Egyedi bútor készítés: Hogyan lesznek minőségi és tartós bútoraid?

Szeretnél klassz és stílusos bútorokat, de égen-földön nem találsz olyat, ami megfelelő lenne? Elég volt a silány anyagokból és abból, hogy vagy méret, vagy a szín nem megfelelő? Akkor az egyedi bútor készítés jelent számodra megoldást!

Akár házépítés, akár felújítás során kerül szóba, komoly fejtörést tud okozni a megfelelő bútorok kiválasztása és elrendezése. Bizonyára Te is arra törekszel, hogy a pénzedért cserébe olyan kézzelfogható eredményt kapj, mely nem csak esztétikailag, de praktikussági szempontból is maximálisan megfelel az igényeidnek.

Ha Te is hasonló cipőben jársz, akkor bizonyára szembesültél már azokkal a nehézségekkel, hogy a kinézett bútor nem kapható olyan színben, amilyenben szeretnéd, nincs olyan méret, ami az otthonodba kellene, nem tudod maximálisan kihasználni a teret, egy szóval: mindig van valami, ami nem stimmel.

Ezt pedig megfejelhetjük azzal, hogy mekkora élmény egy felújítás során szétszedni egy már meglévő bútort, majd soha többet össze sem rakni, mert bizony, ha egyszer szétcsavaroztad a pozdorját, akkor azt már csak valami csoda folytán lehet újra ugyanúgy összerakni.

Az ilyen és ehhez hasonló problémákra nyújt megoldást egyedi bútort készítés!

Itt persze felháborodva hördülhetsz föl, hogy: „drága”, „sosem készül el”, „asztalos kell hozzá”, „mennyi melóval jár”, „nem éri meg”, és még sorolhatnánk. Viszont, bármennyire is tűnik jogosnak a felháborodás, nem árt ezzel kapcsolatban tisztázni néhány tényt, ami kicsit más megvilágításba helyezi az egyedi bútor készítés fogalmát.

Persze, hogy ne legyünk elfogultak a témában, szakértőket (jelesül asztalos szakembereket) kérdeztünk meg róla, miért lehetnek jobbak az egyedi bútorok, mikor éri meg jobban és úgy egyáltalán, milyen előnyökkel jár.

Nézzük meg az egyedi bútor készítés előnyeit!

Egyedi

Ez a legkézenfekvőbb szempont egy egyedi bútornál, hogy egyedi.

Mindegy, hogy milyen színre, kialakításra van szükség – megoldható. Mindegy, hogyan áll a fal, hogy nem teljesen derékszög – megoldható.

A bútoráruházban való bútorvásárlás egyik legnagyobb nehézsége, hogy rendkívül nehéz pont olyan méretű, színű, formájú, elosztású, stílusú (stb) bútort találni, ami minden szempontból megfelel az embernek.

Ha pont nem derékszögű a fal, már nem lehet beépíteni, ha a többi bútorunk más stílusú, akkor nehéz hozzáillőt találni, de akár az is megnehezítheti a dolgunkat, ha egy bútorcsaládot választunk ugyan, de nincs annyi eleme, mint amennyi kellene.

Ha olyan paraméterekkel rendelkező darabokra van szükségünk, amit nem lehet kapni, akkor két választásunk van: vagy alkut kötünk és nem lesz teljesen megfelelő a bútor, vagy napirendre tűzzük az egyedi bútor készítését.

Utóbbi esetben biztosak lehetünk benne, hogy minden szempontból olyan berendezési tárgyak tulajdonosai leszünk, amivel nem kell alkut kötnünk.

A H+U Kft. vezetője, Horváth Zoltán is kiemelte, hogy az egyedileg készített bútorok jobban meg tudnak felelni a megrendelő igényeinek: „Egy bútort nem pár évre csináltatnak a megbízóink, ezért próbáljuk az ízlésüknek és funkciónak megfelelőt megtalálni a felmérés és az elképzelés megbeszélése során, ajánlásokkal, anyagok és kiegészítők megválasztásával, bemutatásával.”

