Ezek a legnépszerűbb klíma típusok a piacon!

Az egyre melegebb nyarak és a légkondicionálók folyamatos fejlődése miatt számos háztartásban felmerül a klímakészülék beszereltetése. A bővülő lehetőségek miatt azokban az otthonokban is realitássá válik a klimatizálás, ahol ezelőtt fel sem merült. Azonban minden klímavásárlás előtt számos kérdés merül fel, melyek között az egyik legfontosabb, hogy milyen klíma típusok léteznek, illetve, melyiknek milyen előnyei vannak.

Az alábbiakban a Pelso Klíma Kft. segítségével összeszedtük a legnépszerűbb és legismertebb klíma típusokat, hogy megkönnyítsük az eligazodást a légkondik piacán.

Milyen klímák közül választhatunk?

Először is fontos tisztáznunk, miért szükséges, hogy legalább alap szinten tisztában legyünk a különböző klíma fajtákkal és ezek jellemzőivel?!

Amennyiben az egyes típusok előnyeivel, hátrányaival és alapvető tulajdonságaival megismerkedünk, az jelentősen lerövidíti és leegyszerűsíti a majdani klímakészülék kiválasztását, így eldönthetjük az adott negatívum számunkra valóban gondot okoz-e, illetve a felsorolt pozitívumok kielégítik-e minden kívánságunkat a légkondicionálóval kapcsolatban. Gyakran előfordul, hogy valakinek van egy elképzelése, milyen klímát szeretne, azonban a helyszíni felmérés során kiderül, hogy nem megvalósítható, így teljesen újra kell gondolni a terveket.

Az adott készülék kiválasztásánál természetesen számos tényezőt kell figyelembe vennünk, mint például az ár, vagy éppen a berendezés beépíthetősége. Ezért fontos, hogy egyrészt megfelelően körbejárjuk a témát, másrészt – ha még így sem vagyunk biztosak a dolgunkban – forduljunk szakemberhez, aki egy helyszíni felmérést követően pontos tanácsokat és információkat tud adni a számunkra ideális klíma típusról.

Nézzük is meg, melyek a különböző klíma típusok!

Klímák tekintetében az alábbi három fő típust különböztetjük meg:

  • Monoblokk klíma
  • Split klíma
  • Szerverklíma

Most nézzük meg, mit is jelentenek az egyes klíma típusok és milyen berendezések tartoznak az egyes csoportokba.

Monoblokk klíma

Ebbe a csoportba azok a klímaberendezések tartoznak, melyek egy az egyben tartalmaznak mindent, ami a működésükhöz kell. Egydobozos klímáknak is nevezhetjük őket, hiszen az egész berendezés egy csomagban kapható.

Ezen klímák előnye, hogy nincsen szükség csövezésre a külső és a belső rész közé és akár házilag is beszerelhető, így gyors és kompakt megoldásnak kiváló választás. Az előnyei mellé azonban hátrány is jár, ez pedig nem más, mint az alacsonyabb hatásfok és a hangosabb működés.

A monoblokk klímák közé tartoznak az ablakklímák és mobilklímák, melyek az általános lakossági felhasználásban is közismertek.

Szerverklíma

A szerverklímákat a szerver helyiségek speciális hűtési igényei hívták életre, ugyanis ezek esetében zökkenőmentes működésre és folyamatos, állandó hőmérsékletre van szükség. Ezek miatt lakossági felhasználás során nem találkozunk ezzel a típussal.

Split klíma

A split klímák a mobil klímák továbbfejlesztett változatai és manapság a legelterjedtebb és legkedveltebb klíma típus. A split klímák fő jellemzője, hogy osztott berendezésről van szó, vagyis van egy beltéri és egy kültéri egység.

A split klíma tulajdonképpen egy gyűjtőnév, mely több, split kílma típust foglal magában. Mindegyik típus kiválóan alkalmas hűtésre, vagy fűtésre – adott esetben mindkettőre. Lássuk, milyen fajta klímákat találtunk a split klímákon belül.

