Zseniális tippek lakásfelújítási költségvetés készítéséhez

Akár egy ház felújítását tervezzük, akár egy lakásét, számos költséggel kell számolnunk, mely kiadásokra idejében célszerű felkészülni. A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében a rutinos versenyzők lakásfelújítási költségvetést készítenek. Azonban bármennyire is egyszerűnek tűnhet összeírni a tételeket, sajnos korántsem az. Éppen ezért, az alábbiakban bemutatunk néhány zseniális tippet, milyen szempontokat kell figyelembe venni, melyek a legfontosabb részei egy költségvetés elkészítésének.

Bevezetésképpen, még mielőtt nekirugaszkodnál a költségvetés megírásának, nulladik lépésként el kell döntened, mire van valójában szükséged és mik azok, amik nem létfontosságúak. Hasznos ezt a két tényezőt külön kezelni, ugyanis, ami tényleg kell, azt ki kell gazdálkodni, ami viszont nem feltétlenül szükséges, azt akár halaszthatod későbbre is. A költségvetésben is jó, ha ezeket külön kezeled, hogy lásd, mennyi pénz kell a szükséges dolgokra, és mennyi a halaszthatókra. Persze, a legjobb az, ha végül kiderül, mindkettőre van elegendő anyagi kereted.

Ezután ki kell találnod, hogy a szükséges összeg honnan lesz meg. Ha van erre a célra félretett pénz, az szuper, de az is lehet, hogy egy takarékossági számlához nyúlnál hozzá, avagy még csak most kezdesz neki kigazdálkodni a szükséges összeget. Ha már tudod, honnan és mennyi pénz áll rendelkezésedre, akkor ebből már nagyszerűen ki lehet indulni.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb felújítás többe kerül végül, mint amennyit előzetesen kalkulált az ember, így érdemes úgy számolni, hogy a rendelkezésre álló anyagi keretből jusson a többletköltségekre is.

Először is tisztázzuk, mi az a felújítási költségvetés!?

A felújítási költségvetés egy projekt (jelen esetben a felújítási munkák) megvalósítására kalkulált és félretett összegek összesítése. A költségvetésből egyértelműen kiderül a rendelkezésre álló tőke és az egyes, tételesen felsorolt munkák és az ezekhez tartozó anyag-, és munkaköltségek összege is.

Mivel ez a költségvetés egy terv, egy becslés, ezért némi mozgásteret kell hagyni a plusz költségek esetére is. Éppen ezért nem érdemes fix összegekkel számolni, ehelyett inkább azt kell felvezetni, hogy egy-egy munka vagy szükséges eszköz milyen összeghatáron belül fog mozogni. Például azt, hogy a számodra szimpatikus járólapok négyzetmétere 2000 és 3000 Forint között van.

A részletes lakásfelújítási költségvetés elkészítésének lépései

1. Átalakítási igények priorizálása

A felújítás során a legegyszerűbb módja annak, hogy a költségvetés határain belül maradj, ha pontosan tudod mit szeretnél. Készíts egy listát mindarról, amit a felújítás során szeretnél megcsináltatni, majd ezt a listát bontsd két oszlopba: szükségletekre és vágyakra.

 • A szükségletek alá kerüljenek azok a felújítási feladatok, amikre valóban szükséged van. Például, új szekrény kell a konyhába, mert nem férsz el, vagy újra kell burkolni az egyik szobát, mert rossz a régi parketta, esetleg vezetékeket kell cserélni, mert régiek.
 • A vágyak alá kerüljenek a nem feltétlen szükséges tételek, amiket szeretnél, de nem biztos, hogy lesz rájuk elég pénzed, vagy esetleg ráérnek. Ilyenekre gondolok, hogy kicserélnéd a gáztűzhelyed egy modernebbre, mert ugyan a mostani is működik, de jobban tetszene egy korszerűbb. Ez nem életbevágó fontosságú, hanem a kényelmedet, a komfortodat javítaná. De ha nincs rá biztos anyagi keret, akkor érdemes elnapolni ezeket a fajta beruházásokat.

