Gázszerelés tippek – szakértőtől!

Egy építkezés, vagy felújítás során biztosan felmerül a gázszerelés, csak úgy, mint például egy gázkészülék cserénél. Mivel ezek a típusú munkák megfelelő körültekintést, tapasztalatot és szakértelmet követelnek, még a legegyszerűbbnek tűnő gáztűzhely-cserénél is érdemes valódi szakembert megbízni a feladattal. Most Kléri Csaba, a Gáznyomás Bt. ügyvezetője segített nekünk, hogy olyan gázszerelés tippek garmadáját tudjuk felsorakoztatni, melyek Neked is hasznodra válnak majd!

Gázszerelés tippek: hogy ne érjen kellemetlen meglepetés!

1. Csak és kizárólag arra jogosult szerelővel végeztesd a gázkészülék cserét, vagy gáz fogyasztói vezeték átalakítást, cserét! A jogosultak névsora a Magyar Mérnöki Kamara oldalán megtalálható – www.mmk.hu

2. Ne a vízszerelővel rakasd fel az új gázkazánt csak azért, mert épp ő dolgozik nálad és amúgy is felajánlotta. Gázkészülékhez gázszerelő kell, nem más.

3. Ne szereltess olyan gázszerelővel, aki ugyan elvállalja a kivitelezést, de azt mondja, a hivatalos átadásban nem tud segíteni és ehhez kérj fel másik szakembert. Senki sem fogja vállalni egy másik szerelő által végzett munka hivatalos átadását, ha pedig mégis találsz ilyet, az jelentős plusz költségbe fog kerülni.

4. Ne vegyél önállóan gázkészüléket (a tűzhely más kérdés)! Kérd ki szakértő véleményét, mi számodra az ideális választás .Ezt mindig felhasználási hely és jelleg határozza meg! Emellett fontos a helyszíni szemle, enélkül ugyanis kivitelezésre árajánlatot összeállítani nem lehet.

5. Fogadd el, amit a szerelő javasol. Ne legyints rá, hogy „nekem ez úgysem kell”. Minden típushoz eltérő műszaki elvárásokkal kell rendelkezni a helyes telepítés illetve a garancia megtartásának érdekében. Például: iszapelválasztó a fűtési csővezeték csatlakozásba, vagy gázszűrő a gázcsatlakozásba stb.

6. Minden gázszerelés engedély, vagy műszaki átadás köteles! Ha valaki azt mondja erre vagy arra nem kell engedély, az gyanús. A szükséges dokumentációkat és ezek alaki formáját kormányrendelet szabályozza. Gépjárművel sem vehetünk részt közúti forgalomban forgalmi engedély és kötelező biztosítás nélkül. Mégse mondja senki az autószalonban, hogy ezt én nem kérem, nincs rá szükségem.

7. Egy átlagosnak mondható gázkazáncsere kivitelezési költsége nagyjából 1 millió Forint. Ennek mindössze kb. 5%-át teszik ki a szükséges engedélyek költségei. Ez bőven megéri azért, hogy legyen garancia a készülékre, ne legyen szabálytalanul üzemelő készülékünk, ami adott esetben a fogyasztási hely szolgáltatásból való kizárását is okozhatja.Elég kellemetlen ha -10 fokban elviszi a szolgáltató a gázórát szabálytalan vételezés végett.

8. Minden gázkészüléket hivatalos szakszerviz által üzembe kell helyezni! Ezt pedig nem csak a kormányrendelet előírása. Ha ez nem történik meg, nem lesz garancia a készülékre, illetve szükséges a készülékek üzembe helyezése, az adott beállítások elvégzése a helyes működéshez. Ennek elmulasztása esetén a készülék akár hetek alatt meghibásodhat és elég fájdalmas lehet a javítás költsége nem garanciálisan.

