Felújítási ellenőrzőlista: Így csapj bele a lakásfelújításba!

Lakásfelújítás? Átalakítás? Az Építőguruk felújítási ellenőrzőlistájának segítségével megismerheted a teljes folyamatot az előzetes tervezéstől egészen az elvégzendő munkákig!

Ha úgy döntöttél, hogy szeretnéd felújítani otthonod, akkor jogosan merülhet fel a kérdés, hol is kellene elkezdeni ezt az egészet!? Az Építőguruk most ebben segít, ugyanis összeállítottuk a komplett listát, amelynek segítségével a tervezéstől a kivitelezésig segítséget kapsz a felújítás lebonyolításához!

Felújítási ellenőrzőlista: mit tegyél meg még a felújítás előtt?

1. Határozd meg a lakásfelújítási célokat

Foglald össze, miért fogsz bele az átalakításba: Az érzelmi motivációra példa lehet: „A konyhám régi és szűkösnek tűnik. Ehelyett azt szeretném, ha a konyhám illeszkedne a személyiségemhez és az életstílusomhoz”. Technikai motiváció lehet például: „A konyha rosszul van elrendezve, szétesik, és nehéz benne főzni”.

2. Készíts költségvetést

A felújításra szánt költségvetés elkészítése segít egyrészt pontosan látni, mennyibe fog kerülni az adott átalakítás, illetve segít, hogy a kalkulált összegen belül tudj maradni. Csináld profin, itt találsz hozzá segítséget: Zseniális tippek lakásfelújítási költségvetés készítéséhez.

3. Határozd meg, mi az, ami feltétlenül szükséges, és mi az, amiről le tudsz mondani

Minden felújítás során vannak olyan feladatok, amiket nem lehet kihagyni, ám olyanok is, amiket el lehet engedni, ha a költségvetésbe esetleg nem fér bele. Írd össze, mik azok, amik mindenképpen kellenek, és mik azok, amik „jó lenne, ha meglennének”.

4. Válaszd ki a szakembereket

Kérj be több árajánlatot, válaszd ki a legjobb szakembereket, és tartsd szem előtt: nem mindig a legolcsóbb a legjobb választás. Ezt is csináld profin, íme a segítség: Építőipari szakember keresése.

5. Papírmunka

Fontos! Minden vállalkozóval legyen szerződésed, amiben minden, szó szerint minden benne van, amiben megegyeztek: ki veszi az anyagot, határidők, feltételek stb.

6. Gyakorlati tippek

Fontold meg, hogy a felújítás ideje alatt otthonodban tudsz-e maradni. Gátol-e a mindennapi életviteledben az átalakítás: hol fogsz főzni, aludni, fürdeni stb?

Ha maradsz, minimalizáld a rendetlenséget: takard le a bútorokat és a polcokat, használj fóliákat, hogy a por ne jusson el a lakás minden szegletébe.

Mit csinálj a felújítás során?

7. Kérdések megválaszolása

Azt hihetnéd, ha már zajlik a munka, nincs semmi dolgod, csak várni. Azonban ebben az időszakban is sok teendőd lesz. Készülj fel a legapróbb kérdések megválaszolására is, ami a kivitelezőtől érkezik majd, például: hol lesznek a konnektorok, milyen magasan legyenek a falilámpák, merre nyíljanak az ajtók és még sok-sok más.

8. Ellenőrizz

Célszerű alkalmanként ellenőrizni, hogy a vállalt határidőhöz képest, hogyan haladnak a munkálatok. Beszélj a vállalkozóval erről a témáról is.

Mit csinálj, ha kész a felújítás?

9. Próbáld ki

Mielőtt teljesen belaknád az elkészült helyiséget célszerű egy pár napig próbaképpen használni, hogy megtaláld az esetleges hiányosságokat. Ha hiányosságot, hibát találsz, de a szerződésben másképp volt rögzítve, hívd vissza a vállalkozót, hogy elvégezze a javításokat.

Lakásfelújítási „jó tudni”

Előfordulhatnak késések

Számos ponton csúszhat meg a kivitelezés: Akár az épülettel kapcsolatos problémáról, akár az engedélyek elmaradásáról, akár arról van szó, hogy az anyagok nem érkeznek meg időben, a késedelmek sajnos reálisak.

Legyél rugalmas, kalkuláld bele, hogy ilyen megtörténhet. Sokat segít, ha ebben a kérdésben is kommunikálsz a vállalkozóval és együttműködsz vele, hogy a lehető legsikeresebben hidaljátok át az akadályokat.

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.