Hálószoba berendezése: klassz tippek, hogyan legyen stílusos és kényelmes hálószobád

Számodra is fontos a hálószoba berendezése? Akkor mutatunk pár ötletet, hogyan lehet kényelmes hálószobád!

A hálószoba talán az egyik legfontosabb helyiség az otthonodban, hiszen életed egyharmadát itt töltöd. Ennek a szobának egy nyugodt oázisnak kell lennie, ahol béke, csend és pihenés vár rád. Lehet nem is gondolnád, mennyire meghatározza a napodat, hogy milyen színek, bútorok vesznek körbe ébredéskor, hogyan befolyásolja az alvásodat, milyen hangulata van a szobának, ahol álomra hajtod a fejed. A pihentető alváshoz és a könnyed reggelekhez szükséges légkör megteremtése egyáltalán nem bonyolult, ehhez elég pár egyszerű dologra odafigyelni. Ne aggódj, mert felvértezünk, hogyan alakítsd ki otthonod ezen helyiségét, így a hálószoba berendezése nem csak könnyű lesz, de jó szórakozás is!

Hálószoba berendezés első lépése: A szoba stílusa

Bizonyára Neked is vannak kedvenc színeid, olyan stílus, kiegészítők, hangulat, amiben a legjobban érzed magad. Ezt érdemes figyelembe venni, amikor elkezded berendezni az otthonodat, csak úgy, mint amikor a hálószoba berendezése kerül napirendre, ugyanis kulcsfontosságú, hogy tükrözze személyes stílusodat és remekül érezd magad benne.

Így az első lépés, amit a hálóhelyiség megtervezésekor meg kell tenni az, hogy kiválasztod, milyen stílusú szobát szeretnél. Ha a lakás már be van rendezve és csak a hálószoba kap egy kis „frissítést”, akkor egészen könnyű dolgod van, hiszen stílusban alighanem passzolni fog a lakás többi részéhez. Amennyiben az egész lakást most rendezed be, akkor célszerű átfogóan gondolkodni és olyan design-t választani, melyet otthonod minden részében szívesen látsz.

Milyen stílusú legyen a hálószoba?

Modern hálószoba

Amennyiben egyszerű, trendi ám sikkes hálószobáról álmodsz, akkor a modern vonal tetszeni fog.

Többnyire egyszerű, letisztult színek jellemzik, mely egy-egy nagyobb, látványosabb kiegészítővel igazán pazar látványt nyújt. Ha szereted a monokróm, vagyis az egyszínű berendezést, akkor remek választás lehet számodra ez a stílus, hiszen egy szín számos árnyalatával tudsz játszani. Plusz szuperül fel lehet dobni kevés, de annál látványosabb kiegészítőkkel, így az összhatás biztosan szemet gyönyörködtető lesz.

Ha ezt a stílust választod, figyelj oda, hogy minden berendezési tárgy modern hangulatot sugalljon, ugyanis egy modern berendezésben ordítani fog mondjuk egy barokk, vagy vintage stílusú tárgy, ami elrontja az összhatást.

Skandináv stílusú hálószoba

Ez a stílus ismerős lehet, hiszen az IKEA sikeresen honosította meg hazánkban is, plusz egyszerűségét tekintve sokban hasonlít a modern és a minimalista berendezésre is.

A skandináv stílus is szereti a világos színeket, a nem túl bonyolult formákat, de előszeretettel használ fát. A fa kiegészítők nem túlnyomóan, de jellegzetesen vannak jelen, többnyire világosak és minimális kezelésnek vannak csak kitéve, így sokkal természetesebb hatást keltenek.

Ha szemezel ezzel a stílussal, akkor számos ötletet fogsz találni egy ilyen hálószoba berendezésére, ráadásul szuper kiegészítőket lehet kapni, így az utánajárás sem fog problémát okozni. Amennyiben tetszik a stílus, de az erősebb színeket is kedveled, akkor se keseredj el, hiszen a skandináv stílus elbírja a súlyosabb, sötétebb színű kiegészítőket is, csak légy mértékletes a használatukkor.

