korm. rendelet, ez viszont szerződés és számla nélkül nem kérhető számon.”

Tóth László: „Fontos az írásbeliség, egyéb munkákra 1 éves garanciát, felújítás esetén 10 évet szoktak. Én mindkét esetben +1 év garanciát vállalok.”

Varga Ernő:Előre meg kell állapodni az alapanyagokban és a kivitelezés módjában, hogy a tulajdonos vagy a vállalkozó vásárolja-e az alapanyagot, ezt érdemes a szerződésben rögzíteni.”

Válassz megbízható, valódi szakembert!

Ez valószínűleg mindenkinek alapvető igénye, de korántsem olyan könnyű megállapítani, ki is a megfelelő kivitelező.

Megkérdezett szakembereink ehhez is adnak pár jótanácsot:

Egri István:Mindenképp kérjenek be referenciát. Akinek valamire való vállalkozása van, honlappal is rendelkezik.

„Minden iparosnak kötelező a kamarai regisztráció, de nem vizsgálják, hogy a bizonyítványa kettes vagy ötös lett.”

Tóth László:Minden adatának hozzáférhetőnek kell lennie, adószámmal, elérhetőségekkel, referenciákkal. Fontos a személy megjelenése és a munkához való hozzáállása, amikor a helyszínen felméri a munkát és kommunikál a megbízóval.”

Fodor András:A kollégám szokta mondani, hogy mindenki tud villanyt szerelni, az általunk felszerelt lámpa nem jobban, csak tovább világít. A szakember megjelenése és a szerszámok, amikkel dolgozik sok mindent elárul. Ha kérdeznek tőle valamit és nem tudja elmagyarázni, akkor valószínűleg nem ért hozzá.”

„A magyar oktatási rendszer a szakemberképzésben alacsony szinten van. Sokan abban a tévhitben vannak, hogyha elvégzik az iskolát már tudják a szakmát. Nagyon sokféle támogatás van, amiből gépeket tudnak vásárolni, de attól még nem fog tudni villanyt szerelni. Gyakorlat és szakmai tapasztalat kell hozzá, amit kellő alázattal és idővel lehet megszerezni.”

Varga Zoltán:Bárki átverhető, ha nem ért a szakmához.  A laikus kihívja a házához a szakembert, ahol magabiztosan előadja magát és a végén derül ki, hogy rosszul csinálta meg a munkát. Egyetlen dolgot tudok javasolni, ez pedig a szakember kiismerése. Egy beszélgetés alapján nem fog kiderülni, hogy kivel van dolguk. A laikus csak annyit lát, hogy szépen dolgozik, húzza a kábelt, a végén pedig jön a meglepetés.”

Varga Ernő:Érdemes kérdéseket feltenni a szakembernek, amikből megállapítható, hogy szakemberrel van-e dolguk: milyen szerelvényhez milyen szerelvénnyel kell hozzá látni, vizes helyiségben milyen érintésvédelmi sávok vannak és ezekbe milyen elektromos berendezést kell telepíteni és hová. Ha nem ismeri a vonatkozó szabványokat, akkor nem is tud a szabványnak megfelelő villanyszerelési munkát végezni. Nagyon meg kell nézni azokat a szakembereket, akik egyből ráérnek, mert gyanús lehet.”

„Mindenképpen rendelkezzen a szakember építőipari biztosítással, mert nincs különben NÜJ száma és nem tud e-naplózni.”

Oláh Sándor:Hogyan ismerhető fel a jó szakember? 100%-os módszer nincs, mert sokan jobban el tudják adni magukat, mint amekkora a szakmai tudásuk. A végzettségek igazolása alapvető, mert anélkül nem dolgozhat senki, majd meg kell figyelni, hogy milyen kérdéseket tesz fel a szerelő, és milyen lehetőségekre tér ki, mert a megfigyeléseim alapján, a többség csak összecsapja a legolcsóbb megoldást és a hosszú távú lehetőségekre ki sem tér, pedig a villanyszerelés legalább az elkövetkező 10 évre szól és ha elsőre nem sikerül a végén 3-4x költségeket jelent.”

„Hogyan tudja kiválasztani a villanyszerelőt felújításhoz az építtető? Egy lehetőség, hogy referenciát, ajánlást és szakmai igazolást kérünk tőlük. Utána nézhetünk a cégnek, az online jelenlétnek, az ott kapott értékelések is támpontot mutathatnak.”

