Miért fontos a párátlanítás az otthoni légkondicionálás során?

A magas páratartalom nem csak nyáron, de télen is komoly gondokat okozhat. A páralecsapódás a kellemetlenségen túl valójában épület- és ingatlan károkat is okozhat, drámai és tartós egészségügyi következményekkel járhat a családod számára, és hatással lehet a pénztárcádra is.

Az ajánlott páratartalom beltéren 30% és 50% relatív páratartalom között van. Az ennél magasabb érték már egészségtelennek tekinthető, ráadásul nem is kellemes ennél magasabb páratartalmú helyen tartózkodni.

Szerencsére a beltéri páratartalom csökkenthető páralecsapódás (vagy egy száraz télen növelhető páralecsapódás) segítségével. Vannak olyan évszakok is, amikor a beltéri környezetnek nem feltétlenül szüksége fűtésre vagy hűtésre ahhoz, hogy kellemes legyen, de a páratartalom szabályozására még mindig szükség lehet.

Milyen problémákat okozhat a magas páratartalom?

 • Egy nedves otthon ideális szaporodási lehetőséget nyújt az atkáknak, a penésznek és a penészgombáknak, aminek komoly egészségügyi kockázata van, és allergiás reakciókat is okozhat.
 • Kisebb-nagyobb penészfoltok alakulhatnak ki a magas páratartalmú helyeken, mint például az ablakok körül vagy a fürdőszobában.
 • Dohos, penészes szag alakulhat ki a lakásban, amit átvehetnek a bútorok és a ruhák is.
 • Vízfoltok jelenhetnek meg a falakon, az ablakok körül vagy a plafonon.
 • A páralecsapódás nemcsak az egészségre lehet káros, hanem az épület szerkezetére is hatással van. A nedves falak, padlók és mennyezetek idővel károsodhatnak, ami az épület stabilitását veszélyeztetheti.
 • A magas páratartalom miatt a lakásban hideg és nyirkos levegő érezhető, ami kellemetlen és nehezen elviselhető környezetet teremt.

A párátlanítás előnyei

Ezen szempontok alapján könnyű belátni, hogy a beltéri környezet megfelelő páratartalom-szabályozásának előnyei nagyon sok területre kiterjednek… a személyes kényelemtől kezdve a család tényleges egészségéig. Íme, miért olyan fontos a levegőben lévő felesleges nedvesség egy részének párátlanítással történő eltávolítása, amikor otthonunkat légkondicionáljuk.

A modern klímaberendezések lehetővé teszik a páratartalom szabályozását. Képesek csökkenteni a túlzott páratartalmat, ami hatékonyan megakadályozza a páralecsapódást a lakásban. Így a klíma nemcsak a hőmérsékletet szabályozza, hanem a páratartalmat is optimális szinten tartja.

Magasabb kényelmi szint

Nyilvánvalónak tűnik, de a párátlanítás csökkenti a páratartalmat, ami azt jelenti, hogy a komfortérzet azonnal növekszik. A légkondi párátlanító funkciója segít abban, hogy kellemesebben érezzük magunkat anélkül, hogy drámaian csökkenteni kelljen a hőmérsékletet (ami azt jelenti, hogy energiatakarékosabb is).

Egészséges otthon

A párátlanító funkció segít a beltéri levegő ésszerű páratartalom szinten tartásában, ami hozzájárul a család minden tagjának egészségéhez. Dióhéjban összefoglalva, mindannyian könnyebben lélegezhetnek. A gyakori allergiát kiváltó anyagok, például a poratka, a penész és a penészgomba a túlságosan párás környezetben jól fejlődnek. Ha tehát bármelyik családtagunk allergiában vagy asztmában szenved, a magas páratartalom súlyosan súlyosbíthatja ezeket a tüneteket. Valójában ezek az allergének még egy normálisan egészséges embert is megbetegíthetnek. Néhány gyakori reakció ezekre a nedvességkedvelő allergénekre:

 • orrdugulás
 • viszkető, könnyező szemek
 • tüsszögés, zihálás, légzési nehézség
 • bőrkiütések
 • csökkent immunrendszer
 • csökkent ellenálló képesség a légúti allergiákkal és fertőzésekkel szemben.

Jobb beltéri légkör

A nedvességtől, penésztől és penésztől mentes beltéri levegő friss. A párátlanítás segít csökkenteni a szagokat, amelyek a penész és a penészgomba kísérői lehetnek, így megszabaulunk a „dohos” szagtól. Emellett a túlzott páratartalom növeli a penész kialakulásának lehetőségét a ruházaton, bútorokon, ágyneműkön, törölközőkön, függönyökön és minden más szöveten. A párátlanítás enyhítheti ezt a problémát.

Minden frissebb

A kevésbé párás környezetben a ruhák gyorsabban száradnak, és még a kenyerek és gabonafélék is tovább maradnak frissek, anélkül, hogy megromlanának.

Kevesebb takarítás

A párátlanítás segít csökkenteni a port, ezáltal pedig kevesebbet kell takarítani is.

„Te jó ég! Milyen párás ma a levegő!”

Mindannyian mondtuk már ezt. Mindannyian éreztük már a hatását. Amikor tehát a jövőbeni légkondicionáló rendszer beszerzésén gondolkodsz, vedd figyelembe, mennyire fontos lehet a párátlanítás a saját, a családod és otthonod szempontjából. Az olyan tényezők, mint az allergiára vagy asztmára való hajlam és egyéb egészségügyi problémák, különösen a légzőszervi betegségek, minden bizonnyal nagy szerepet játszanak majd a döntés meghozatalában, csakúgy, mint a személyes kényelem, a frissesség és az energiamegtakarítás, amelyet egy simábban működő légkondicionáló berendezéssel élvezhet.

Ha klímakészülék beszerelésén gondolkodsz, bátran fordulj a Pelso klíma Kft. szakértő csapatához, akik Veszprém megyében és a Balaton északi partján vállalják a légkondik szakszerű beépítését, sőt, ingyenes tanácsadással is segítenek a megfelelő készülék kiválasztásában.

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.