Energiatakarékos fűtési rendszerek – mesterfokon!

A fűtésszezon beköszöntekor egyre több családnál merül fel a kérdés: hogyan lehetne a családi ház fűtését olcsóbban megúszni?

A kellemes, meleg otthon bizony hatalmas költségekkel járhat! Ezért az alábbiakban bemutatunk pár olyan megoldást, melyeknek segítségével a barátságos otthon és a barátságos fűtésszámla szinkronba hozható.

Energiatakarékos fűtési rendszerek: milyen fűtést válassz?

Falfűtés

A falfűtés és a falhűtés azonos technológia, ám míg utóbbi főleg nyáron csal mosolyt az arcunkra, a falfűtés a hidegben gondoskodik az otthon melegéről.

A technológia lényege, hogy a falba kerülnek a keskeny átmérőjű csövek, melyekben a meleg (nyáron a hideg) vizet lehet áramoltatni. Mivel a csőrendszer igen nagy felületen helyezkedik el, és a csövek is igen keskenyek az alábbi előnyökkel számolhatunk:

 • Nem szükséges forró vizet keringtetni, már a 45°C-os víz is elegendő
 • Sokkal (kb 70%-kal) kevesebb vizet kell használnunk
 • Percek alatt képes felfűteni a helyiségeket
 • Egyenletes meleg lesz az otthonunkban
 • Esztétikus, hiszen az egész rendszer a falban helyezkedik el.

Falfűtéssel jóval kevesebb energiára van szükség a kevesebb és alacsonyabb hőmérsékletű víz melegítéséhez, így ez a technológia nem csak, hogy energiatakarékos, de igazán pénztárca barát is. Plusz előny, hogy gyakorlatilag bárhová be lehet szerelni, legyen az lakás, családi ház, iroda vagy akár ipari létesítmény.

Padlófűtés

A fűtési költségek lejjebb szorítására nem az a jó megoldás, ha letekered a fűtést és vacogsz a TV előtt. Hanem az, ha gazdaságos fűtési technológiát használsz.

A padlófűtés pont egy ilyen megoldás.

Ez a fűtési rendszer egyre inkább meghódítja a piacot, köszönhetően annak, hogy költséghatékony, így nem csak a gazdagok kiváltsága. Sőt, szinte bárhova (akár utólag is) beépíthető.

Mik a padlófűtés előnyei?

 • Jobb komfortérzet: mivel a fűtési csövek a padló teljes területére kiterjednek, sokkal nagyobb felületen áramlik a meleg és a hőmérséklet is egyenletesebb.
 • Mivel a falfűtéshez hasonlóan ez a rendszer is alacsony vízhőmérsékletet igényel, elég 35-42 C-os víz a fűtéshez, továbbá a felhasznált víz mennyisége is jóval kevesebb, ergo a rendszer alkalmazása energia-, és pénz takarékos.
 • Mivel a hagyományos rendszerekkel ellentétben a padlófűtés miatt nem kering a lakásban a por, hanem a padló közelében lebeg, búcsút inthetünk a szálló por okozta kellemetlen tüneteknek.
 • Ennél a fűtési rendszernél minden a padló alatt zajlik, így nem kell többet az ósdi konvektor miatt szégyenkeznünk.

Betonozást nem igénylő száraz padlófűtési rendszer – padlófűtés csak 3 centiméteres teljes vastagságban

A száraz padlófűtés az előbbiekben bemutatott, klasszikus padlófűtés minden előnyét magáénak tudhatja, azonban még ennél is több van benne.

Amikor egy ház vagy lakás felújítása során kerül szóba a padlófűtés beépítése, belefuthatunk abba a problémába, hogy a hagyományos megoldás nem megvalósítható.

A hagyományos esztrich padlófűtések sok esetben nem alkalmasak utólagos beépítésre, mert a felhasználandó fűtéscsöveknek 7-10 cm vastagságú betonrétegbe kell kerülniük. Előfordulhat, hogy ennek a betonrétegnek nem lehetséges elegendő helyet biztosítani, így a rendszer – ebben a formában – nem beépíthető.

Erre a problémára kiváló megoldás a száraz padlófűtési rendszer, mely 3 cm-nél kisebb rétegvastagságban is megvalósítható. A comfort panel egy olyan sugárzó rendszer, mely a hagyományos betonozás nélkül rövid idő alatt is beépíthető, ráadásul a beszerelés után azonnal járható is a felület.

Mikor érdemes a száraz padlófűtési rendszert választani? Ha szeretnénk kihasználni a padlófűtés minden előnyét, de:

 • gyors telepítésre van szükség
 • azonnal használatba szeretnénk venni a helyiséget
 • alacsony a belmagasság, vagy galériát szeretnénk fűteni
 • hideg és meleg burkolatot egyaránt szeretnénk használni a padlófűtéssel ellátott szobában

Mennyezetfűtés

Az energiatakarékos fűtési rendszerek következő szereplője a mennyezetfűtés

 • Hasonlóan a fal-, és padlófűtéshez, ebben az esetben is elegendő az alacsonyabb és kevesebb víz áramoltatása, mellyel jelentős összegeket spórolhatunk meg.
 • Rendkívül rövid a felfűtési idő, így igen hamar élvezhetjük a kellemes meleget otthonunkban.
 • Ez a megoldás is egyenletes hőmérsékletet biztosít, valamint esztétikus is, így a komfortérzetet is jelentősen befolyásolja.

Bízunk benne, hogy átfogó képet tudtunk nyújtani az energiatakarékos fűtési rendszerekkel kapcsolatban. Biztosak vagyunk abban, hogy bármelyik rendszert is választod, ezentúl gazdaságosabban és költséghatékonyabban élvezheted a családod társaságát anélkül, hogy a fűtésszámla miatt kelljen aggódnod.

Felmerültek benned kérdések? Netán ki is választottad a fűtési rendszert és kivitelezőt keresel? Akkor a Comfort System Kft a segítségedre lesz!

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.