Így őrizd meg otthonod melegét energiagazdaságosan!

Már javában zajlik a fűtési szezon, ezért érdemes informálódni a piacon, hogy milyen módon spórolhatunk a legtöbbet. Egyre többen keresnek környezetbarát technológiákat, hogy költségeik csökkentése mellett óvják a természetet. Az elektromos fűtés napelemes rendszerrel épp ezt a célt szolgálja. Az Építőguruk utánajárt és megkereste az Efűtés24.hu-nál Farkas Zsolt ügyvezetőt, hogy segítsen tisztázni a legfontosabb kérdéseket a rendszerük alternatív megoldásairól.

Miben másabb az elektromos fűtés napelem rendszerrel, mint egy gáz vagy fa tüzelésű fűtés?

Első pontban az elektromos fűtést a napelemes rendszerrel szeretnénk megvizsgálni. A telepített napelemes rendszerek esetében, sokszor a meglévő háztartási eszközök (pl. Sütő, főzőlap, hűtőszekrény, televízió stb.) által felhasznált áram mennyiség nem éri el a megtermelt villamos energia mennyiségét.

Sok esetben ez a villamos energia „túltermeléséhez” vezet. A napelemes rendszer által megtermelt és fel nem használt villamos energiát évente egyszer, jóval a normál KW ár alatti értéken és meglehetősen sok és hosszas adminisztrációs munka után a villanyszolgáltató visszatéríti.

Pont ezért a modern hőtárolós elektromos fűtési rendszerek a legjobb választás a saját napelemes rendszer „túltermelés” energia felhasználására. A legjobb esetben ez azt is jelentheti, hogy akár a teljes fűtési szezont külön villamos energia költség nélkül is megoldható. Ezzel a fűtési megoldással a teljes háztartás ellátását megoldhatjuk a „zöld energia” felhasználásával.

Az által, hogy napelemes rendszerrel termeljük a villamos áramot, számunkra továbbra is szemünk előtt kell hogy legyen az energia „tudatos” felhasználása. A zöldek vagyunk, ezért pazarolhatunk kijelentésre nem lehetünk büszkék! Ezért a hőtárolós villany radiátor, mint egy cserépkályhaként üzemel, ezzel is felhívja a fogyasztó figyelmét a tudatos energia felhasználásra.

A kérdés második része: összehasonlítás a gáz- és fatüzeléssel.

Gázfűtés:

Egy meglévő gázfűtés esetében, ha csak a fűtési szezon gázfogyasztását nézzük, akkor „költséghatékonyabb” megoldás. De vegyük figyelembe a többletköltségeket és az esetleges veszélyeket is. Évtizedek óta hagyományos gázfűtéssel (meleg víz és fűtés) fűtjük az ingatlanjainkat. Egyes ingatlanokat hosszú távra, vagy rövidebb turisztikai célra bérbe kínálnak. A gázkazánt minimum évente egyszer, míg a radiátorokat minimum 5 évente karbantartani szükséges, kell a hatékony és biztonságos, zavartalan működés érdekében.

Karbantartási költségek:

(manapság akár 25.000 és 35.000 forint között is lehet egy gázkazán éves karbantartása és hosszas türelem és időpont egyeztetés szükséges, hogy egy hivatalos fűtés és vízvezeték vállalkozó alkalmazottja egyáltalán eljön). Továbbiakban a kéményseprő vizsgálat (azzal a kockázattal, hogy új kémény bélelést vagy szellőztetést kell végeztetni, kialakítatni minden féle új szabályozás, hivatkozás miatt) . A gázkazá esetleges cseréje önmagában is egy stressz faktor, idegeskedés, plusz költség, melyet ha lehet minden ember elkerülni szeretne.

Pl.: ha egy gázkazán véletlenül meghibásodik a fűtési szezonban, az a katasztrófa tökéletes példája. Ez egyszer nálunk is megtörtént, az ingatlanban bérlők voltak. Szerelők hivása azonnal, de természetesen fűtési szezonban, szakember hiányában a következő válaszokat kaptuk: sajnálom el vagyok árasztva munkákkal, legkorábban 1 hónap múlva tudnék jönni. Ne haragudjon most is munkában vagyok a naptárom 3 hétre be van telve. Mire jött a megoldás!!:) Igen, én eltudom vállalni, de sajnos sűrgősségi díj ellenében, ugye Ön is megérti, hogy a többi munkámat rakom félre Ön miatt: 60.000 Ft + kiszállás díj, ha így megfelel? Persze a bérlő bent van, fűtés és melegvíz nélkül, kérem jöjjön kifizetem az emelt díját.

Összefoglalva:

a gázfűtés közép- és hosszú távon már nem volt számunkra elfogadható. Minden esetben az ingatlan tulajdonosa a felelős a gázkazán használatával járó kockázatokért (pl. Szén-monoxid mérgezés). A tudat, hogy fél lábbal a börtönbe vagyok, ha bármi történik a bérlővel.

