Építőipari szakember keresése: Mire figyelj, ha házépítéshez szakembert keresel?

A házépítés, felújítás nagy és költséges munka, mely sajnos számos buktatót rejt magában. A projekt „lelke” pedig a szakember, aki a kivitelezést fogja végezni. Ha Te sem szeretnél nagy blamát, akkor az építőipari szakember keresése során feltétlenül tudnod kell, hogy milyen szempontokra kell figyelned a tökéletes kivitelező kiszűrésekor.

Mivel az építkezés nem csak a munka mérete okán nagy feladat, hanem a várható költségek miatt is, minden építtető számára fontos, hogy ne bukjon bele a projektbe. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy olyan szakemberekkel működjön együtt, akik megfelelő tapasztalattal és pontossággal tudják megoldani a felmerülő munkákat.

Építőipari szakember keresésekor erre a 9 pontra figyelj oda nagyon!

Szakértőket kérdeztünk arról, mikre érdemes építtetőként odafigyelni, hogy könnyebb legyen elkerülni a buktatókat és a kóklereket. Az alábbi 9 pontban az ő segítségükkel azokat a tényezőket és feltételeket soroljuk fel, amikre mindenképp ügyelj, ha éppen kivitelezőt keresel!

1. Referencia

Az első lényeges feltétel a referencia. Mondanunk sem kell, hogy mennyire fontos szempont: a szóba jöhető vállalkozó rendelkezzen releváns tapasztalattal, referenciákkal.

Szuper, ha van honlapja, amin találsz információkat bár sok építőipari vállalkozónak nincs rá szüksége, mert ajánlás útján dolgozik.

Mindenesetre akár van weboldal, akár nincs, fel kell tudni mutatni előző munkákat, ha lehet elérhetőségekkel. Így akár fel is tudd hívni az előző ügyfeleket, hogy kikérd a véleményüket, mind az emberi, mind a szakmai tapasztalatokról.

Juhász Károly víz-gáz fűtésszerelő szerint: „Nagyon sok csoportban 1-1 kiírásra sokan csak annyit írnak hozzászólásban: adok telefonszámot hívjon fel, közben semmilyen referenciája nincs.” Javasolja, hogy tudd meg az előző megbízó telefonszámát és hívd is fel, még akkor is, ha kellemetlen egy vadidegen személyt megkeresni.

2. Ingyenes felmérés

Bokis Ádám épületgépész, műszaki felülvizsgáló szerint arra is érdemes odafigyelni, hogy ha kihívsz valakit felmérésre, az legyen ingyenes. „Egy olyan céggel, aki egy ingyenes kiszállást és felmérést sem tud magának megengedni, azzal nem érdemes foglalkozni.”

Ádám szerint ez kiemelten fontos tényező, hiszen egy nem korrekt cég kiszáll egy helyszínre, ott elkéri a felmérési díjat, majd ad egy irreálisan magas árajánlatot, amit biztosan nem fogadsz el, de a napi bevétele ezekből a kiszállásokból is megvan – mégsem nevezhető szakembernek.

3. Részletes árajánlat

Az árajánlat mindig egy kényes téma, hiszen Te, mint megbízó nem vagy szakember, ezért nem is tudhatod, minek kell szerepelnie egy árajánlatban.

Juhász Károly erre is kitért: „A megrendelőnek arra is figyelnie kell, hogy milyen árajánlatot kap: mennyire részletes és mit tartalmaz. Árajánlatot lehet adni 3-4 sorban vagy több oldalban, részletesen kifejtve. Nem mindenki írja bele, hogy milyen technológiával és mennyi anyagköltséggel jár egy adott munka elvégzése. Én például szoktam összeállítani egy anyagköltség kalkulációt, amiben összegyűjtöm, mennyibe fog kerülni és megosztom a megbízóval. Ilyenkor még eldöntheti, hogy saját maga szerzi-e be vagy megbíz vele. Amennyiben ő szerzi be az anyagokat, akkor őt terheli a felelősség az alapanyagokért.

4. Ár-érték arány

Persze, önmagában egy ajánlat nem sokat ér, így mindenképpen több ajánlatra lesz szükséged. Ezek közül fogod tudni kiválasztani azt, akire végül a munkát bízod.