Hálószoba ipari hangulatban

Ez a stílus könnyen emlékeztethet a a new york-i bérlakások hangulatára, hiszen ezeket a lakásokat sok esetben régi gyárépületekből alakították lakássá.

Jellemzőek a csupasz tégla, vagy betonfalak, a fémes kiegészítők és úgy összességében az a hatás, mintha egy gyárban lennél.

Ha ezzel a stílussal szemezel, akkor érdemes a stílusjegyeket következetesen megvalósítani, plusz célszerű olyan lakás esetén ebben gondolkodni, aminek elég nagy a belmagassága – persze ez nem kötelező feltétel.

Válassz fém kiegészítőket, melyek lehetnek feketék is, de a fémes színek is remekül mutatnak. Ehhez a stílushoz a legjobban a sötétebb árnyalatok mennek, ezért érdemes egy-egy falat világosra hagyni, hogy egyensúly legyen és ne kriptában érezd magad!

Hálószoba trópusi stílusban

Ha szereted az élénk, erőteljes színeket és a növénymintákat, akkor ez a stílus biztosan tetszeni fog. Egy elég új irányzatról beszélünk, így sok hasonló hálószobával még biztosan nem találkoztál.

Jellemzője, hogy a trópusi virágok színeinek széles skáláját használja a sötétzöldtől az élénk virágok árnyalataiig. Persze nem kell totális színkavalkádra gondolni, hiszen harmonikus összhatásról van szó, ám ebben élénk, meleg tónusok dominálnak.

Ezt a stílust főleg kiegészítőkben, lakberendezési tárgyakban tudod megvalósítani, kiegészítve akár natúr, akár fa falburkolattal, szőnyeggel, padlóval.

Rusztikus hálószoba

Ezt a stílust alighanem senkinek nem kell túlzottan bemutatni, hiszen nem csak lakberendezésben, de sok más témában is nagy népszerűségnek örvend.

Ha szereted a natúr fa hangulatát és a természetes kiegészítőket, akkor a rusztikus hálószoba biztosan nagy kedvenced lesz.

A stílus fő jellemzője, hogy a berendezés és a burkolatok természetes anyagokból vannak, és az egész helyiség minél inkább a natúr, természetes hatásra törekszik. Használhatod a nagyi régi bútorait, raklap kiegészítőket, de akár még réginek tűnő fém tárgyakat is.

Ezeket a stílusjegyeket aztán személyre szabottan tudod kombinálni meleg, élénk színekkel, és letisztult halvány árnyalatokkal egyaránt.

Romantikus hálószoba

Az igazán csajos és romantikus beállítottságúaknak kiváló választás lehet egy romantikus hálószoba berendezése.

Ebbe a stílusba kiválóan beleférnek a csipkeminták, a halvány pasztell színek, kellemes virágminták, de kiválóan kombinálhatók fa vagy akár fém bútorokkal is. Gyakorlatilag minden megoldás szóba jöhet, a lényeg, hogy a végeredmény könnyed hatást keltsen.

Bátran játszhatsz a dekorációs elemekkel, képekkel, színes tapétával, díszpárnákkal, a függöny anyagával és a színekkel is.

Színkavalkád a hálószobában

Lehet, hogy egyik stílus sem áll hozzád közel, így mutatunk egy olyan megoldást is, amivel nem vagy stílushoz kötve.

Akkor is stílusos és otthonos hálószobát tudsz berendezni, ha a színekkel játszol.

Ha Te is színes, erős, temperamentumos személyiség vagy, akkor biztosan jól éreznéd magad egy vidám, színektől duzzadó hálóban, mely erőt és energiát sugároz.

Ebben az esetben nem kell stílusjegyekhez igazodnod, szabadon variálhatod a berendezési tárgyakat, akár még a stílusokat is megkeverheted kicsit, a lényeg, hogy jól érezd magad és olyan színek vegyenek körül, amik energikussá, jókedvűvé tesznek.

