Hővisszanyerős szellőztető rendszer: Hűt, fűt, tisztít és még az ablakot sem kell kinyitni!

A friss levegőjű lakás fél egészség. Egy jól megtervezett hővisszanyerős szellőztető rendszer pedig minimális hőveszteséggel szellőztet télen és nyári időszakban éjjel képes visszahűteni lakásunkat. Néhány kérdés-válaszon keresztül most bemutatjuk ezt a technológiát!

Mit jelent a hővisszanyerős szellőztetés?

Ez egy központi egységen keresztül irányított szellőztető rendszer, ami biztosítja a friss levegő bejuttatását a lakószobákba, illetve ugyancsak ezek a berendezések  szívják ki a rossz, elhasználódott levegőt a fürdőből, mellékhelyiségből, valamint a konyhából. Mindezeknek köszönhetően nem csupán egészségesebbé válik az otthoni környezet, de az energiafogyasztás is jóval alacsonyabbá válhat.

Akkor zárt ablaknál is működik?

Sőt, akkor dolgozik csak igazán! A zárt teres működés ráadásul a hűtő-fűtő hőmérsékleti szempontok mellett az olyan terheléseket is csökkenti, mint a pollen vagy a zaj. Az allergiások életminőségén is rengeteget javíthat egy ilyen rendszer kiépítése.

Csak új építésű lakásokban lehet gondolkodni benne?

A rövid válasz az, hogy nem. Az igaz, hogy érdemes már rögtön a tervező asztalon számolni vele, de a szellőztető rendszer utólag is beszerelhető is mindegyik népszerű ingatlan típusba. Sőt, nem csak típus szerint, de földrajzi alapon is érdemes átgondolni a beruházást.

A városiak sokszor panaszkodnak arról, hogy a sok szmog miatt nehéz jó levegőt bevinni és megtartani a lakásukban, mivel az utcáról csak szennyezett, poros levegőt tudnak beengedni. Vidéken, noha a légszennyezéssel kevesebb a gond, az allergiás panaszok fokozottabbak, emiatt nekik más úton, de szintén friss levegőre van szükségük Mindenkinek hasznos egy ilyen rendszer” – nyilatkozta Barkóczay László, a hővisszanyerős rendszereket forgalmazó Ventilátorbolt szakértője.

Sok kiépítési munkálattal jár?

Nem különösebben. Ez ügyben fontos, hogy régi vagy új ingatlanba tervezi beépíteni a tulajdonos a rendszert. A már meglévő ingatlanok esetében a központi szellőzési megoldásokat javasoljuk, mivel általa a legtöbb szoba levegőcseréjét megoldhatjuk úgy, hogy magát a rendszert az ingatlan egy láthatatlanabb pontjára, így pl. a gardróbba, gépészeti helyiségbe vagy a garázsba helyezzük el.

Ezeket az úgynevezett decentralizált rendszerekkel építik ki, amik kisebb (vagy éppen nulla) légcsatorna építést feltételeznek. Ezzel szemben a tervrajzon lévő ingatlanokba érdemes bevinni a centralizált, vagyis központi rendszereket, amik később a legtöbb szoba légcseréjét biztosítani tudják, láthatatlanul.

Felkeltette az érdeklődését ez a technológia? Ha igen, látogasson el a Ventilátorbolt honlapjára, vagy tekintse meg a hővisszanyerős szellőztető termék kategóriát és tudjon meg róla többet!

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.