Alapvetően abból indulhatunk ki, hogy a kaptál látványosan alacsony és kimagaslóan magas ajánlatot, akkor ezt a kettőt máris kihajíthatod. Marad a középmezőny.

Bokis Ádám szerint sem érdemes a legolcsóbbat választani. Ádám úgy tapasztalta: „A magyarok többnyire úgy vannak vele, hogy sokszor a legolcsóbb a legjobb, mert fele annyiért is megkaphatják ugyan azt a munkát. Az esetek 60-70 %-ában azonban a javítást és a munkadíjat ismételten ki kell fizetni. Nem minden esetben a legolcsóbb a legjobb.

Ezért is érdemes csak részletes ajánlatokkal foglalkozni, és ezekben áttanulmányozni, melyik ajánlat, mire tér ki, pontosan mi is van benne az árban.

Nagy Béla kőműves is kiemelten fontosnak tartja, hogy az ár-érték arány legyen a mérvadó a vállalkozó kiválasztásánál. Tapasztalata szerint ezen a területen a fő buktató, hogy: „olyan embereket bíznak meg a beruházók, akik olcsók és akiről semmit nem tudnak. Ezek az emberek elvégzik a „munkát”, ami sok esetben csalódást okoz, majd a megbízó nyakig ül a slamasztikában.

Mindez elkerülhető, ha nem „csak” a pénz a fontos.

Hlavacsek Gábor kőműves a Gabanti Lagép Kft-től is megerősítette, hogy nem érdemes a legolcsóbbal dolgoztatni. Eddigi munkái során is tapasztalta, mennyire jellemző, hogy olyan munkákat kell elvégezniük, amit elvileg már valaki megcsinált korábban. „Ilyenkor persze a megrendelők meglepődnek, hogy újra meg kell venni az alapanyagot, ami így kétszer-háromszor annyiba fog kerülni.”. Ezt is könnyedén meg lehet úszni korrekt kivitelezővel.

5. Részletes tájékoztatás előre és munka közben is

Természetesen nem csak a munka felmérése és az ajánlatadás során van szükség arra, hogy a szakember megfelelő tájékoztatást adjon. Fontos, hogy a munkavégzés közben – legyen az kicsi, vagy nagy – a rendelkezésedre álljon, ha kérdésed van.

Ez persze nem azt jelenti, hogy folyamatosan a sarkában kellene lihegned, de ha menet közben kérdésed merül fel, akkor arra megfelelő választ kell kapnod. Nem elég, ha azt mondja, ez így jó, és Neked el kell hinned, mert ő a szakember.

Nagy Béla is fontosnak tartja, hogy egy kivitelező menet közben is adjon felvilágosítást: „Abban az esetben, ha elkezdi a munkát és kérdez valamit a megbízó, akkor a szakmabeli elmagyarázza, hogy a megbízó megértse mit és miért csinál, ezzel szemben a kókler ellenkezik és közli, ne szóljon bele. Utána, ha a munkát elvégezte felveszi a pénzt és maga után hagyja, amit csinált.”

6. All-in szolgáltatások

Mindenki szeretné a felmerülő munkákat egy kézben tudni, vagy legalábbis minél kevesebb vállalkozót megkeresni és megbízni. Ezért is lettek divatosak azok a cégek, akik mindent (is) meg tudnak csinálni. Ezzel persze önmagában nincsen gond, csak akkor, ha ehhez a cég vagy vállalkozás nem elég nagy.

Ahogy Nagy Béla azt kiemelte: „Nagyon sok olyan hirdetést látni, hogy A-Z-ig megcsinálnak mindent, ennek is gyanúsnak kell lennie, mert egy egyéni vállalkozó 1-2 segédmunkással nem fog tudni megcsinálni egy teljes házfelújítást vagy építkezést. A nagy cégek képesek viszont erre.”

7. Szakmai háttér

Biztosan Te is olyan végeredményt szeretnél, amire öröm ránézni, olyan házat, amiben élmény lakni, és nem azzal kell foglalkozni, hogy mikor mi romlik el, esik le a csempe és még sorolhatnánk. Ehhez viszont olyan szakemberek tudása szükséges, akik megfelelő szakmai háttérrel rendelkeznek.