Zoltán azt is fontosnak tartja a bútorkészítés folyamán, hogy mint kivitelező, pontosan tisztában legyen a bútor iránti elvárással, hiszen csak így tud olyan egyedi elképzeléseket megvalósítani, amik végül minden szempontból elnyerik a megrendelő tetszését:
A konyhát például sokan a háztartás központjaként használják, ezek a klasszikus konyhák, ahol napi szinten főznek, beszélgetnek, napjuk egy részét ott töltik az emberek. Ezzel szemben mások a modern, mai kornak megfelelő, magasabb minőségű, fényes felületű, stílusában a minimál felé irányuló, korszerű konyhát részesítik előnyben. Mindkét esetben elengedhetetlen a pontos tervezés: a pénzügyi részét, határidőket, anyag választást, felületeket, konyhagépek energia ellátását, víz-szennyvíz vezetést, ergonómiát, tárolást, frontok és felületek működtetését, hulladék kezelést és nem utolsó sorban baleset védelem és munkabiztonságot.  Az asztalosnak ki kell deríteni, hogy mi az igénye a vevőnek a bútorral szemben és eszerint kell ajánlani számára kialakításokat, anyagokat, fa vagy bútorlapokat, munkalapokat. Ezek azok a dolgok, amiket a nagy bútoráruházakban nem mindig kapnak meg a vevők, pedig ezek fényében lehet igazán minden szempontból jól használható, igényekre formált, egyedi bútort készíteni.

Szilágyi Attila asztalos is hasonló véleményen van, ami az egyedi bútorokat illeti: „Az egyedi bútorokkal szemben a nagy bútoráruházakban kapható bútoroknak fix mérete van. Egységbútorok, amit derékszöges falba lehet csak beépíteni. Abban az esetben, ha már egy kis hajlás van a falban, nem hajlandóak a cégtől kimenni összeszerelni. Azt vettem észre, hogy a mai építéstervezők mintha arra törekednének, hogy ne egységesek, hanem párhuzamosan eltolt falak legyenek az építményekben, mint például a trapéz alakú helyiségek. Ilyen elrendezésű szobákba, helyiségekbe egyedi bútorokat kell gyártatni, különben szinte lehetetlen kihasználni a rendelkezésre álló teret.”

Tartós

A tartósság fontosságát talán ki sem kellene emelni, hiszen alighanem kevesen vannak azok, akik szeretnék évente-kétévente lecserélni a komplett berendezést, így többségünk évekre, sőt évtizedekre szeretne bútort vásárolni.

De mitől is lesznek tartósabbak az egyedi bútorok? Mitől más az áruházban kapható bútor minősége?

Erről is kérdeztük szakembereinket, akiknek egybehangzó véleménye volt a nagyáruházakban kapható, tömeggyártással készült darabokról.

Horváth Zoltán, Az Asztalos: „Dolgoztam egyedi és bútoráruházban kapható bútorokkal is. A bútoráruházakban kaphatóak sem rosszak, de gyakran előfordul, hogy vannak a csomagban olyan bútorelemek, amik gyakorlatilag semmire sem valók.”

„A bútoráruházakban kapható termékekkel az a baj, hogy elmentek a tömeggyártás irányába, a minőség rovására. Az ügyfél többszázezer forintot kiad a bútorra, majd sokszor gyártást követően, a kiszállításkor derül ki, hogy a fele hiányzik, nincs meg, megsérül, nincs belőle cseredarab.”

Amikor egy asztalos gyárt és összeszerel egy bútort jobban odafigyel, mert ügyel a jó hírnevére és nem szeret feleslegesen kiszállni javítás miatt. A gyártott bútorhoz az asztalos úgymond a nevét adja, épp ezért, ha kell, többet foglalkozik vele.”

Bernáth Bútor Kft képviselője Bernáth Imre szerint: „A bútoráruházakban kapható bútorok lényegesen silányabb minőségűek, másrészt az egyedi mérettel sokkal jobban ki lehet használni a helyet, mint egy adott méretű bútorral. Az egyedi bútorok minőségben és összeszerelésben is tartósabbak, mint a lapra szerelt, nagy bútoráruházi darabok, amit, ha egyszer szét kell szedni, már instabillá válik.”

