Gazdaságos klímahasználat: Tippek a kellemes hűvösért és energiamegtakarításért

Amint beköszönt a nyári hőség, elérkezik a klímaberendezések időszaka, és egyre több háztartásban, irodában kerül elő a légkondicionáló távirányítója. Azonban, mint minden másnak, a gazdaságos klímahasználatnak is vannak trükkjei, amelyekkel nem csak hatékonyabb, de gazdaságosabb is üzemeltetni a légkondi berendezéseket. A leghasznosabb tanácsok összeállításban a Pelso klíma kft tulajdonosa, Mekler Norbert volt segítségünkre. Nézzük, hogyan használhatjuk okosan a klímát!

A legtutibb tippek a gazdaságos klímahasználathoz

Klímatisztítás

A klímaberendezés beltéri egységének a feladata a lakásban lévő levegő hűtése vagy fűtése. Ahhoz, hogy ez a folyamat végbe mehessen, a készülék hőcserélőjén keresztül nagy mennyiségű levegő áramlik át. A folyamat közben a por megtelepszik a lamellákon, ráadásul hűtés közben még a kondenzvíz is kicsapódik, így a por sokkal könnyebben ott ragad. Különösen igaz ez azokban a lakásokban, ahol házi kedvenc is tartózkodik.

Az ilyen körülmények kedveznek a penészgomba és az egyéb baktériumok elszaporodásának. Amennyiben ez megtörténik, ezek a kórokozók a légáramlattal együtt bekerülnek a levegőbe, amelyet belélegzünk. További hátránya a klíma elhanyagolásának, hogy ennek következtében a légkondi teljesítménye is romolhat, ami pedig hosszú távon jelentős plusz költséget is jelenthet (nem beszélve arról, ha a klíma végül elromlik és vagy javítani vagy cserélni kell).

A fentiekből pedig egyenesen következik, hogy nem csak a gazdaságos üzemeltetés miatt, de egészségünk érdekében is fontos a klíma rendszeres karbantartása.

Ha télen is gondot fordítottál erre, és rendszeresen ellenőrizted a készülékedet, akkor csak egy rutin karbantartásra lesz szükség.

Hűtsd a helyiséget jól

Ha a karbantartást kipipálhatjuk, kezdheted a lakás vagy az iroda hűtését, de nem mindegy, hogy hogyan csinálod!

Használd az előhűtés módszerét, mielőtt a helyiség elviselhetetlenül meleg lenne. Így a klímaberendezésnek kevésbé kell megdolgoznia azért, hogy elérje a beállított hőmérsékletet. Ezzel időt és energiát takaríthatsz meg.

Sötétítsd be a szobát

Használd a függönyöket, redőnyöket vagy sötétítőket, hogy a közvetlen napfény ne jusson be a helyiségbe, ezzel csökkented a hőterhelést, vagyis az energiafelhasználást is.

Használd a zónabeállításokat

Amennyiben lehetséges, használd a zónás beállításokat, hogy a hűvös levegőt oda irányítsd, ahol a legnagyobb szükség van rá. Nem kell az egész lakást vagy irodát hűteni, és ezzel feleslegesen dolgoztatni a klímát, ha csak bizonyos helyiségeket használsz.

Válassz jó energiabesorolású klímaberendezést

Válassz olyan klímaberendezést, amely jó energiaminősítéssel rendelkezik. Bár a tényleges energiafelhasználást más tényezők is befolyásolják (például a helyiség szigetelése, a klíma telepítésének szakszerűsége), de az energiaminősítés alapvetően segít kiválasztani a hatékonyabb készüléket.

Az inverteres klímaberendezések előnyösebbek a hagyományos klímákkal szemben. Az inverteres klímák rugalmasabban szabályozzák a kompresszormotor fordulatszámát, ezáltal folyamatosan tudják tartani a kívánt hőmérsékletet anélkül, hogy gyakori ki- és bekapcsolásra lenne szükség. Ez hatékonyabb energiafelhasználást és gazdaságosabb üzemeltetést eredményez.

Ezek a tippek segítenek abban, hogy okosan és gazdaságosan használd a klímát, így kellemesen hűvös környezetet teremthetsz otthonodban vagy munkahelyeden, anélkül, hogy túlzottan terhelnéd az energiaszámládat.

Amennyiben klímaszerelésen gondolkodik, hívja a Pelso Klíma szakértőit, akik Veszprém megyében és a Balaton északi partján díjmentes felmérést és árajánlatadást biztosítanak.

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.