„Milyen kérdéseket tegyen fel, vagy mi alapján kell gyanút fognia? Vállalkozóként tudom, hogy minden kérdésre van megnyugtató válasz, amely a laikus közönséget könnyen félrevezeti, ha pedig valaki valamennyire ért hozzá az még annál is rosszabb lehet, mert nem hiszi el a tudását meghazudtoló információkat, ami torzítja az összképet. Külön probléma még, hogy az embereknek sokszor nincs lehetőségük több villanyszerelővel felvenni a kapcsolatot, emiatt nincs viszonyítási alapja. Amiket érdemes megkérdezni: Rákérdezni a tapasztalataira, a korábbi munkáira, az adott munkát már végezte-e; ha van szerelőcsapata, akkor azoknak a felkészültségére, tapasztalatára érdemes kitérni, és ami a legfontosabb, hogy vállalja-e, hogy jól fognak dolgozni. Arra is érdemes kitérni, hogy regisztrált/ajánlott szerelő-e (Ez azért fontos, mert akkor a szolgáltatónál számon van tartva, mint kiemelt szerelő); a munkája végeztével ad-e kivitelezői nyilatkozatot és vállalja-e, hogy elvégzi, vagy végezteti a Villamos Biztonsági Felülvizsgálatot.”

Egyéb hasznos tanácsok villanyszereléshez – szakemberektől!

Egri István:A villanyszerelés egy olyan komoly építőipari szakág, amit nem lehet négyzetméter alapon számolni és nem lehet kihívni egy szerelőt, hogy itt egy építkezés és mondjon rá egy árat. Az a „szakember”, aki kimegy és mond egy fix árat, nem komoly, nem szabad vele dolgozni.

Nem beszélnek az érintésvédelmi rendszerekről sem. Napi szintű vitáim vannak a gépész kivitelezőkkel, amikor azt mondom szabvány írja elő, hogy az összes vízcsapot az EPH-ba (Egyen Potenciál Hálózat) be kell kötni. Semmi gond, mert 10 házból 9-ben nincs benne, mert egyszerűen az érintésvizsgáló nem írja be, de meglepetés akkor történik, amikor baj van.”

Tóth László:Amikor kimegy a szakember a helyszínre, össze kell írni a feladatokat, hazamenni és kiszámolni az anyagárat és munkadíjat. Felújítás során kiküszöbölhetetlen, hogy további felmerülő költségek ne keletkezzenek. Nem lehet pontosan felmérni, hogy mennyi plusz anyagra és munkára lesz szükség, amikor valaki hozzálát a munkához. Inkább magasabb összeggel kell kalkulálni és a végén, ha mégis kevesebbre jön ki, akkor kell elszámolni a megbízóval.

Fodor András:A villanyszerelést is mint annyi más munkát is csak egyszer kellene, kell elvégezni egy épülő háznál vagy felújításnál. Az áramvédő kapcsoló nem lehet opció, kötelező és a legjobb aktív érintésvédelem. A munka során vízszintesen ill. jól ugyanannyi idő begipszelni egy dobozt, vagy felrakni egy szerelvényt, mint ferdén, viszont javítani nehezebb. Magyarországon nem adnak meg határidőket, mikorra kell készen lenni a munkának, így nem lehet tervezni sem a vállalkozónak sem a megrendelőnek, ez csak káoszt okoz, ami felesleges konfliktus forrásokat eredményez.”

Varga Zoltán:Az ügyfél igényeitől és anyagi keretétől függ, hogy egy házfelújítás során milyen villanyszerelési munkákat végeznek el. Semmifélékképp nem szabad kihagyni biztonsági védelemként a fi relét, ami lehet 1 vagy 3 fázisú, Ez attól függ, hogy a megbízó mire szeretné használni, milyen és mekkora áramfogyasztók lesznek az ingatlanban.

Bognár Kálmán:Munkaszerződésbe bele szoktam fogalmazni, hogy csak az általam preferált anyagokkal vagyok hajlandó dolgozni, mert az elektromos áramnak élettani hatása van, és nem szeretnék spórolás miatt börtönbe kerülni. Beszerezheti a megbízó is, de egy bizonyos minőség alá nem szabad menni mindkét fél érdekében. A megrendelő minden esetben ellenőrizze a kivitelező által odavitt szerelvényeket, hogy újak legyenek, márkát nézze meg, a Google segítségével elemezze az értékeléseket.”

Mint láthatod a villanyszerelés egy komoly szakmai tapasztalatot igénylő munka, így fontos, hogy minden szempontból megfelelő kivitelezővel dolgozz. Nem csak anyagilag kell, hogy jól járj, de hosszú távon az életed is lehet a tét, így nem érdemes elmismásolni az utánajárást!

Cikkünkben közreműködő szakértőink:

  • Egri István: Loxvill Épületautomatizálás Ésszerűen Kft., Honlap: loxvill.hu
  • Tóth László – A Te villanyszerelőd: Holnap: avillanyszerelod.hu
  • Fodor András: Telefon: (+36) 20 951 02 67
  • Varga Zoltán E.V.: Telefon: (+36) 30 852 86 57
  • Varga Ernő E.V.: Telefon: (+36) 70 614 73 99, Email: kisjagger71@gmail.com
  • Foki Richárd: Telefon: (+36) 70 513 98 45
  • Bognár Kálmán: Telefon: (+36) 20 485 85 80, Email: arambognar@gmail.com
  • Oláh Sándor: Erősáramú szakértő- Borsod Strom Kft., Email: olah.sandor.vill@gmail.com

 

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.