Juhász Zsolt, a JUFA Faipari manufaktúrától: „Főleg a minőség az, ami befolyásoló tényező a tömeggyártott és egyedileg készített bútoroknál. Egy olyan terméket, amit meg lehet vásárolni egy nagyáruházban vagy egy webáruházban, az sosem lesz olyan minőségű, mint egy egyedileg, szakember által gyártott.”

„Találkoztunk már olyan bútorral, ami elemes bútorként érkezett meg a megrendelőhöz és elhozták, hogy rakjuk össze, de nem lehetett. Sok esetben nem lehet összerakni, mert el vannak rontva a furatok, hiányoznak alapanyagok az összeszereléshez.”

MJ Tax Kft-től Buze József is elmondta: „A leggyakrabban a nagy bútoráruházi bútorokkal vannak gondok, mert nem stabilak és sokszor keresnek meg, hogy rakjuk össze, erősítsük meg. A tömörfából és vastagabb bútorlapokból készült egyedi termékek tartósabbak. Nem szabad fóliás bútort vásárolni, mert hő hatására felhólyagosodik.”

Felhasznált alapanyag

Mondanunk sem kell, hogy egy bútor esetén sem mindegy, milyen alapanyagokból van összerakva, legyen az egyedi vagy áruházi konstrukció.

Sajnos elmondható, hogy a tömeggyártás során nem kerül olyan nagy hangsúly a bútorok alapanyagaira, így hiába a divatos és mutatós szekrény, vagy asztal, ha pár hónap, vagy akár egy szétszerelés után némi „utángondozásra”, megerősítésre van szükség.

Amennyiben asztalos által készítteted a bútoraidat, kiválaszthatod, milyen fából és alapanyagokból dolgozzon a szakember, sőt felvilágosítást is kapsz előtte, minek milyen hosszú a várható élettartama.

Nem túl jó hír, de sajnos ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat szakembereink is megerősítették, miszerint a nagyüzemben készült termékek rosszabb minőségűek.

Juhász Zsolt, a JUFA Faipari manufaktúrától: „Azok a bútorlapok, amik a nagyobb gyárakba érkeznek be, azokból szériabútorok készülnek és a nagy cégeknek készülnek. A nagy cégek profitorientáltak, így vékonyabb a bútorlap, vékonyabb a lamináció és nem megfelelő minőségű élzárás kerül rá, mint amilyennek lennie kell. A ragasztóanyagok, amit használnak, minőségileg nem megfelelőek. Rengeteg apró részlet van, amit szakmai szemmel lát az ember, de ha laikusként meglát egy terméket, akkor nem tűnnek fel a hibák.”

Gruber László asztalos szerint: „A tömeggyártott szekrények elkészítésénél a fő szempont, hogy tetszetős és jól eladható legyen. Mivel gyakran előfordul, hogy az emberek divathullám miatt vásárolnak szekrényt, ezekre a nagyáruházi, divatos darabokra nagy a kereslet. Sajnos azonban az is gyakori, hogy a vásárló a divat változásával együtt a bútorjaiból is „kiszeret”, így azokat cserélni kell.”

Bernáth Imre is hasonló véleményen van: „A bútorlapoknak, fóliáknak, fogantyúknak széles skálán mozog az értéke és a minősége egyaránt. Mi kizárólag minőségi alapanyagokból dolgozunk, főleg tölgyfából, cseresznyefából, égerfából, bükkfából, kőrisfából, juharfából, hársfából, akácfából, szibériai borovifenyőből, valamennyi kapható furnérfajtából. Készítünk még bútorajtót MDF lapokból 3D-s marással, festve vagy fóliázva. Csak jó minőségű, tartós alapanyagokkal dolgozva tudjuk garantálni, hogy a megrendelőink elégedettek lesznek.”

Nem biztos, hogy drágább lesz

Jogosan merülhet fel a kétkedés a megrendelők között, hogy az egyedi bútor készítése nagyobb anyagi terhet fog jelenteni, mint egy áruházban kapható termék.

