Tippek és javaslatok hogyan válassz nyílászárót, hogy ne az utcát fűtsd vele

Az ablakválasztás nem egyszerűen meghozható döntés, mert több éves befektetés és egy összegben nagyobb kiadást jelent a családi kasszának. Számos fontos információ és tévhit kering a köztudatban, amely befolyásolja az elhatározást. Az Építőguruk megkereste a több évtizedes múltra visszatekintő nyílászárók gyártásával és beépítésével foglalkozó Ema.hu Európai Minőség Ablakgyártó Kft-nél Farkas Bálint tulajdonos-ügyvezetőt, hogy segítsen tisztázni a kérdéseket.

Hogyan csökkenthető a családi ház/lakások energiavesztesége?

Alapvetően hőátbocsátásról, hőveszteségről beszélünk. Minél jobb egy adott nyílászáró hőátbocsátási tényezője, annál kevesebb a hővesztesége. Ez azt jelenti, hogy minél alacsonyabb az Uw érték (a teljes nyílászáróra vonatkozó hőszigetelési és hővezetési értékét mutatja meg), annál jobb a hőszigetelő képessége a nyílászárónak az ablaküveggel és a kerettel együtt.

Műanyag, fém, vagy fa ablakot érdemes választani?

Örök dilemma. Attól függ, hogy milyen információk, tényezők alapján hozza meg a vásárló döntését. Nálam személy szerint a fa van első helyen, majd az alumíniumborítású fa ablakok, ahol a fa külső része van alumíniummal beborítva, megvédve a természetes faanyagot az időjárási tényezőktől (hősugárzás, hó, jég, eső) és külső behatásoktól.

A műanyag nyílászárók mellett szakmai szempontból főleg a számok döntenek, mert valamennyivel kedvezőbb áron érhetőek el hasonló paraméterekkel, mint egy festett fa ablak.

A piacon elterjedt a fa ablakokkal kapcsolatban, hogy a fát kezelni és festeni kell évente. Ez egy nagy tévhit. A piac túlnyomó többsége műanyag nyílászárók forgalmazóiból tevődik össze, ezért elsősorban az ő érdekük, hogy ez az információ terjedjen el a köztudatban, holott a szakemberek tisztában vannak azzal, hogy ez félrevezetés. Mi pedig ebben nem veszünk részt, még akkor is kimondjuk az igazat, ha az fáj.

A valóság az, hogy a 30-50 évvel ezelőtti ablakok és azok alapanyagai más minőségben voltak gyártva, mint a mai technológiával készültek.

Egy fa nyílászárót nem kell évente újrafesteni, ehhez meg vannak a festékgyártók által erre a célra kifejlesztett ápolóanyagok. Úgy kell elképzelni a fa nyílászáró kezelését, mint amikor a tavaszi-őszi nagytakarítás során az ablakokat is tisztítjuk, de ilyenkor nemcsak az üveget, hanem a keretet is lepermetezzük ezzel a különleges felületvédő anyaggal és utána kétszer-háromszor végigtöröljük egy viledával.

Logikusan elsősorban a homlokzati (kültéri) oldalon érdekes az ablakkeret felületének ápolása, hisz onnét éri az ablakot a legtöbb negatív behatás, mint pl. az UV sugárzás, eső, ónos eső, hó, jég, stb. Ezek a legnagyobb ellenségei a külső felületeknek, és itt nemcsak a nyílászárókra, hanem pl. a lambériára, korlátra, homlokzati burkolatokra is gondolok.

Melyik a tartósabb?

Visszakérdeznék: látott-e már valaki életében akár csak 40 évnél idősebb műanyag ablakot? Világszerte a 80-as évek végén, hazánkban pedig 90-es évek elején kezdték el gyártani a műanyag ablakokat, ahogy anno mi is. A fa ablakok között 80-100 évest is gyakran lehet látni, melyek még mindig használhatóak és működnek. Egyedül a karbantartásra kell ügyelni, mert nagyobb kiadások lehetnek belőle.

