Tippek hogyan válthatod ki a fával való fűtést napelemmel

Hogyan váltsd ki a fával való fűtést napelemmel?

Így a tél közeledtével, sokakban fogalmazódik meg az a kérdés, hogy ki tudom-e váltani a gázzal vagy fával való fűtést? Egyik ára sem stabil, a fát ráadásul még pakolni kell, tárolni, hamuzni utána. Folyamatos ellenőrzést igényel az ezzel való fűtés. Joggal vetődik fel a kérdés, milyen alternatívák vannak, amik szóba jöhetnek? A napelemmel a saját villamos fogyasztásunkon túl is tudunk termelni és ezt a plusz energiát fűtésre is el tudjuk használni. Persze van itt néhány átnézendő dolog:

Meg kell néznünk, hogy a napelem rendszerünk mennyi energiát termel egy évben. Ebből kivonjuk a fogyasztásunk, és kiderül van-e fölös energia a rendszerben.

Meg kell vizsgálni, hogy a meglévő napelem rendszerünk meddig bővíthető, azzal mennyi energiát tudunk termelni. Ha megvan a megfelelő adat, már tudjuk, mennyit tudunk  „elfűteni”.

Meg kell nézni továbbá, hogy a beépítendő fűtési elemek mennyi energiát vesznek fel a hálózatból, tehát a bejövő áramnál van-e elegendő teljesítmény. Ezt a kismegszakítón látható adatból tudjuk méretezni. (1x16A, 3×10, 3x16A) Fontos, csak akkora teljesítményű berendezést tudunk működtetni, amelyek egyszerre működtetve nem lépik át az előbbi határértékeket. Ellenkező esetben a kismegszakító le fog oldani. Ilyenkor a hálózat bővítése a megoldás.

Szintén ellenőrizni kell az épület belső hálózatát, hogy a vezetékek a megfelelő keresztméretre és kialakításban állnak-e rendelkezésre. Ezzel egy villanyszerelőt nyugodtan megbízhatunk.

A villamos fűtőtestek esetén a szobák fűtését külön-külön vezérelhetjük, optimalizálhatjuk az éppen felmerülő igények szerint, ezzel sok felesleges fűtési energiát megspórolhatunk. Például egy wifis termosztát segítségével akár a mobiltelefonunkkal is könnyen be- és kikapcsolhatjuk a fűtést. Akkor emeljük a szoba hőfokát például, mikor hazaindulunk munkából. Mire hazaérünk, kellemes meleg vár.

Milyen megoldások jöhetnek számításba?

Hőszivattyús fűtés

Ez a leghatékonyabb villamos fűtések egyike. A környezeti hőt vonja el kintről, és a lakótérben adja le. Gyakorlatilag egy fordított klíma. Változatai: levegőből, vízből, földből egyaránt lehetséges hőt kinyerni. Beltéren pedig vagy levegőt, vagy vizet melegítünk az így nyert hővel. Egy jó hőszivattyú 4-4,5 COP értékkel bír, tehát 1 kW felvett energiából 4-4,5 kW leadott hőt tud előállítani.

Padlófűtés rásegítés

A megtermelt árammal egy fűtőpatront is tudunk melegíteni, mondjuk a puffertartályban, így a gázkazánnak jóval kevesebbet kell dolgoznia. Ilyen villamos felhasználás hatásfoka 100%.

Elektromos fűtőpanel

Energiatakarékos választás. A fűtőpanelek szakaszosan működnek, nagyon kis szabályzási léptékkel tudnak ki-be kapcsolgatni, így mivel nem folyamatos a működés, energiát takarítanak meg. Számos típus kapható: Nordax, Glamox, Adax. Ezek helyszínen, vagy interneten keresztül távolról is vezérelhetőek.

Infrapanel

Az infrapanelek lényege, hogy infravörös sugárzással melegítik fel a lakótérben lévő személyeket és tárgyakat, így komfortosabb érzetet biztosítanak. Utólag is viszonylag könnyen kiépíthető, alacsonyabb hőfokra is elég felfűteni, mert jobb hőérzetet biztosít. Léteznek még fűtőfóliák és fűtőfilmek is. Ez utóbbiak a különféle burkolatok alá építhetők: laminált és hidegburkolatok, falak.

Elmondható, hogy az elektromos fűtés előnyei:

 • nincs kazán
 • nincs kémény
 • nincs gázterv
 • nincsenek fűtéscsövek a falban
 • nincs kazánház, több négyzetméterrel nő így a hasznos tér
 • nincsenek szerelvények, szivattyúk, szelepek
 • gyors, könnyű kiépítés
 • egyszerűen programozható működtetés
 • akár okosotthonba is integrálható
 • nincs éves karbantartási igénye
 • gáz és fa tüzeléssel ellentétben nincs légszennyezés
 • ha a működtetési energiát napelemből fedezzük, akár zéro fenntartású épülethez is juthatunk

Ha további kérdésed merült fel, akkor keresd bátran Hófej Pétert a Solar Energy ügyvezetőjét.

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.