Split klíma típusok

Ahogy fentebb említettük, a split klíma egy gyűjtőnév, melybe több fajta klíma is beletartozik. Közös jellemzőjük az osztott kialakítás, a jó ár/érték arány és a megbízható működés.

Oldalfali split klíma

Ez a legelterjedtebb típus a split klímák között, hiszen kiváló választás irodákba és háztartásokba is.

Előnyei közé tartozik, hogy alkalmas hűtésre és (bizonyos típusok) fűtésre is, így télen-nyáron használhatóak. Emellett rendkívül kevés helyet foglalnak, köszönhetően annak, hogy a beltéri egységet a falra szerelik. Otthoni felhasználás esetén külön szempont lehet, hogy a klíma beltéri egysége mutatós is legyen, ennek pedig az oldalfali split klímák meg is tudnak felelni, hiszen ma már igen dekoratív és elegáns készülékeket is választhatunk.

Hátrányról igazából nem is beszélhetünk, inkább arról van szó, hogy a felszerelésnél nagyon oda kell figyelni a beltéri egység helyére, hogy a hőleadás és a levegő kibocsátásának iránya megfelelő legyen.

Multisplit klíma

A multisplit klíma szintén több részből áll, a kültéri egységen kívül azonban több beltéri egység van, amelyek a különböző helységekben kerülnek felszerelésre és egyesével csatlakoznak a külső részhez.

Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy minden szoba külön-külön hűthető és a hőmérsékletet is egyedileg lehet állítani.

Hátránya, hogy ha a kültéri egység meghibásodik, akkor az összes beltéri egység működése leáll, továbbá, minél messzebb van egy beltéri egység a kültéritől, annál drágább a kivitelezés.

Parapet klíma

A parapet klímák esetében a kültéri egység nem különbözik az eddig felsoroltaktól, ebben az esetben a beltéri egység speciális kialakítású. Ez a klíma típus azokban a helységekben rendkívül előnyös, ahol nem lehet megvalósítani a klasszikus fali elhelyezést – például tetőtérben. A parapet klímák a padlóhoz közeli felületekre, illetve a mennyezetre szerelhetőek.

Méretük és teljesítményük nagyobb, mint az oldalfali klímáké, így inkább irodákban és ipari létesítményekben használják őket. Háztartásokba nem igazán ajánlott, mivel telepítése jóval költségesebb az oldalfali klímáknál, így csak olyan helyzetben érdemes választani, ha más klíma típus nem szerelhető be a lakás adottságai miatt.

Kazettás klímák

Ezek a diszkrét megjelenésű klímák főleg nagyobb terek klimatizálásában játszanak szerepet. Nagy előnyük, hogy az álmennyezetbe illeszthetők, így nincs plusz helyigényük és rendkívül esztétikus látványt nyújtanak.

Rendkívül nagy a teljesítményük, így igazán nagy terek hűtésére érdemes választani.

Légcsatornás klíma

Ez a típus központi klíma néven is ismert. Szintén egy igen nagy teljesítményű klímakészülékről van szó; beépítésre kerül egy központi beltéri egység, amiből légcsatornákon jut a levegő a többi helyiségbe.

Nagy előnye, hogy álmennyezetbe illeszthető, így esztétikus megjelenésű, családi házakba is ideális lehet, de nagyobb terek, irodák hűtése is megoldható vele.

Ahogy a fentiekből is látszik, számos igény és felhasználási terület van, amihez bőségesen van klíma választék. Klímavásárlás előtt célszerű minél részletesebben tájékozódni, sőt érdemes egy szakember tanácsát is kikérni. A Pelso Klíma Kft. ingyenes tanácsadással és helyszíni felméréssel segíti az ügyfeleit, hogy a lehető legjobb, minden szempontból ideális készüléket sikerüljön kiválasztani.

Amennyiben klímaszerelésen gondolkodik, hívja a Pelso Klíma szakértőit, akik Veszprém megyében és a Balaton északi partján díjmentes felmérést és árajánlatadást biztosítanak.

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.