Magyarok százezrei spórolnak így a fűtéssel: nem is sejtik, milyen katasztrófa történhet

Az energiaválság bejelentése óta a lakosság arra törekszik, hogy minél olcsóbban jöjjön ki a téli fűtésidőszakban. Ennek sajnos várhatóan az lesz a következménye, hogy több esethez hívják ki a tűzoltókat. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság segítségével hasznos információkat gyűjtöttünk össze, amellyel megelőzhetőek a katasztrófák.

A magyar emberek mindig is híresek voltak kreativitásukról, nincs ez másképp akkor sem, amikor brutálisan megemelkedtek az energiaárak. Sokan sufnituning megoldásokat alkalmaznak annak érdekében, hogy spóroljanak, azonban nem árt néhány dologra odafigyelni, amit a különböző fűtési lehetőségeknél, főleg az elektromos fűtési módoknál érdemes figyelembe venni. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal közösen összegyűjtöttük, hogyan lehet megelőzni a bajt. Nézzük!

A katasztrófavédelem nem vezet nyilvántartást az ingatlanok energetikai helyzetéről. Akik a fűtési költségek csökkentése érdekében fűtési módot váltanak, és szilárd tüzelőre vagy elektromos fűtésre váltanak, azoknak az alábbiakra érdemes figyelniük:

Szilárd tüzelővel fűtés

Csak olyan kéményt szabad használni, amelyet kéményseprő helyszíni műszaki vizsgálaton ellenőrzött és a kémény állapotát nyilatkozattal megfelelőnek minősítette. Ha valahol új kéményt létesítenek, vagy a régit javítják, felújítják, átalakítják, vagy egy új fűtőeszközt csatlakoztatnak hozzá, azt csak azután lehet használni, ha megtörtént a helyszíni műszaki vizsgálat és a kéményseprő egy megfelelőségi nyilatkozatot állított ki a kéményről.

Olyan kéményt használni, amelyik nem rendelkezik megfelelőségi nyilatkozattal, nemcsak tilos, hanem életveszélyes is. Akár lakástűz, akár szén-monoxid-mérgezés is bekövetkezhet a szabálytalan, hibás kialakítás miatt.

Aki szilárd tüzelőre szeretne váltani, annak érdemes előzetes kémény-felülvizsgálatot kérnie a kéményseprőktől. Ha már az átalakítás előtt konzultálunk szakemberekkel, pontosan meg tudják mondani, hogy az adott ingatlanban mire van lehetőség, az átalakítás során mire kell odafigyelni, milyen dokumentumokat kell beszerezni.

Ha valahol a tíz-húsz éve nem használt kandallót, cserépkályhát, vagy bármilyen más szilárd tüzelésű fűtőeszközt szeretnének újra beüzemelni, ott használat előtt mindenképpen érdemes a fűtőeszközt szakemberrel, a kéményt pedig kéményseprővel megnézetni. Ha nem történt átalakítás és ez egy korábban engedélyezett kémény, akkor a kémény ellenőrzése és szükség szerinti tisztítása nem kerül pénzbe.

Fontos arra is figyelmet szentelni, hogy mivel tüzelünk. Hideg időben gyakori, hogy a tűzoltókat égő kéményekhez riasztják. Ez ott jellemző, ahol szilárd tüzelővel fűtenek és nem élnek az ingyenes kéményseprés lehetőségével. A veszélyt csak fokozza, ha nem megfelelő tüzelővel, vagy szeméttel fűtenek. Ha valahol csak két hétig háztartási hulladékkal fűtenek, annyi korom és kátrány rakódik le a kémény belső falára, mintha hat hónapon keresztül jó minőségű, két évig szárított fával fűtöttek volna. A kémény falán lerakódó, egyre vastagodó korom- és kátrányréteg – ha nem távolítják el – előbb utóbb meg fog gyulladni, és a tűz könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is. Minden hetedik lakástűz a kéményben keletkezik. Nem alkalmas tüzelőnek a kezelt (lakkozott, rétegelt, festett) és a nedves fa sem. Fűtésre a kiszáradt, kezeletlen fa, begyújtáshoz pedig a fekete-fehér papír alkalmas.

Elektromos fűtés

Ha valaki elektromos fűtés mellett dönt, teljesen mindegy, hogy milyen elektromos fűtési megoldással tervez fűteni, a legfontosabb, hogy jó minőségű fűtőeszközt válasszon, megfelelő legyen hozzá az ingatlan elektromos hálózata és szakember végezze a telepítését. Ha alultervezzük a hálózatot, vezetékeket, könnyen lakástűz lehet belőle. Szintén veszélyt jelentenek a régi vezetékek, elavult kötések. Árulkodó jel, ha a biztosítékot rendszeresen lecsapja egy-egy eszköz, ha az elosztó, vagy hosszabbító eldeformálódott, a konnektor környéke fekete. Ha ilyet tapasztalunk otthon, mindenképpen hívjunk villanyszerelőt, mert bármikor tűz keletkezhet.

Füstérzékelő

Egy néhányezer forintos füstérzékelő 85 decibellel sípol, ha füstöt észlel, így még a kialakulása elején meg tudjuk fékezni a tüzet és nem lesz belőle nagyobb baj. Mivel az érzékelő azonnal jelzi a kezdődő tüzet, ha a saját testi épségünk kockáztatása nélkül nem tudjuk eloltani, időben ki tudunk menekülni és hívni tudjuk a tűzoltókat. Minél hamarabb érnek ki a tűzoltók, annál több értéket tudnak megmenteni.

A statisztikák szerint nem csak haláleset nem következett be, füstmérgezést sem szenvedett senki, sőt még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő.

A legoptimálisabb az lenne, ha minden szobában lenne füstérzékelő. Ezeket a szoba közepén a plafonra kell szerelni.

Tűzoltó készülék

Családi házakban, társasházak lakásaiban nem kötelező tűzoltó készüléket tartani, viszont nagyon hasznos, hiszen évente 7000 lakástűz keletkezik Magyarországon. Otthonra a legjobb megoldás egy hat kilogrammos ABC porral oltó tűzoltó készülék, amellyel mindenféle otthoni tűz oltható.

Forrás: HelloVidék

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.