Papp András kivitelező szerint: „Házépítés vonatkozásában a legelső, hogy a szakember legyen tisztában a rajzolvasással és azzal, hogyan kell kitűzni a ház alapját. Tudnia kell, hogy az alapozáshoz végeztek-e talajmechanikai vizsgálatokat. Egy tapasztalt mester mellett nem kell ott lennie az építésznek, mert meg kell tudnia csinálnia önmagától.

Ami még buktató lehet, hogy a szakembernek tudnia kell az e-naplót vezetnie. Házépítésnél, ahol építési engedélyt adnak ki, akkor köteles e-naplót vezetni, ebbe be kell írni ki végzi az építést, bejelentett munkásokkal dolgoznak-e stb. Emellett egy szakembernek tudnia kell azt, hogyan kell hozzálátni egy építkezésnek és milyen tervdokumentációnak kell megfelelnie ahhoz, hogy elkezdhesse a munkát.

„Nagyon sok kóklernek fogalma sincs arról, hogyan kell szigetelni, milyen burkolóanyaghoz, milyen ragasztó kell és még sorolhatnánk. A kóklerek nagy dumásak és olyan szépen ki tudják csalni a megbízóktól a pénzt, hogy észre sem veszik.”

Nagy Béla is hasonló véleményen van, mint András: „Minden szakma korábban 3 éves képzést igényelt, de Isten mentsen azoktól, akik ezermesterképzőt végeztek és úgy vállalnak munkát.”

Ahogy a szakmabeliek egybehangzó véleménye is mutatja, igencsak fontos, hogy az adott kivitelező megfelelő szakmai képesítést szereztek.

Ezzel függ össze Bokis Ádám tanácsa is: „Gázszereléssel is foglalkozom, igazolványom is van. Nagyon sokan nem kérik el az igazolványt, pedig annak kell lennie az elsőnek, amint valaki átlépi a küszöböt és hozzányúlna a gázkészülékhez vagy elvállal egy gázhálózat szerelését. Nagyon sokan enélkül dolgoznak és kimagyarázzák miért nem kell számla. Sajnos ez a mulasztás életekbe kerülhet, pedig csak tudatosabbnak kellene lenni. A végzett és regisztrált gázszerelőket az Iparkamaránál le lehet és le is KELL ellenőrizni.”

8. Minőségi anyagok és szerszámok használata

Talán mondanunk sem kell, hogy nem csak a szakértelem, de a kiváló minőségű anyagok, szerszámok használata sem elhanyagolható szempont. Vannak kivitelezők, akik szisztematikusan, hosszú ideje ugyan azokkal a márkájú anyagokkal és gépekkel dolgoznak, ez pedig nem véletlen. A hosszútávú tapasztalat nagy előny a munka során, ráadásul a szakember igényességéről is árulkodik, milyen minőséggel dolgozik, ezáltal milyen minőséget ad ki a kezei közül.

Hlavacsek Gábor tapasztalata is ezt igazolja: „Kérdezzék meg, hogy melyik gyártó termékével dolgozik a szakember. Sokan szeretnek dolgozni Obi és Praktiker alapanyagokkal, mert olcsók, de a minőség a Baumit-tal kezdődik, fugaanyagban pedig a Mapei a legjobb.

Juhász Károly szerint: „Nézzék meg a szerszámkészletét. Meg fogják látni, hogy milyen építőipari eszközökkel, gépekkel dolgozik az adott személy. Egy magára valamit adó szakember befektet a munkájába.”

Klein Soma junior művezető is hasonlóan gondolkozik: „A megbízónak érdemes megnéznie, hogy milyen eszközökkel dolgozik a „mester”, mert egy komoly vállalkozó igyekszik megkönnyíteni a munkáját és befektet gépekbe.”

Nagy Béla sem vélekedik másképp: „Nézzenek rá a szerszámaira. Ha olyanokkal megy dolgozni, ami vadonatúj akkor nagy valószínűséggel nem szakemberrel találkoznak, de óvakodjanak az olyanoktól is, akiknél látszik, hogy a szerszámokat 2 nappal korábban még más célokra használtak és azok nem köthetők össze az építőiparral.