Gázfűtés telepítése új ingatlanban:

Egy új, pl.: 120 négyzetméteres családi ház esetében, egy fűtésszerelő cég több, mint 1,5 millió forint munkadíjat kérne egy gázkazán + 6db radiátoros fűtési rendszer kiépítéséért. Ezen felül plusz gázkazán, radiátorok és egyéb anyagok költségei. A teljes rendszer telepítése minimum 3 millió forint lenne az új épületben.

Ezen kívül, ha új gázbekötést is kell igényelnünk a Gázművektől az plusz akár 1 millió forint körül is lehet és hivatalosan 6-12 hónapos átfutási idő szükséges hozzá.

Fa fűtés:

Egy balatoni ingatlanba Pellet kazán rendszert telepítettünk radiátorokkal együtt, mely a téli szezonban is fűthetővé tette az ingatlant.

A pellet költsége a telepítéskor 5 év ezelőtt, 65 huf / kg ár volt, és jelenleg meghaladja a 120 huf / kg ár értéket. Csak a pelletkazán költsége 1 millió ft. volt, plusz a radiátorok és egyéb anyagok, csövek költségei. A munkadíj is 1,5 millió Ft. volt.

Sokféle fűtési rendszerrel kapcsolatos sok éves tapasztalatunk után, alternatív fűtési megoldást kerestünk és ezek után döntöttünk az “Aeroflow” modern hőtárolós elektromos fűtési rendszer mellett.

Összefoglalás különböző fűtési rendszerek összehasonlításával. (120 m2-es ház esetében):

Fűtési rendszer GÁZ FA/ Pellet Hőtárolós villanyfűtés Normál villanyfűtés
Fűtési rendszer első üzembe helyezési költsége: 2.000.000 –

4.000.000 Ft.

2.000.000 –

4.000.000 Ft.

1.200.000 Ft. 800.000 Ft.
Új Fűtési rendszer engedélyezési költségei: Magas Magas Nincs Nincs
Folyamatos havi energiaköltségek: Kedvező Magas Közepes Magas
Állandó havi szolgáltatói alapdíj: Van Nincs Nincs Nincs
Fűtési rendszer karbantartási költsége Magas Magas Nincs Nincs
A fűtési szezonra való előkészülési megterhelés: Nincs Magas Nincs Nincs

Miért éri meg elektromos fűtési rendszerre váltani?

A kérdést a következőképpen bővítenénk ki:

Miért váltson át egy prémium minőségű és modern hőtárolós elektromos fűtési rendszerre?

A modern hőtárolós elektromos fűtési rendszerek teljes egészében hasonlíthatóak a központi fűtési rendszerek működéséhez.

A WIFI-READY által a teljes fűtési rendszer  vezérlése APP keresztül okos telefonról vagy táblagépről irányítható. A modern elektromos fűtési rendszerek sugárzó és konvekciós hő mellett hőtárolással is rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy az AEROFLOW fűtési rendszer használata nem hasonlítható össze a „normál fűtőventilátoros vagy csupán infrafűtéses”  rendszerek használatával.

Az AEROFLOW prémium hőtárolós villany radiátorok egyszeri beruházása mellé 30 éves gyári garancia biztosítja a hosszú távú bizalomteljes otthona melegét! Ehhez képest a gázkazánt 10 éven belül minimum 1-szer le kell cserélni. Komplett gázfűtési rendszer esetén vagy télen való komolyabb meghibásodás esetén, sokakban már felmerült a gyors és alternatív fűtési rendszer a meglévő kiváltására.

Hogyan változik a villanyszámla összege, ha valaki ezt a fűtési módot választja?

Tapasztalataink alapján, a fűtési szezonban az áramköltségek várhatóan átlagosan 300 – 400 Ft. / m2 áron számolható 6 hónapos fűtési időszak alatt egy 54 négyzetméteres átlagos szigetelésű lakásban. Ez által évente kb. 90 000 Ft. Plusz villanyszámlával számolhatunk. A nyári hónapokban nincs alapvető plusz villanyszámla költség a meglévő háztartási eszközök fogyasztásán túl. Nincs havi általány rendszerhasználadi díj. A fűtési rendszer nem igényel éves karbantartási költségeket. Működés közben nincs kockázat az esetleges hibák és veszély az esetleges Szén-monoxid mérgezés miatt.

Mennyire biztonságos az elektromos fűtés?

100%-os biztonság. A radiátorok a legmodernebb technológiával vannak felszerelve. Pl.: Automatikus kikapcsolás nyitott ablak esetén, vagy túlmelegedés elleni automatikus védelem, IP 33 víz védelmi besorolás (fürdőszobába is használható)  (ERP-Ready Standard besorolással rendelkezik, EU szabvány, e nélkül egy modern villany radiátor nem nevezhető hőtárolós radiátornak.)

Egy családi kassza is ki tudja gazdálkodni vagy csak vállalkozásoknak, önkormányzatoknak éri meg

Egy modern, hőtárolós elektromos fűtési rendszer kifejezetten mindegyik területen alkalmazható, kigazdálkodható. Lakásokban (régi és új épületek esetén), új családi házak vagy ház felújítás, nyaralók esetén is felhasználhatóak és gazdaságosan üzemeltethetőek.

Ha további kérdésed merült fel, akkor keresd bátran Farkas Zsoltot az EFűtés24.hu ügyvezetőjét.

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.