Sziklakert építés: 5 hasznos tanács sziklakert tervezéséhez és építéséhez

Szeretnéd feldobni a kerted egy hangulatos sziklakerttel, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Akkor a következő 5 tanácsunk hasznos segítség lesz számodra, hogy felkészülten vághass bele a sziklakert építésbe!

Ha a kertre ráférne egy kis optikai tuning, akkor itt az idő, hogy belevágj a sziklakert megtervezésébe, majd megépítésébe.

Ugyan a sziklakert építés egyszerűnek tűnhet, de van néhány szempont, amit mindenképpen figyelembe kell venni mielőtt nekirugaszkodnánk a kivitelezésnek.

Az alábbiakban átvesszük a sziklakert építés legfontosabb lépéseit, hogy – akár házilag is – a végeredmény ne csak tetszetős, de hosszútávú is legyen.

Sziklakert építés: 5 tipp a lélegzetelállító eredményért

1. Készülj elő a sziklakert építéshez!

A sziklakert megépítése alapvetően nem bonyolult, de nagy odafigyelést, aprólékos munkát és tervezést igényel.

Az előkészületek során először azt érdemes átgondolni, meg tudod-e oldani a nagyméretű, súlyos kövek hazaszállítását, valamint a kerten belüli mozgatását, ugyanis, ha ezt nem tudod házilag kivitelezni, szakember bevonására lesz szükség.

Azt is döntsd el előre, hogy mekkora sziklakertet szeretnél, ugyanis egy igazán nagy méretű kert esetében adódhatnak olyan feladatok, amihez segítség kell, sőt, nem ritkán készülhetnek olyan megoldások is, amihez statikai ismeretek is szükségesek.

Emellett érdemes egy kalkulációt is készíteni, felmérni mennyi anyagköltséggel, esetleg munkadíjjal fog járni a kertészkedés, majd ezt összefoglalni és átnézni, valóban meg tudod-e finanszírozni. Egy félkész sziklakertnél ugyanis kevés lehangolóbb látvány van.

2. Válaszd ki a sziklakert helyét!

A sziklakert helyének a kiválasztása fontos lépés, hiszen a kész mű nem éppen az a kategória, amit a hónod alá kapsz és odébb teszel. Ha megépítetted valahova, akkor az bizony ott is marad.

A sziklakertben elhelyezett növényeknek elegendő napfényhez kell jutniuk, így a kertet déli, vagy délkeleti fekvésű, nyílt, napsütötte helyre kell építeni.

Mivel a sziklakerti növények kifejezetten igénylik a szárazságot, arra is ügyelni kell, hogy ne álljon meg a víz a kert alatt, ugyanis akkor kipusztulnak a növények. Ezért kerülendők a belvizes területek, valamint a vízzáró réteget kialakító, kötött talajtípusok is. Ha erre nincs lehetőség, akkor egy kb 30-40 cm mély vízelszivárogtató réteget, úgynevezett drénréteget kell létesíteni.

Milyen szempontokat vegyél még figyelembe a hely kiválasztásánál?

  • Ne legyenek körülötte fák, amik lehulló leveleikkel vagy terméseikkel elcsúfíthatják a sziklakertet, vagy beárnyékolhatják azt.
  • A túl szeles, szélcsatornás helyeket és a fagyzugos területeket érdemes kerülni.

3. Tervezd meg a sziklakert stílusát!

Mielőtt nekifognál a sziklakert megépítéséhez, fontos, hogy pontosan tudd, milyen stílusú végeredményt szeretnél.

Olyan stílust, kinézetet válassz, ami illeszkedik a kerted többi részéhez is, különben a kész sziklakert tájidegen lesz, vagyis nem fog illeszkedni a kerthez és a terepadottságokhoz.

Vedd figyelembe a táj többi tereptárgyát, növényeit, azok méretét, fajtáját és ezekhez viszonyítva tervezd meg a leendő sziklakert kialakítását, megjelenését.

4. Válaszd ki a megfelelő növényeket!

Bár a sziklakertek zöme déli, délkeleti irányba van tájolva, előfordulhatnak más alternatívák is. A kert helyét figyelembe véve kell kiválasztanod, hogy milyen növényeket fogsz beültetni.

A fekvés, a fényviszonyok, csapadékmennyiség, szél és egyéb környezeti tényezőket szem előtt tartva, olyan növényeket válassz, melyek az adott feltételeket jól viselik. Emellett az sem hátrány, ha a növények növekedését is belekalkulálod, nem mindegy ugyanis, hogy egyes darabok mondjuk másfél méterre is képesek lesznek megnőni, míg a többi nem. De az sem mindegy, mennyire erős, terjedelmes lesz a gyökérzet.

Emellett annak is nézz utána, milyen színkavalkád várható a beültetett sziklakertben. A növények lomb és virágszínei jelentős befolyással bírnak: a különböző színek jól mutatnak együtt, de például a fehér sziklák is remekül kiemelik a virágok élénk színeit.

5. Válaszd ki a tökéletes köveket, sziklákat!

A sziklakert lelke a sziklákban rejlik, ezért érdemes kellő körültekintéssel nekifogni a válogatásnak.

Érdemes egyféle követ használni, ugyanis a random összeválogatott, mindenféle színű és formájú kövek használatának az lesz a következménye, hogy a kész sziklakert igénytelennek, egy ötletszerűen összehordott kőrakásnak fog tűnni.

Ha olyan összképet szeretnél, ami valóban összhangban van a kerteddel és a környezettel, akkor válassz olyan köveket, sziklákat, melyek az adott földrajzi tájegységen természetesen is megtalálhatóak.

Ez nem csak esztétikailag fog dobni kert látványán, de a beszerzésük is jóval könnyebb lesz.

Hol szerezd be a köveket?

Ha nagyobb sziklakertet tervezel, vagy nagyobb mennyiségű kőre van szükséged, akkor érdemes egy kőbányából beszerezni, itt ugyanis aránylag olcsón lehet hozzájuk jutni.

Ha erre nincs lehetőség, akkor kertészeti boltokban, kövekre és burkolóanyagokra szakosodott kerekedésekben is megvásárolhatod. Ez ugyan a drágább megoldás, viszont előnye, hogy a kövekkel együtt beszerezheted az építéshez szükséges murvát, mulcsot és a dekoráláshoz szükséges zúzott kőtörmeléket is.

Ha minden összeállt, megtervezted a kert helyét, méretét és stílusát, ehhez kiválasztottad a tökéletes növényeket és sziklákat, akkor nincs más hátra, mint a gyakorlatban is belefogni az építésnek. A sziklakert építésének lépéseiről egy következő cikkünkben fogunk írni! Addig is jó tervezést!

 

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.