Persze az egyedi bútor ára is sok mindentől függ, felhasznált anyagoktól, egyéb kiegészítőktől, a kivitelezés bonyolultságától, de arra is érdemes kitérni, hogy nem feltétlen csak a bútor alapárában lehet nagy különbség. Az áruházban vásárolt termékek esetén ugyanis vannak rejtett buktatók, amikre nem hívják fel ugyan a figyelmet, de érdemes odafigyelni és kalkulálni velük.

Erre hívta fel a figyelmet Horváth Zoltán (Az Asztalos) is: „Még a legelső konyhamegrendelésemkor az úriember megvett egy bútoráruházi konyhát és megkért építsük be és közben derültek ki a hiányosságok. A bútorelemek egy részét vissza kellett cseréltetni, a megmaradt bútoroknak pedig több mint a felét ki kellett dobni méretprobléma miatt. Az új konyha 3 hónap alatt készült el és a végén 1 millió Ft-ba került.”

Juhász Zsolt: „Sokszor felmerül a probléma, hogy a megrendelő talál egy áruházban egy 2 méteres konyhabútort X-ezer forintért, ezt pedig ez jó alapanyagokkal dolgozó asztalos szakember ennyiből nem tudja kihozni. Ellenben az áruházban vásárolt szekrényről az összeszereléskor kiderül, hogy nem jó minőségű. Így aztán hiába volt kedvező az ár, végül mégis ráfizetéses lesz a bútor.”

„Magyarországon az emberek olcsón szeretnének minőséget kapni, ami jelen pillanatban nem fér össze. Érthető az is, ha valaki bútorboltban vagy internetről vásárol bútorokat, de nem biztos, hogy olcsóbban jön ki a végén.”

Horváth Zoltán (H+U Kft.):A megrendelők gyakran vesznek rossz minőségű terméket, amit utána megbánnak.  A boltokban széles választék megtalálható, de vannak olyan nagy cégek, akiknek a minőségi munka a pénztárcához igazodik. Sajnos előfordul, hogy a megvásárolt bútor azt sem bírja ki, hogy a 2. emeletre felvigyék, de ez egy asztalos munkájánál nem fordulhat elő.”

Jótanácsok szakértőktől!

Szakértőink jóvoltából az alábbiakban pár jótanácsot sorolunk fel, melyek segíteni fognak Neked abban, hogy klassz, stílusos és minőségi bútort vásárolhass!

Horváth Zoltán Az Asztalos szerint: „Bútoráruházban vásárolt bútoroknál hasznos lehet, ha egy hozzáértő is elmegy szétnézni, mert tud feltenni kérdéseket.

Az is nagy segítség, ha a boltban van lehetőség megterveztetni például egy komplett konyhabútort. Ehhez persze kell egy kis időráfordítás és egy hozzáértő eladó, de megéri.

Horváth Zoltán a H+U Kft-től: „A vásárlók próbálnak tájékozódni a maguk szintjén, ki formák, ki színek, ki minőség, ki felhasználás szempontjából választ, van, aki kikéri egy szakember véleményét. Ez rendben is van.

Sokszor nemcsak asztalosnak kell lenni a szakembernek, sokkal többnek, mert figyelni kell, hogy illő legyen a helységben található többi bútorhoz, színekhez, felületekhez, mellette az ügyfél igényeit kell leginkább szem előtt tartani a pénzügyi kérdésekkel együtt. Rengeteg új dolog van a piacon és segíteni kell, hogy eligazodjanak köztük megrendelőink. Ez egy összetett folyamat, ahol találkozik a praktikum, dizájn a vevőink egyedisége, stílusa.

Hogyan válassz asztalos szakembert, ha egyedi bútort szeretnél csináltatni?

Mint sok minden más esetén, a bútorkészítés során is fontos, hogy olyan gondos és hozzáértő kezekbe add a megvalósítást, akiben nem fogsz csalódni.

Asztalosoknak tettük fel a kérdést: Hogyan válasszunk asztalost anélkül, hogy bukta és csalódás lenne a vége?

