Spórold meg a pénzt és a fejfájást: Miért fontos a klíma rendszeres karbantartása?

Ha van klímád, akkor biztosan tudod, milyen jó érzés bekapcsolni a készüléket a forró nyári napokon, és élvezni a hűvös levegőt. De tudtad, hogy a klíma nem csak hűteni tud, hanem tisztítani is a levegőt? És hogy ezt a funkciót csak akkor tudja megfelelően ellátni, ha rendszeresen karbantartod a készüléket?

A klíma karbantartás nem csak azért fontos, hogy a készülék hosszú ideig működjön zökkenőmentesen és takarékosan, hanem azért is, hogy megóvd az egészségedet. A klíma ugyanis nem csak lehűti a levegőt, hanem szűri is azt. A beltéri egységben található szűrők kiszűrik a port, a pollent, a baktériumokat és a gombákat, amelyek allergiát vagy légúti betegségeket okozhatnak. Ha ezeket a szűrőket nem tisztítod rendszeresen, akkor elszaporodhatnak rajtuk a kórokozók, és visszakerülhetnek a levegőbe.

A klíma karbantartás során nem csak a szűrőket kell megtisztítani, hanem a beltéri egység hőcserélőjét, cseppvíztálcáját és ventilátorát is. Ezeket speciális vegyszerrel kell fertőtleníteni és gombátlanítani. A kültéri egység hőcserélő felületeit és a készülék házát is portalanítani és tisztítani kell. Emellett ellenőrizni kell az elektromos vezetékeket és csatlakozásokat, a hűtőkör csöveinek hőszigetelését és a készülék rögzítését. Végül egy működéspróba során meg kell győződni arról, hogy minden funkció megfelelően működik.

A klíma karbantartás ára függ a készülék típusától, méretétől és állapotától, valamint a szolgáltatótól. Átlagosan 5 000 és 10 000 forint között mozog egy darab klíma karbantartása. Érdemes évente legalább egyszer elvégeztetni ezt a szolgáltatást, hogy nyugodtan élvezhesd a klíma által biztosított hűvös levegőt.

Ha nincs időd vagy kedved foglalkozni a klíma karbantartással, akkor bízd rá ezt egy megbízható szakemberre. Ő gyorsan és szakszerűen elvégzi ezt a feladatot, és garantálja, hogy a klímád hosszú ideig tiszta és hatékony maradjon. Keress egy jó klíma karbantartó céget az interneten, vagy kérj ajánlatot tőlük. Így nem csak pénzt spórolhatsz meg, hanem időt és energiát is.

Ne feledd: egy jól karbantartott klíma nem csak kellemes hőmérsékletet biztosít neked, hanem egészséges levegőt is. Gondoskodj róla rendszeresen!

Hogyan tartsd karban a klímádat?

A klíma karbantartás nem csak a szakember feladata. Te is tehetsz néhány dolgot, hogy megelőzd a szennyeződést és a meghibásodást. Íme néhány tipp, amit érdemes betartanod:

  • Tisztítsd meg a porszűrőket 2-3 havonta. Ehhez csak ki kell venned a szűrőket a beltéri egységből, és le kell mosnod őket langyos vízzel. Hagyd megszáradni őket, mielőtt visszahelyezed őket.
  • Töröld le a beltéri és kültéri egység burkolatát egy nedves ruhával vagy szivaccsal. Ne használj erős tisztítószereket vagy súrolószereket, mert károsíthatják a felületet.
  • Ellenőrizd a kültéri egység lamelláit, hogy nem porosak-e. Ha igen, akkor fújd le őket egy kompresszorral vagy egy puha kefével.
  • Kapcsold ki a klímát, ha nem használod. Ha hosszabb ideig nem leszel otthon, akkor húzd ki a dugót is a konnektorból. Így megakadályozhatod az áramütést vagy az áramfogyasztást.
  • Hívj ki időnként egy szakembert, hogy ellenőrizze a klímát. Ő elvégzi a szükséges tisztítást, fertőtlenítést, hűtőközeg-pótlást és javítást. A legjobb időpont erre a tavasz vagy az ősz eleje, amikor még nincs nagy igénybevétel.

Klímakarbantartás szakember segítségével

Fontos kiemelnünk, hogy bár a klíma tisztítása házilag is megoldható sok esetben, vannak esetek, amikor célszerű ezt szakemberre bízni.

A Pelso klíma Kft ügyvezetője, Mekler Norbert arra hívja fel a figyelmet, hogy új klímák esetén mindenképpen bízd a karbantartást és a tisztítást szakemberre.

„Amennyiben új klímát vásárolunk, a garancia elveszik, ha nem szakember nyúl a készülékhez. Annak érdekében, hogy a garanciát a maximális időtartamban ki tudjuk használni, a karbantartásra jogosult céget vagy vállalkozót kell megbízni a munkával. Ennek hiányában a garancia elveszik, és ha valami probléma merül fel a készülékkel, akkor a gyártó nem fogja téríteni vagy cserélni. Sok gyártó egyébként nem csak azt emeli ki, hogy szakemberhez köti a klímakészülékek karbantartását, de azt is, hogy ezt milyen időközönként kell elvégezni a garancia időtartama alatt.”

Ha ezeket a tippeket betartod, akkor biztos lehetsz benne, hogy a klímád mindig kifogástalanul fog működni. Érezd jól magad otthonodban egy tiszta és hatékony klímával!

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.