9. engedélyek fajtái:

  • Kivitelezői szerelési nyilatkozat, amit a kivitelezőnek a szerelés végeztével a területileg illetékes gáz szolgáltatónak be kell nyújtania.
  • Égéstermék elvezetés szakipari nyilatkozat szükséges a kémény műszaki átvételéhez.
  • Érintésvédelmi felülvizsgálati jegyzőkönyv a készülék villamos bekötésének és EPH bekötés (egyepotenciálra hozás) megfelelőségének dokumentációja.
  • Műszaki biztonsági felülvizsgálat jegyzőkönyv adott esetben például egyszerűsített készülék csere esetén szükséges műszaki dokumentáció.
  • Műszaki biztonsági ellenőrzés jegyzőkönyv többnyire gázterv köteles tevékenység esetén szükséges, amikor a kivitelezést közvetlen a gáz szolgáltatónak kell műszakilag átadni.

Készülék cserét érintő kivitelezési módok

Egyszerűsített készülék csere

Lényegében csak a gázkészülék és a hozzátartozó égéstermék elvezetés kerül cserére. A szerelés a fogyasztói gázvezetéket nem érinti, nem szükséges gázterv. A kivitelező szerelési nyilatkozaton dokumentálja a készülékcsere megvalósulását. Fontos,hogy csak műszaki biztonsági felülvizsgálatra jogosult gázszerelő végezheti a cserét!

Készülék csere

Ilyen esetben nem csak a készüléket cseréljük, hanem a fogyasztói gázvezeték is módosításra kerül. Gáztervet kell készíteni és a műszaki biztonsági ellenőrzést a kivitelező és a tervező mérnök együttesen végzi el közösen. A kivitelező szerelési nyilatkozat és megvalósult gáztervet nyújt be a „szolgáltató” fele amivel dokumentálja a szerelés megvalósulását.

Tervköteles gázszerelés

Általában felújítások alkalmával ritkán fordul elő, hogy a fogyasztói gázvezeték módosításán kívül gázmérési pontot is át kell szerelni (gázmérőóra felszerelési helye). Ilyen esetben szintén gáztervet kell készíteni, de ilyenkor megvalósulás után a kivitelező a „gázszolgáltató” műszaki ellenőrének „MEO-snak” kell az elkészült szerelés szabályosságát bizonyítani. A megfelelő szerelés jegyzőkönyvét a MEO állítja ki.

Szerelési dokumentáció

A szerelés végeztével nem árt ha kapunk a kivitelezőtől egy komplex szerelési dokumentációt. Nem csak azért mert hasznos, hanem mert szintén kormányrendelet szabályozza. Ennek tartalma a korábban említett engedélyek, ezen felül pedig nem árt ha kapunk egy kitöltött garancia levelet, nem csak az üzembe helyezett készülékről, hanem esetlegesen más szerelvényről, amit felszereltek és rendelkezik külön garancia jeggyel. Például egy egyszerű szobatermosztátnak is van ilyen. Műbizonylatok készülnek például az égéstermék elvezetés csöveiről. Továbbá a dokumentációban szerepeljen az üzembe helyezés jegyzőkönyve, esetleg számlák erről-arról.

Ha a szerelő vette a fáradtságot és elkészítette a dokumentációt, akkor őrizd is meg, ugyanis egy biztosítási káresemény alkalmával nagyon jól jöhet, ha bekéri a biztosító a papírokat.

Ha mostanság gázkészülék cserét tervezel akkor azt tudjuk ajánlani: ha találtál megfelelő kivitelezőt és korrekt árajánlatot, esetleg még konkrét lehetséges időpontot is kaptál tőle, akkor ne habozz megbízni, ne sokat mérlegelj az árakon, vagy még tíz árajánlaton. Jelen piaci helyzetben az épületgépészeti szerelési anyagok árai folyamatosan emelkednek ezért olcsóbb nem lesz, viszont a tétovázással lemaradhatsz egy korrekt kivitelezőről!

Kléri Csaba (G/71236/2020), Gáznyomás Bt ügyvezető: gaznyomas@gmail.com

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.