Szilágyi Attila: „Akkor lehet komolyan venni egy asztalost, ha egy összeszedett dokumentumban összefoglalja az ajánlatát. A tőlünk árajánlatot kérő ügyfeleknek válasz emailben csatolmányként mellékeljük az aktuális bútorlap kínálatot, hogy milyen színekből lehet választani. Ha elfogadja az ajánlatot szoktunk küldeni alaposabb, pontosabb 3d tervezetet is.”

„A mi szakmánkban is vannak kóklerek, akik végzettség és eszközök nélkül dolgoznak. Ők kimennek felmérni egy konyhabútort és utána leszabatják, leélzáraztatják a bútorlapot, és mint asztalos kimegy, összeszereli.”

Horváth Zoltán, Az Asztalos: „A Facebook jó felület asztalost találni. Én nem hirdetem magam, csak Facebookon, de folyamatosan van munkám. Elég sokan kétkedve keresnek meg, mert elég sok a kontár: sokszor eltűnnek az előleggel, vagy épp félúton egyre több pénzt kérnek el, ugyanazért a munkáért.”

Bernáth Imre:Nagyon sok mindent elárul egy emberről a megjelenés és kommunikáció. Amikor helyszíni szerelésre kerül sor a szerszámkészlet is árulkodó lehet arról, hogy kivel van dolgunk.”

Gruber László:Egy olyan asztalossal, akinek a híre szájról-szájra terjed (és jó értelemben), azzal biztosan jól fognak járni a megrendelők, hiszen nem kockáztatja meg, hogy rosszat mondjanak róla. Én speciel nem hirdettem magam soha, úgy vagyok vele, ha valakinek kell a munkám az megtalál. Én inkább szájhagyomány alapján választanék szakembert.”

Juhász Zsolt: „Minden egyes szakmában külön szempontok alapján kell szakembert választani. Általában amikor valakit elhívnak egy helyszínre felmérni, akkor vagy ajánlás útján vagy az interneten kerestek szakembert. Egy telefonos egyeztetés alapján sokat ki lehet szűrni a szakemberről és hozzáállásról. Az a legjobb, ha ajánlanak valakit, mert akkor az interneten alaposan utána lehet járni. A faipar nagyon gépesített, aki ilyennel foglalkozik, annak általában van műhelye. Fel szoktuk ajánlani az ügyfeleknek, hogy nézzék meg hol dolgozunk, ebből már leszűrhetik, hogy kóklerek vagyunk vagy sem.

Horváth Zoltán, H+U Kft.:Érdemes elkérni a szakembertől a bemutatkozó referenciákat, megkérdezni hány éve dolgozik a szakmában, vállal-e jótállást, van-e műhelye, gépei, de akár a beszállítóit is meg lehet tudakolni. A kezdeti kommunikáció is sokat elárul egy emberről: egy valódi szakember mer beszélni szerződésről, árakról, fizetési feltételekről, vállalási határidőkről. Továbbá a felmérés során tanúsított viselkedése, a szimpátia is mind mind befolyásoló tényező lehet.”

Reméljük, sikerült átfogó képet adnunk az egyedi bútor készítés előnyeiről, így már Te is sokkal felkészültebben tudod áttekinteni ezt a témát. Amennyiben szakemberre volna szükséged, a cikkben szereplő tanácsadóinkat bátran keresheted!

Cikkünkben közreműködő szakértőink:

  • Szilágyi Attila asztalos: Email: fattilus@gmail.com, Telefon: (+36)30 992 34 58,
  • Horváth Zoltán az Asztalos: Facebook oldal, Telefon: (+36)20 351 21 82,
  • Bernáth Imre: Bernáth Bútor Kft., Email: bernathbutor@gmail.com, Telefon: (+36)30 792 97 43,
  • Gruber László asztalos: Email: gruberlaszlo71@gmail.com, Telefon: (+36)70 332 15 87,
  • Juhász Zsolt: JUFA Faipari manufaktúra, www.ju-fa.hu,
  • Horváth Zoltán: H+U Kft., Email: hubt1@t-online.hu, Telefon: (+36)30 963 75 10,
  • Buze József: MJ Tax Kft., Telefon: (+36)30 282 04 45.

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.