Amikor a listát írod, gondolj hosszú távra is. Nem biztos, hogy van értelme mondjuk konyhapultot cseréltetni most azonnal, ha 1-2 éven belül tervezed a teljes konyhabútor cseréjét. Egy ilyen esetben megoldás lehet az is, ha most kalkulálsz a teljes bútorcserével, amiben így mindenképp benne lesz a pult cseréje is.

2. Készíts részletes, tételes listát

Amikor meghatároztad, pontosan milyen munkákat szeretnél megvalósítani, gondold át, hogy ehhez mikre lesz szükség: anyag, alkatrész, szakember, engedély stb.

Ha több helyiségben is tervezel átalakítást, akkor érdemes szobánként haladni és felírni az adott munkát, majd a hozzá kapcsolódó, anyagi beruházást igénylő tételeket. Plusz tipp: a legjobb, ha Excel táblázatban készíted a költségvetést, így átlátható lesz, könnyen mozgathatók az elemek és folyamatosan, automatikusan tudod számolni, hol tartanak a költségek.

Tehát, ha például a konyhát újítod fel:

 • járólap csere: ehhez kell járólap, burkoló, a burkoló munkadíja és az egyéb anyagok, melyeket a szakember hoz magával. Így csak a járólap esetében több összeged is lesz, mert tételesen fel kell vezetned, hogy mennyibe kerül a járólap négyzetmétere, ebből mennyire lesz szükség, mennyi lesz a burkoló munkadíja és az egyéb anyagok. Ha mást is csináltatsz a konyhában, akkor írhatod a következő pontba például…
 • mosogatógép vásárlás: ehhez kell maga a gép, egy vízvezeték-szerelő és az ő munkadíja. Így ismét több forintosítható tételed lesz. És így tovább, minden helyiség, minden átalakításra szánt elemével.

Ha nem vagy vele tisztában, hogy mit írj az egyes feladatokhoz, nyugodtan kérd ki egy szakember segítségét.

Ennek a pontnak az elkészítése sok időt vehet igénybe, de hidd el, megéri. Legyél minél részletesebb, inkább legyen a tervben több tétel, mint amennyire végül szükség lesz, így nem érhetnek majd nagy meglepetések – legalábbis rossz értelemben. A lista írásakor válaszd ki a kívánt berendezési tárgyakat, anyagokat, gépeket, eszközöket, és gondold át, mennyit fogsz rájuk költeni. A lista tartalmazza a festéket, a gombokat, a csaptelepeket, a csempét, a padlót és minden mást, amire szükséged van. Persze ne felejtsd el a szállítási költségeket sem, mert sok kicsi sokra megy; itt-ott egy ezres és máris szép kis summa jön össze csak a postaköltségből.

Ha olyan tervet tudsz készíteni, amely elég részletes, és magában foglalja az általad választott burkolatokat és szerelvényeket, a vállalkozókkal folytatott beszélgetéseid kizárólag a munkaerőköltségekre és az időbecslésekre összpontosíthatnak.

3. Kérj ajánlatot legalább három vállalkozótól

Most, hogy már pontosan tudod, mire van szükséged, mit szeretnél és ezek mennyibe fognak kerülni, rátérhetsz a következő fontos részletre: a szakemberek kiválasztására.

Keress a feladatokhoz olyan vállalkozót, akinek vannak referenciái, megbízható és nem utolsó sorban számodra is szimpatikus. Olvasd el az „Építőipari szakember keresése” című cikkünket is, mert rengeteg hasznos és fontos dolog van benne, ami a megfelelő kivitelező szakember megtalálásában (és a kóklerek elkerülésében) nagy segítségedre lesz.