Rendeltetésszerű használat és karbantartás mellett évtizedeken keresztül tökéletesek a fa ablakok is. Gondoljunk csak bele: itt semmi többről nincs szó, csak ugyanúgy kell vigyázni rájuk, mint ahogy a szükséges időközönként elvisszük az autónkat a szervizbe, ugyanis az előírás, különben elveszíti a garanciáját a termék. Itt is erről van szó.

Melyiknek jobb a hőszigetelő képessége és mitől függ?

Manapság már szinte nincsenek különbségek. Egyre gyakrabban lehet hallani, hogy passzív házakat terveztetnek és passzív házas nyílászárókat akarnak beépíttetni a vásárlók.

Ezek a kiemelkedően jó hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkező nyílászárók fából, műanyagból, alumíniumból és már acélból is elérhetőek a piacon, nálunk ráadásul minden egy kézből megkap a kedves vevő.

Itt nemcsak a hőszigeteléséről beszélünk a nyílászárónak, hanem a hanggátlási tényezőkről is, mert egyre fontosabb a vásárlóknak, hogy ne hallatszódjanak be az utcáról a zajok, vagy épp ne hallják kint, hogy milyen hangok vannak bent a házban. Biztonságtechnikai fokozatban is jelentős szerepe van az ablakoknak és ajtóknak.

Jelentősen különböznek az árak egymástól, attól függően mit választunk, mik az igényeink. Műanyag nyílászárókból lehet a legegyszerűbb, leggyakrabban keresett ablakokat és ajtókat legyártani, de fából és fémből lényegesen jobb, nagyobb méretű és amúgy jóval tartósabb szerkezeteket kaphatunk.

Sőt, fémből még akár ún. függönyfalakat, automata fotocellás toló vagy forgó ajtókat, vagy éppen tűzgátló/füstgátló ajtókat is tudunk biztosítani. Ez utóbbiak műanyagból egyáltalán nem valósíthatóak meg, sem műszakilag, sem a jogszabályi előírások nem engedik.

Milyen szigetelőanyaggal érdemes a régebbi ablakok hézagait kitölteni?

A régi fa nyílászárókat többféleképpen is fel lehet javítani, újracsiszolásssal vagy festéssel, amivel a további korhadástól védjük meg ideig-óráig.

Megoldás lehet még, hogy a régi nyílászáróba az egyrétegű normál síküveg helyett egy kétrétegű hőszigetelt üveget rakatunk.

Létezik a piacon olyan megoldás is, ami kevésbé elterjedt, hogy a meglévő 1 vagy 2 rétegű fa nyílászáró belső oldalára felszerelünk egy speciális keretet egy újabb üvegtáblával, ezáltal jobb lesz a szigetelése.

Nem feltétlenül szükséges a komplex ablakcsere irányába elindulni, de érdemes kiszámolni, hogy ha valaki egy régi bérházban, kertes házban a nyílászárókat javítgatja, akkor jobban jár-e ezzel, mint ha akár a legolcsóbb fehér műanyag nyílászáróra cseréli a régieket. Sokkal több előnye van az új nyílászárónak a felújítotthoz képest, így ajánlott megfontolni a döntést.

Ezen kívül az ablakok felújítása sokkal több utánajárást és így idő- és energiaráfordítást igényel. Fontos kérdés még az esztétikum és az anyagiak kérdése is, nem beszélve arról, hogy műszakilag sokkal jobb egy ablakcsere, mint egy ablakfelújítás.

Milyen szerepe van az árnyékolástechnikának a fűtésköltségek csökkentésében?

Akkor lehet szerepe, ha egy olyan kültéri árnyékolóról beszélünk, ami például egy alumínium zsalúzia vagy alumínium redőny, amelynek a lamellái hőszigetelő habbal vannak kitöltve. Hozzáteszem, hogy kevesen tudják, de a műanyag redőny lamelláit is tudjuk habbal kitölteni, és ezáltal ott is kedvezőbb a hőszigetelési és hanggátlási érték.