Hálószoba berendezése pontról pontra

Most, hogy megtaláltad a számodra legkedvesebb stílust, nincs más hátra, mint összeválogatni a hálószobába szükséges bútorokat és berendezési tárgyakat. Nézzük át, miket kell elhelyezni a hálószobádban.

A hálószoba berendezésének kulcsfontosságú pontja: az ágy!

A hálószoba központi eleme a kényelmes ágy, melynek kiválasztása nagy feladatnak tűnhet, ám megéri időt és energiát szánni rá. Nem csak egy dekorációs tárgyat vásárolsz, de arra is figyelned kell, hogy megfelelő legyen a pihentető alvásodhoz is.

A megfelelő alvásminőség – és így közvetve az ágyad – kihat a napi teljesítményedre, a munkabírásodra és a közérzetedre is. Továbbá egy nem megfelelő, kényelmetlen ágy az egészségedre is káros hatással van, ugyanis sok hát-, és gerincprobléma a rossz alátámasztású ágy hatására kezdődik.

Milyen ágyat válassz?

Amennyiben már biztosan tudod, milyen stílusú legyen a hálószoba berendezése, akkor könnyű dolgod lesz, ugyanis ehhez passzoló bútort kell választanod. Gyűjts inspirációt (de akár egy lakberendező segítségét is kérheted), ismerd meg minél jobban a választott design-t és tudni fogod, milyen kialakítású ágyat érdemes vásárolnod.

Egy romantikus hangulatú hálószobába nem fog illeni egy ipari stílusú ágy, ahogy egy modern szobába sem a barokk faragott keret. Az általad választott hálószoba-stílus nem szabály, vagy keret, ami korlátoz a szabad választásban, inkább kapaszkodó, egy halmaz, amiben bátran mozoghatsz. Használd ezt ki és biztosan klassz döntést fogsz hozni.

Hogy kezdj neki a tökéletes fekhely kiválasztásához?

Mivel a berendezendő helyiség és a kiválasztott stílus is egyedi, van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni:

  • Először mérj! Lehet úgy érzed, nagy helyed van, de ha végiggondolod mi mindent szeretnél elhelyezni a szobában anélkül, hogy zsúfolt legyen, akkor kiderülhet, hogy elsőre rosszul gondoltad. Mérd le a hálószobádat, tervezd meg nagyjából mennyi bútort szeretnél elhelyezni, vedd figyelembe, hogy mennyire kell, hogy szellős legyen, és ezek tudatában meg fogod tudni tervezni mi az a maximális ágyméret, ami kényelmesen el fog férni.
  • Légy nyitott! Valószínűleg már elég jól körvonalazódott, milyen ágykeretet szeretnél, azonban érdemes nyitottnak maradni, hiszen egy-egy stíluson belül is számtalan variáció létezik, mind színben, mind formában. Nézz meg minden szóba jöhető változatot és csak ezeknek ismeretében dönts véglegesen.

Milyen stílusú ágyak közül választhatsz?

Az ágyak között is megkülönböztetünk, egy vagy kétszemélyeseket és kanapéágyakat. Az egyszemélyes ágynál figyelni kell arra, hogy megfelelő szélességű legyen a fekvőfelülete egy személynek is. Kétszemélyes ágynál fontos, hogy a párodnak is kényelmes legyen, így őt is érdemes bevonni a választásba. A kanapéágyak nagyon praktikusak, de inkább vendégszobába ideálisak, mindennapi hosszútávú használatra nem biztos, hogy ez a variáció a legjobb döntés.

Az ágy lelke: a matrac

Bármilyen ágyat is választasz, mindegyikhez fontos a megfelelő ágybetét. A régi, rugós matracokon jó volt ugrálni gyerekkorunkban, azonban ma már ennél kényelmesebb, modernebb megoldások is vannak.

Népszerűek a szivacs, vagy memóriahabos matracok, melyek felveszik a gerinc formáját, megfelelő alátámasztást nyújtanak, így nem csak kényelmesek, de az egészségedre is jó hatással vannak. Ezekből mindenféle méret, összetétel és keménység létezik a piacon, így biztosan ki tudod választani azt, ami a legjobb számodra.

