Hogyan fűthetnénk fel a Biodómot gazdaságosan?

A Biodóm projekt, amelyet még a korábbi városvezetés indított el, de sosem fejeztek be, most a Fővárosi Önkormányzat áldozatává vált. A városvezetés bejelentette, hogy nem finanszírozza tovább a Biodóm projektet, mert túl drágának tartja a fenntartását. A döntés súlyos kockázatokkal járhat, beleértve az épület állapotának romlását. De van-e kiút ebből a helyzetből, amellyel gazdaságosan és fenntarthatóan biztosíthatnák a Biodóm működését? Tóth Tamás a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke szerint igen.

A Fővárosi Önkormányzat bejelentette, hogy nem finanszírozza tovább a Biodóm projektet, melyet korábban többször is jeleztek. Az épület fenntartási költségei miatt a városvezetés döntött a támogatás megszüntetéséről. A Biodóm egy állatkerti létesítmény, amelyet még a korábbi városvezetés indított el, de sosem fejeztek be. A városvezetés szerint a Biodóm befejezése és berendezése több tízmilliárd forintba kerülne, amit nem tudnak előteremteni. A döntés súlyos kockázatokkal járhat, beleértve az épület állapotának romlását. A projekt eredetileg a kormány támogatásával indult, de költségei miatt válságba került.

A Fővárosi Önkormányzat közleményében hangsúlyozta, hogy az idősotthonokat és szociális intézményeket tartja elsődleges fontosságúnak, és ezekre fordítja a rendelkezésre álló forrásokat. A városvezetés szerint az államnak kellene felelősséget vállalnia a Biodóm projektért, amelyet ők rendeltek meg és finanszíroztak. A Fővárosi Önkormányzat kész lenne egyeztetni az állammal a Biodóm sorsáról, de eddig nem kaptak erre lehetőséget.

A Biodóm ügye rávilágít arra, hogy milyen fontos lenne egy gazdaságos és fenntartható fűtési megoldás megtalálása a nagyobb rendezvényhelyszínek számára. Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke szerint egy lehetséges alternatíva az infrafűtés, amelyet Magyarországon és Európában érdemes nagyobb beruházásoknál is figyelembe venni. Az infrafűtés előnye, hogy elektromos árammal működik, és napelemes rendszerrel összekötve akár ingyen is üzemeltethető. Egy elektromos fűtés kiépítése sokkal olcsóbb, mint más fűtésrendszereké, napelem rendszerrel kombinálva gazdaságosan vagy akár teljesen díjmentesen üzemeltethető.

A Biodóm fűtésével kapcsolatban a rendezvények szervezésekor problémát jelent a nagy belmagasságú épület felfűtése. Ebben az esetben az elektromos infrafűtés lehet a legjobb megoldás, szemben más fűtésrendszerekkel, mivel elsődlegesen nem a levegőt, hanem az infrasugarak, a sugárzó hő, közvetlenül az ott tartózkodókat melegíti közvetlenül. Az infrafűtés más fűtésrendszerekkel szemben nem használ energiahordozót, mint például gáz vagy olaj, hanem elektromos árammal működik. Az infrafűtés további előnye, hogy gyorsan és hatékonyan biztosítja a kellemes hőérzetet, és nem függ a tér nagyságától. Tehát, ha valaki egy hideg épületbe belép, mindegy, hogy az 10 vagy 4 méter belmagasságú, akkor negyed órán belül már melege van. Ugyanez a helyzet, amikor kimegyünk nyáron a napra az árnyékból, azonnal érezzük a meleget. Az infrasugarak olyanok, mint a napfény, amelyek melegen tartják a testünket.

Az infrafűtés ráadásul felmelegíti a padlót, a bútorokat, a falakat és a mennyezetet is, amelyek hőtárolóként működnek, és kiegyenlítik a hőmérséklet-ingadozásokat. Az infrafűtés ideális választás lehet olyan helyeken, ahol rendezvényeket szeretnének tartani, mert nem kell előre felfűteni az egész teret, hanem csak ott biztosít meleget, ahol szükség van rá.

Az infravörös fűtés egy intelligens rendszer, amely online vezérlésű, és padlóba, mennyezetbe vagy falba is könnyen integrálhatunk. Egyik nagy előnye az infrafűtésnek, hogy lehetőséget ad arra, hogy különböző fűtési zónákat alakítsunk ki. Előfordulhat, hogy egy 500 négyzetméteres csarnokban nem kell az egész területet felfűteni, ha csak egy kisebb részét használják. A fűtőfóliák külön vezérelhetők, és csak ott indulnak el, ahol szükség van rá. Így az ott tartózkodóknak melege van, de a csarnok másik részében nem pazarolják az energiát. Ez nemcsak kényelmes, hanem gazdaságos is.

“Az infravörös fűtés ideális választás olyan helyeken, ahol rendezvények zajlanak, mivel nem szükséges az egész teret előre felmelegíteni. Egy példa erre a Magyar Nemzeti Lovas Színház, ahol padló alatti infravörös fűtés használtunk, hogy gazdaságosan és komfortosan fűtsék a nézőket, akik csak egy kis részen tartózkodtak. Ott közvetlenül nézőtér alá tettünk infrafűtést, fűtőfóliát, melyet a rendezvény előtt pár perccel bekapcsoltak, három órán keresztül működtettek, utána kikapcsolták. Töredékére csökkent a fűtés költsége, viszont komfortos melegben ültek a nézők. Egy másik esetben pedig egy ötezer négyzetméteres ipari csarnoknak a fűtéskialakítása volt. Beton alá padlóba került a fűtés, pont azzal a céllal, hogy különböző időszakokban szeretnék használni a csarnoknak más-más részét, és hogy ne kelljen az egész csarnokot felfűteni hatalmas belmagassággal, drágán , ezért az infra technológiával tudják így ezeket a fűtési köröket vagy szekciókat külön vezérelni, és csak ott fűteni, ahol szükséges.”- jelentette ki Tóth Tamás.(https://www.moefsz.hu)

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.