Fűtésre optimalizált klíma: használd ki klímaberendezésed télen is!

Tudtad, hogy egy modern split klímával rendkívül takarékosan lehet fűteni? Bizony, így van! A gázfűtésnél, de sok esetben a fával való fűtésnél is kedvezményesebben tudod otthonodat melegen tartani, ha fűtésre optimalizált klímát választasz!

Magyarországon sajnos a klímával való fűtés még nem igazán terjedt el, melynek egyik oka az lehet, hogy még mindig az él a köztudatban, hogy a klímával való fűtés drága. Az alábbi cikkünkben összefoglaljuk Neked, miért pénztárcabarát a klímával való fűtés.

Fűtés klímával? Nem is olyan lehetetlen!

Első hallásra bizonyára hihetetlennek tűnhet, hogy akár kiegészítő fűtésként, akár a teljes hideg évszakban kizárólag klímával fűtsd az otthonod. Először mindenkinek az ugrik be, hogy a klíma majd zabálni fogja az áramot, a villanyóra külön életre kel és leesik a falról, arról nem is beszélve, hogy mi van akkor, ha a klímaberendezés nem bírja a hideg téli hőmérsékletet, majd egyszerűen leáll, mi meg ott maradunk fűtés nélkül. Szerencsére a valóság nem ennyire hátborzongató!

Tény, hogy a hagyományos klímakészülékek 0°C, vagy legfeljebb -5°C fokos külső hőmérsékletig alkalmasak a fűtésre, így ezekkel maximum az enyhén hűvösebb napokat lehet kibekkelni. Ha szeretnéd, hogy a klímaberendezés ennél alacsonyabb hőmérsékleten is megbízhatóan működjön, akkor kifejezetten fűtésre optimalizált klímát kell választanod.

Fűtésre optimalizált klíma: mi is ez tulajdonképpen?

A fűtésre optimalizált klímák azok az inverteres klímaberendezések, melyek akár -20°C fokig is megbízhatóan helyt tudnak állni és a legnagyobb hidegekben is képesek biztosítani az otthonod fűtését. Ezen klímák a hagyományos társaikkal szemben nem csak hűteni, hanem fűteni is tudnak, köszönhetően az erre kifejlesztett vezérlési rendszernek.

A berendezés felépítésben nem tér el a hagyományos változatoktól, a különbség annyi, hogy a kültéri egység fel van szerelve egy váltó szeleppel, ami a hűtőközeg irányát változtatja. Amikor a klímával hűtünk, akkor a beltéri egység hűt, a külső pedig fűt. Télen a váltószelep megfordítja az irányt és a beltéri egység fűt, míg a kültéri hűteni fog.

Mik a fűtésre optimalizált klímák előnyei? Hogyan lesz gazdaságos a klímával való fűtés?

Egy hagyományos fűtőbetétekkel rendelkező fűtőtestek, mint például egy olajradiátor, egy az egyben tudják leadni azt az energiát, amit felvesznek. Vagyis 1kW elektromos energiából fog előállítani 1kW hőenergiát.

Ezzel szemben a fűtésre optimalizált klímák a felvett áram akár 4-6 szorosát is képesek leadni fűtési energiában. Például 1kW felvett energiából 3,5 – 5 KW fűtési energiát tudnak előállítani, így sokkal gazdaságosabb az üzemeltetésük.

Mi az a COP, SCOP érték?

A COP értéket magyarul jósági fokként szokás emlegetni. Ez az érték azt jelenti, hogy 1kW felvett energiával mennyi hőenergiát ad le a berendezés. Ez az arányszám mutatja meg, hogy mennyire gazdaságos a készülék, minél nagyobb számot mutat, annál gazdaságosabb a klímával fűteni.

Az SCOP érték az egész szezon alatt megállapított jóságfokot jelenti. Ha ezen értékek (SCOP/COP) elérik vagy meghaladják az alábbi értékeket, akkor igényelhető rá a kedvezményes, H tarifás áram:

  • 6 kW teljesítményig 4,1-es SCOP
  • 6,1-11,9 kW teljesítmény között 3.8-as SCOP
  • 12 kW teljesítménytől 3-as SCOP

Mi az a H tarifás áram?

Ha a klímakészüléked megfelel a fenti értékeknek, valamint a biztosítékszekrény és az áramhálózat is az éppen hatályos jogszabályoknak megfelelő, akkor igényelheted a kedvezményes H tarifát. A H tarifa ára megegyezik a köznyelvben éjszakainak hívott „B” áramtarifával.

A H tarifás áram csak a fűtési időszakban, október 15-től a következő év április 15-ig vehető igénybe 0-24 órában, de az ország egész területén.

Ezt a kedvezményt csak olyan berendezésekre lehet igénybe venni, melyek megújuló energiaforrásból képesek fűteni, mint például a fűtésre optimalizált klíma.

Plusz segítség az áramszolgáltatótól: GEO tarifa!

A B-Geo tarifás áram csak az ELMŰ és az ÉMÁSZ szolgáltatási területén érhető el, és csak hőszivattyús rendszerek áramellátására vehető igénybe. szerencsére a fűtésre optimalizált klímák kis teljesítményű hőszivattyúknak minősülnek, így ezek a berendezések is beletartoznak a GEO tarifába.

Miért jó választás a fűtésre optimalizált klíma?

Amellett, hogy a működtetése jóval gazdaságosabb, mint a hagyományos fűtési rendszereké, az is hozzájárul előnyeihez, hogy egy berendezéssel oldható meg az egész éves fűtés és hűtés otthonunkban.

Mivel az inverteres klímák működése rendkívül halk, így a fűtésre optimalizált klímák is remek választásnak bizonyulnak, nem kell tartani a kellemetlen zajoktól, de az is sokat nyom a latban, hogy nincs tűz és robbanásveszély, valamint nem áll fent szén-monoxid mérgezés veszélye sem.

Az otthoni kényelemhez az is hozzájárul, hogy télen is élvezhetjük a klíma előnyeit, mint a levegő megszűrése, páramentesítés, vagy akár a wifi-s vezérlést.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy – a hűtéshez hasonlóan – a fűtés is egyenletes és gyors, nem kell órákig várni, míg egy radiátor vagy hősugárzó felmelegít egy helyiséget – a klímaberendezés az egész lakásban egyenletes meleget (és hideget) tud csinálni, meglehetősen rövid idő alatt.

Ha otthonodban már van fűtési rendszer kiépítve, akkor használhatod kiegészítő fűtésként is. Vannak élethelyzetek, mikor elegendő csupán 1-2 helyiséget fűteni, de olyan is, amikor a fűtési rendszer egy kis plusz támogatásra, plusz fűtésre szorul. Ezekben a helyzetekben nagy segítség egy fűtő klíma.

Ha még építkezés előtt állsz, vagy éppen a fűtési rendszer megtervezésén gondolkodsz, akkor a fűtésre optimalizált klíma optimális megoldás lehet, hiszen nem kell külön fűtésrendszert és kéményt megterveztetni és kiviteleztetni. Az pedig egy plusz piros pont a fűtésre optimalizált klímáknak, hogy napelemhez is csatlakoztatható, így a működéséhez szükséges elektromos áramot a napelem is biztosíthatja, ezáltal még kedvezőbb az üzemeltetése.

Ráadásul amiatt sem kell aggódni, hogy tiszavirág életű lenne ez a fűtési megoldás, ugyanis a fűtésre optimalizált klímák igen hosszú élettartammal rendelkeznek, így mindenképp megéri a beruházást.

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.