9. Szerződés

Mint minden más megbízás esetén, az építkezés, felújítás során is a legfontosabb teendők közé tartozik a szerződéskötés.

Ha olyan „szakemberrel” találkozol, aki vonakodik papírt írni a munkáról és annak részleteiről, akkor őt nyugodtan elfelejtheted.

Sajnos az emberek zöme nagyon hiszékeny, könnyen megbíznak az olyanokban, akiknek jó a beszélőkéje, meggyőző a modora. A szerződés viszont nem bizalmatlanság és nem is a szükséges rossz.

A szerződés az a dokumentum, ami Téged, mint kivitelezőt és a vállalkozót egyaránt védi. Rögzíti a megbízás feltételeit, részleteit, a határidőket, várható költségeket és minden egyebet. Olyan kapaszkodó, ami, ha jól van megírva és mindent magában foglal, akkor kisegít a slamasztikából. Ezért nem éri meg elsumákolni.

Ezen a véleményen vannak megkérdezett szakértőink is:

Kovács Lajos Ladalaj-Bau Kft. ügyvezetője: „Az építőiparban nagyon sok buktató van, a legfontosabb a jó szerződés, ami védi a megrendelőt és a kivitelezőt is.”

Bokis Ádám: „Mindenképpen szerződést kell írni a szakemberrel, amiben a garanciális feltételekre is ki kell térni. A tisztességes vállalkozó is hibázhat, de utána garanciában megjavítja, amit elrontott. Ezzel szemben a kókler fogja magát és eltűnik.”

 

Mire figyelj még a tökéletes építőipari szakember keresésekor? Szakértőink további hasznos tanácsai:

Klein Soma:

„Nehéz kiszűrni a kóklereket, mert van köztük olyan, akinek nagyon jó „beszélőkéje” van és megtudja győzni a megbízót.”

Hlavacsek Gábor:

„A kóklereket legjobban úgy ismerhetik fel, hogy nem reális áron vállalnak el egy munkát. Télen nem igazán akad munka, de a jó szakembernek télen-nyáron is van. A kóklerek 40-50 %-kal olcsóbban vállalják el a munkákat a holtidőszakban, áprilistól őszig dolgoznak csak, így az árazásukkal töltik ki a teljes szezont, utána pedig a megrendelők vannak bajban, hogy fél év után leesik a csempe a falról.”

„De az is árulkodó, amikor valaki felvonul egy helyszínre és nincs megfelelő gépparkja, akkor már lehet sejteni, hogy kivel van dolguk.”

Nagy Béla:

„Abban az esetben, ha kimegy az ember megnézni a munkát és csak hümmög miközben a megbízó részletezi, hogy miket kellene csinálni, akkor kóklerral van dolguk.”

„A szerszámoktól kezdve, az öltözködésen át a beszédig sok mindenből gyanítani lehet, hogy kóklerral van-e dolguk.”

Ahogy a fentiekből is láthattad, a megfelelő kivitelező megtalálása nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen. Szerencsére a szakmai hígulás ellenére is számos korrekt és tapasztalt szakember dolgozik az építőiparban, így, ha az előbbi tanácsokat megfogadod, Te is jó eséllyel indulsz, hogy olyan kivitelezőt találj, akire nyugodt lelkiismerettel rábízhatod álmaid otthonának megvalósítását.

Cikkünkben közreműködő szakértőink:

  • Juhász Károly víz-gáz fűtésszerelő:  Telefon: (+36)20 274 84 76, Email: juhasz.karoly.viz@gmail.com
  • Klein Soma junior művezető: Email: klein.soma.levente@gmail.com
  • Nagy Béla kőműves: Facebook profil
  • Hlavacsek Gábor kőműves: Gabanti Lagép Kft., Telefon: (+36)30 753 05 88
  • Bokis Ádám épületgépész, műszaki felülvizsgáló: wghtech.hu, Telefon: (+36)30 468 66 64
  • Papp András kivitelező: Email: andras.papp1111@gmail.com
  • Kovács Lajos ügyvezető: Ladalaj-Bau Kft.

 

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.