Egyedi bútor: avagy helykihasználás és egyediség a maximumon

Fejújításkor, vagy épp házépítés során biztosan felmerül, hogy az egyes tereket hogyan lehetne maximálisan kihasználni. Ide jó lenne egy szekrény, oda jó lenne egy klassz asztal, azonban egyik sem úgymond „konfekcióméret”. Így igen körülményes olyan bútort találni, ami mind méretben, elrendezésben, mind színben tökéletesen illik otthonunkba. Ilyenkor kerül szóba az egyedi bútor. De nézzük is meg, milyen előnyei vannak, ha egyedi bútort készíttetünk otthonunkba.

Először is azt a kérdést érdemes megválaszolnunk, hogy mitől is jobb egy egyedi bútor, mint a nagyipari bútorgyártás termékei? A válasz egészen egyszerű: az, hogy alkalmazkodik.

Az egyedi bútor alkalmazkodik saját egyéni igényeinkhez. Attól függően mire és hogyan szeretnénk használni a jövőben, szabadon variálható a mérete, a kialakítása, a színe, a felhasznált faanyag, így biztosak lehetünk benne, hogy az elkészült bútor tökéletesen fog illeni otthonunkba és maximálisan kihasználható lesz.

Bizonyára nem vagyok egyedül, ha azt mondom, mennyire zavaró, amikor az ideálisnak vélt asztal nem fér el az ebédlőben, amikor az amúgy mutatós polcra nem fér el a váza, vagy épp a konyhabútor van tele olyan helyekkel, amiket képtelenség okosan kihasználni.

Ezekre a problémákra nyújt megoldást az egyedi bútor.

Egyedi bútor tervezése

Természetesen egy konyhabútor vagy egy beépített szekrény tervrajzát egy asztalos szakember fogja tudni tökéletesen elkészíteni, de ez ne vesse vissza a kedvünket attól, hogy önálló tervezgetésbe kezdjünk.

Egyszerűbb vázlatokat, skicceket, rajzokat mi magunk is elkészíthetünk, tervezhetünk arról a bútorról, amire szükségünk lenne. Ezek alapján (és a pontos méretek tudatában) a szakember már tökéletesen el tudja képzelni, mit szeretnénk, és tud az ötleteinkből dolgozni.

Miért érdemes saját bútorterveket készítenünk?

Egyrészt, persze a bútorasztalosnak nagy segítség lesz. Emellett viszont nagyszerű érzés valami egyedit és újat tervezni, megálmodni, ami csak a miénk, a saját otthonunkba illik csak bele, és amit nem fognak tömeggyártásban készíteni. Amikor elkészül az egyedi bútorunk és elfoglalja helyét a lakásban, nagyszerű lesz belegondolni, hogy ennek a kitalálói, megálmodói mi magunk vagyunk.

Ha kedvet kaptál, akkor nem is igényel sok felkészülést maga a tervezés, elég egy papír és egy ceruza, de ha komolyabban nekirugaszkodnál, akkor vannak remek 3D bútortervezők is, amivel részletesebben is kidolgozhatod az elképzeléseidet.

Mit kell figyelembe venni egyedi bútor tervezésekor?

Számos olyan szempont van, amit szem előtt kell tartani, ha egyedi bútortervezésbe fogunk. Lássuk, mik a legfontosabbak:

Helyszíni adottságok

Az egyik legfontosabb, hogy fel kell mérnünk, az adott bútorhoz mennyi hely áll rendelkezésünkre, milyen helyiségbe szeretnénk elhelyezni, egyenesek-e a falak, vagy ferdék (például: tetőtér esetén).

Ha ezekkel pontosan tisztában vagyunk, akkor máris megkaptuk, hogy milyen maximális méretekkel tervezhetünk.

Bútor rendeltetése

A másik alapvető pont, hogy konkrétan határozzuk meg a leendő bútor szerepét, vagyis, hogy mire szeretnénk használni.

Mennyi súlyt kell megtartania, mennyi holmit szeretnénk belepakolni, szükség van-e arra, hogy összecsukható legyen és még sorolhatnám.

Ha tudjuk, mi minden használatból eredő feltételnek kell eleget tennie a bútornak, akkor tudunk a lehető legpontosabban tervezni. Nem mindegy például, hogy olyan polcot szeretnénk, amire csak dekorációt és virágokat teszünk, vagy olyat, amire 3 köbméter könyvet is. Mindkét esetben polcos elrendezésre lesz szükség, de korántsem mindegy, mennyit kell elbírnia a bútornak.

A bútor stílusa

Megvan, hogy mekkora legyen és mire fogjuk használni. Máris jöhet a következő kérdés: milyen stílusú egyedi bútort szeretnénk!?

Könnyű dolgunk van, ha az otthonunk már egy adott stílus mentén van berendezve, ugyanis a készülő bútornak stílusban ehhez kell passzolnia. Nézzük meg, milyen hangulatot képvisel a berendezésünk, bútoraink és ehhez harmonizáló enteriőrt álmodjunk meg.

Ha tanácstalanok vagyunk ezen a téren, akkor érdemes egy lakberendező segítségét kérni, de a bútorasztalosok nagy része is sokat fog segíteni ezen a téren.

A bútor stílusának kiválasztásakor kerül sor azon fontos összetevők kiválasztására is, mint:

  • a bútor színe, mintája
  • a felhasznált anyag, anyagok

Anyagi lehetőségek egyedi bútor készítéséhez

Azt is mindenképpen számításba kell venni, hogy egy egyedi bútor készítése nagyobb költségekkel járhat, mint egy lapra szerelt áruházi esetén, de persze ez nagyban függ a tervezett bútor milyenségétől is. Sok esetben előfordul, hogy gondos tervezéssel még akár olcsóbban is megússzuk, mint egy kész bútor esetén.

Határoljuk be, hogy mekkora anyagi keret áll rendelkezésünkre egy-egy bútor, vagy bútorcsalád elkészíttetésére és a tervezés során csak addig nyújtózkodjunk, amíg belefér a keretbe.

A készítendő bútor árát befolyásolja a felhasznált anyag ára, az anyag mennyisége, a kialakítás bonyolultsága és az egyéb plusz tényezők, például szállítás, összeszerelés stb.

Miért választanék én egyedi bútort?

Mert nincs olyan tér, amelyet egyedileg, kifejezetten oda tervezett bútorral ne lehetne optimálisan kihasználni. Személyre szabott bútorral pedig nem csak egy funkcionálisan tökéletes használati tárgyat kapunk, de ez egyben lakásunk egy jellegzetes kiegészítője is lesz, ami magán viseli személyiségünket, stílusunkat.

Ha még nem határoztad el magad az egyedi bútor készíttetés mellett, akkor remélem a fenti cikk segített feltárni a különleges berendezés előnyeit.

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.