Egyéb hálószobába szükséges berendezési tárgyak

Az éjjeliszekrény

Szinte magától értetődő, hogy esténként kapóra jön egy kis szekrény, amire lerakhatod a könyvedet, a lámpát és még sok mást. Erre remek variációk léteznek minden stílusban, így biztosan fogsz találni olyat, ami tetszik.

Mondanunk sem kell, hogy célszerű a szoba és az ágy stílusához igazítani, hogy a végeredmény összhangban legyen. Az is nagyon gyakori, hogy az ágyakat már éjjeliszekrénnyel együtt árulják, ahogy az is, hogy komplett bútorcsaládokat lehet vásárolni, így biztosan minden passzol mindenhez.

Komód

Kevesen vannak, akik megtehetik, hogy külön gardróbjuk legyen, így ha Te is így vagy vele, akkor a hálószobádba célszerű elhelyezni egy komódot is.

A fiókos komódok sok mindent el tudnak nyelni – persze nem a télikabátokra gondolunk -, de a fehérneműket, alsó ruházatot és még sok sok mást el tudsz benne kényelmesen pakolni.

Ezekből a szekrényekből is létezik kisebb-nagyobb variáció, így akkor sem kell kétségbe esned, ha csak egy kisebb méretűnek van elegendő helyed. Ellenben, ha bőséges tér áll rendelkezésedre, választhatsz nagyobb, több fiókos, vagy kombinált szekrényeket is, amiben polcok is vannak.

Remek pakolhatóságuk mellett a tetejükön is sok minden elfér, így a TV-t, virágokat, könyveket is tárolhatsz a tetejükön.

Gardróbszekrény

Ha még van helyed a szobában, akkor egy gardróbszekrényt is elhelyezhetsz. Ebbe aztán tényleg nagyon sok mindent elpakolhatsz, ráadásul az eddigiekhez hasonlóan ebből a bútordarabból is ezer meg egy variáció létezik, így biztosan fogsz találni megfelelőt.

Kiegészítők

A hálószoba berendezésének tökéletes összhangjához szükség van néhány kiegészítőre is, amikkel egységesítheted vagy épp feldobhatod az összhatást.

  • Függönyök: válassz stílusban passzoló függönyöket, amik kiemelik a szoba jellegzetességeit és feldobják az összképet.
  • Lámpák: egy szép és stílusos csillár vagy hangulatos éjjeli lámpák nappal remek kiegészítők, sötétedés után pedig a fényük teremt jó hangulatot. Színüket, formájukat és fényüket érdemes jól megválasztani.
  • Díszpárnák, takarók, ágynemű: Magától értetődő lakáskiegészítők, melyekkel tovább finomhangolhatod a hálószoba megjelenését.
  • Szőnyeg: ha a szoba stílusához megy (és szeretnél is), akkor egy klassz szőnyeg sokat dob a hangulaton. Válassz színben és hangulatban passzoló darabot, így egy stílusos és hasznos kiegészítővel lesz gazdagabb a szoba.
  • Polcok: kicsik, vagy nagyok, csak tőled függ és attól, mit szeretnél rajtuk tárolni. Sok stílusos darab közül választhatsz, így nem lesz nehéz megtalálni az ideálisat.
  • Növények: egy kis zöld minden szobában jól mutat, így bátran helyezz a hálóba is pár cserepes növényt.
  • Képek: Több olyan hálószoba-stílus is van, amihez remekül mennek a képek a falon. Persze, túlzásba nem kell esni, de egy két jól megválasztott látványos kép, stílusban passzoló keretben biztosan fel fogja dobni a helyiséget.

A fentiekből láthatod, hogy a hálószoba berendezése nem egy túlságosan bonyolult feladat. Ha első lépésként megtaláltad a saját ízlésedhez passzoló berendezési stílust, akkor már csak ennek a vonalnak a mentén kell tovább haladnod. Szerencsére számtalan inspiráció áll rendelkezésre az internettől kezdve a katalógusokig. Ha pedig tökéletes végeredményt szeretnél akár egy lakberendező segítségét is kérheted.

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.