Az ablakok belső oldalára szerelt árnyékolók jóval kisebb mértékben befolyásolják az ingatlan belső hőmegtartását, a külső árnyékolókkal tudunk télen a fűtésen spórolni, vagy nyáron a belső hőmérsékletet csökkenteni, azaz a lakásunk felmelegedését meggátolni.

Mindenképpen jó, ha téli éjszakákon lehúzzuk a redőnyt, mert annyival is több hőt tudunk megtartani az ablaküveg és a redőny közötti résben. Nem minden árnyékoló alkalmas erre, mindenképpen érdemes szakember tanácsát kérni.

Milyen javaslatot tenne azoknak, akik ablakcserében gondolkodnak?

Elsődlegesen gyűjtsenek be minden olyan információt, amely alapján jó döntést tudnak hozni, hogy milyen nyílászáróra lesz valóban szükségük. Mérje le faltól falig, hogy mekkora az ablaknyílás és így menjen be az üzletbe. Jó, ha tudja milyen legyen: bukó, nyíló, egyszárnyú vagy kétszárnyú, toló, stb.

Nagyon sok esetben tapasztalunk olyan megkereséseket, amikor nem tudja az ügyfél, hogy mit akar, de szeretne egy jó hőszigetelésű ablakot kapni. Meg tudják könnyíteni a saját maguk és a szakemberek dolgát is, ha az üzlet felkeresése előtt kicsit utána olvasnak és átgondolják, mit is szeretnének valójában, azaz mi az a probléma, amit az ablakcserével meg akarnak oldani.

Legyenek kicsit felkészültek arról, hogy milyen trendek vannak a piacok, olvassanak szakmai oldalakon utána, mert sok plusz információhoz juthatnak általa. Ezzel már jó pár olyan kérdést helyre tud tenni magában a kedves érdeklődő, amit addig nem tudhatott, mert egész egyszerűen nem rendelkezett megfelelő mennyiségű és minőségű információval a témáról.

Mielőtt árajánlatokat kérnek be, érdemes a céget is leellenőrizni a cégadatbázisban és különböző fórumokon, hogy milyen régi a cég, mekkora az éves árbevételük, milyen tanúsítványokkal és minősítésekkel rendelkeznek, illetve például milyen és mekkora volumenű referencia munkákat tudnak felmutatni.

Az érdemi döntéshez elegendő 3-4 olyan cégtől árajánlatot bekérni, akiket a fentiek alapján már kiszűrtek a sokaságból. Ügyeljünk arra, hogy kis túlzással szinte minden sarkon van egy „ablakos”, de közülük igazán kevesen tényleg szakemberek, és a jó munkához jó szakember kell, aki megfelelő tapasztalattal rendelkezik, és a mögötte álló cég már legalább 10 éve a piacon van.

A legtöbb esetben ott követik el a hibát az ügyfelek, hogy egyrészt egyáltalán nem néznek utána az adott cégnek, másrészt – feltehetően a szakmai hiányosságaik miatt – nem tudják megfelelően összehasonlítani az árajánlatokat, így sokan egyszerűen csak az ajánlat végösszege alapján döntenek. Ebből szoktak később a gondok keletkezni (eltűnik az illető a felvett előleggel, nem jelentkezik, nem elérhető, letagadja magát, kifogásokat gyárt, stb.).

Igenis bátran kérdezni kell az értékesítőtől, mert szinte biztos, hogy az ügyfél nem fogja tudni összehasonlítani a kapott árajánlatokat. Mi ebben is segítséget nyújtunk a minket megkeresőknek: szívesen kiértékeljük vele közösen akár a mi, akár a versenytársunk ajánlatát, ugyanis korrekt versenyben szeretünk és tudunk is nyerni, így fog a vásárló a legjobban járni.

Kérj ingyenes ajánlatot ide kattintva.

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.