Ha megvannak az ideális jelöltek, kérj több árajánlatot, majd ár-érték szempontjából döntsd el, melyikük éri meg a legjobban számodra. Nézd meg, ki mit nyújt és ezt milyen térítés ellenében teszi, majd válaszd azt, aki minden szempontból megéri. Nem biztos, hogy a legolcsóbb lesz a legjobb választás, még akkor sem, ha az anyagi kereted szűkös. Sokan vannak, akik esetleg kedvezőbb áron tudnak építőanyagot szerezni, de olyan is, akinél a Te dolgod lenne beszerezni mindent.

Ha az egyik vállalkozó ajánlata jóval alatta marad a többinek, felejtsd is el rögtön. Az olcsó munkaerő vonzónak hangzik, de megnyitja az ajtót a hibák előtt, amelyek később több pénzbe kerülhetnek. Azokkal tárgyalj első sorban, akik egymással közel azonos ajánlatot adnak.

Ha egyik vállalkozó ajánlata sem fér bele az előre megtervezett anyagi keretbe, akkor kompromisszumot kell kötnöd, vagyis lejjebb adni a kívánságokból. Vedd elő a listádat és gondold át újra, mi fér bele a felújításba. Ha nem akarsz megválni egy tételtől sem, akkor kénytelen leszel halasztani a felújítást amíg több pénzt teszel rá félre, ez azonban magában rejti a lehetőséget, hogy az idő múlásával az anyagok és a munkadíjak is drágulni fognak.

Plusz tanácsok a felújítási költségek csökkentéséhez

Egyikünk sem szeret lemondani a vágyairól és félretolni azokat, nincs ez másképp felújítás során sem. Egy szép, hangulatos és korszerű otthonra vágyunk, aminek viszont az egekbe szökhetnek a költségei. Éppen ezért nem árt felkészülni és az alábbi tippekkel csökkenteni a felújítási költségeket.

 • Amit lehet csináljunk mi magunk
  A szekrények szétszerelése, a padlókárpit felszedése, vagy épp egy szoba újra festése bár nem épp álmaink netovábbja, de ha mi magunk csináljuk sok-sok órányi munkadíjat spórolhatunk meg. Ameddig nincs feltétlenül szükség szakember segítségére, saját kútfőből is megoldhatunk ezt-azt.
 • Rendelés magunknak
  Bár számos vállalkozót meg lehet bízni az ilyen-olyan anyagok, szerelvények, járólapok és kisebb dolgok beszerzésével, ez nem mindig kifizetődő, ugyanis van, aki erre plusz munkadíjat számol fel, mert megy vele az ideje. Amit tudunk, vásároljuk meg magunk, menjünk el érte vagy szállíttassunk ki. Lehet, sőt valószínű, hogy egyes dolgokhoz kell kérnünk a szakember útmutatását is, de mégiscsak olcsóbb, mint többórányi munkadíjat kifizetni.
 • Legyünk őszinték
  Tényleg szükség van a 6000 Forintos járólapra? Valóban nem tudunk élni a 400 ezres kanapé nélkül? Megáll az élet, ha nem lesz szárítós mosógépünk?
  Ezek a példák nagy beruházással járnak, így, ha jelentős összeget kell megspórolnunk, akkor tényleg érdemes őszintének lennünk, elsősorban önmagunkkal, és feltenni a fenti kérdéseket. Persze, nem csak a nagy tételeken, de a kicsiken is sokat lehet lefaragni a költségekből, ezért rendkívül fontos újra és újra átrágni magunkat a tételesen vezetett költségvetésen és megválni attól, amire valójában nincsen szükségünk.

A lakásfelújítási költségvetés elkészítése se nem gyors, se nem okoz különösebben nagy élményt az embernek, ellenben rendkívül hasznos, ha nem szeretnénk csillagászati összegeket ráfordítani a lakásfelújításra – pláne, ha nincs miből. Gondold át a fentieket, és tanácsainkat használva készíts Te is egy naprakész, precíz költségvetést, mely rengeteget fog neked segíteni. További hasznos tanácsokért pedig olvasd Építőipari blogunkat!

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.