Munkavédelem az építőiparban: Grandis munkavédelem

Munkavédelem az építőiparban: Ezek a tevékenységek okoznak leggyakrabban balesetet az építőiparban

Az egész Európai Uniót tekintve az építőipar rejti magában a legnagyobb baleseti kockázatot, ha pedig világviszonylatban gondolkozunk, a számok azt mutatják, hogy ebben a szektorban háromszor nagyobb a halálos balesetek és kétszer nagyobb a sérülések előfordulásának valószínűsége más ágazatokkal szemben. Pontosan ezért nagyon fontos az odafigyelés, hiszen szakmabeliként az Ön számára is lényeges információk ezek, így összegyűjtöttük ebben a bejegyzésben a legfontosabb tudnivalókat a balesetekkel és a megelőzéssel kapcsolatban.

Mely tevékenységek rejtik magukban a legnagyobb veszélyt az építőiparban?

A kiemelten veszélyes tevékenységek közé sorolandó a magasban történő munkavégzés, a földkiemelés, az anyagmozgatás, de igen komoly potenciális veszélyforrás lehet a munkaárok vagy munkagödör beomlása, az instabil szerkezetek egyensúlyvesztése, a magasból a mélybe zuhanó tárgyak, valamint az áramütés is.

Mi a helyzet Magyarországon?

Az elmúlt év első negyedében több mint 320.000 ember dolgozott ebben a szektorban Magyarországon, ami 60.000 fővel több, mint 2018. ugyanezen szakaszában, vagyis az építőipart választók száma a veszélyforrások ellenére határozott növekedést mutat.

A tavalyi évben 915 munkabaleset történt az építőiparban, amelyből 22 esetben vesztették életüket a kollégák, 7 esetben pedig maradandó károsodást szenvedtek. Ha az Európai Uniós országokat vesszük figyelembe, általánosan elmondható, hogy évente több, mint 1300 ember hal meg munkavégzés közben.

Hogy előzhető meg a baj?

Vannak szituációk, amikor csak úgy csökkenthető a kockázat egy-egy területen, ha az ott dolgozók megfelelő védőruházatban dolgoznak, ugyanis sokszor minden igyekezet ellenére sem csökkenthető minimálisra a veszélyforrás.

Ráadásul véletlenek és balesetek mindig lesznek, ezekre pedig érdemes felkészülni. Az egyik legfontosabb funkciót ilyen terepen a munkavédelmi lábbelik töltik be, amelyek arra hivatottak, hogy a a fizikai munkát végzők és veszélyes terepen dolgozók lábait megóvják, ezzel együtt pedig a kényelemről is gondoskodjanak.

Az Ön feladata annyi, hogy a széles választékban megtalálja az adott munkakörhöz leginkább megfelelő típust. Létezik ugyanis vízlepergető réteggel ellátott, de akár a talpátszúrás elleni védelemmel felszerelt, de található erősített orr-és talpvédelemmel bíró, valamint akár vágásbiztos munkavédelmi cipő is.

Veszélyes vegyi anyagok közelében olaj-és saválló lábbeli az ideális, hegesztéshez pedig a hőálló változat beszerzése javasolt. Ha nagyfeszültség közelében dolgozik, akkor az antisztatikus, elektromosan szigetelő cipő a jó választás az Ön számára.

A gyártók azokra is gondoltak, akik a munkájuk nagy részét a szabadban végzik, a lábak szárazon tartásáról ugyanis a PVC anyagú cipők gondoskodnak. A fagytól pedig a hideg elleni minősítéssel rendelkező lábbeli véd. Amennyiben pedig a munkája a magasba szólítja, akkor nem kérdés, hogy csúszásvédelemre is szüksége lesz.

Emellett a kezek védelméről sem szabad megfeledkezni, hiszen a lábak mellett bizony a kézfej és az ujjak is  igen nagy veszélynek vannak kitéve. Az ideális kesztyű egy ilyen terepen vágásbiztos, ugyanakkor jól szellőzik, kényelmes és nem gátolja a precíz munkavégzést.

Ráadásul létezik külön a téli időszakra készült variáció is ezekből a kézvédőkből, amelyeket hőszigetelő polárbéléssel látták el, a hideg klíma és kontakt hideg hatása ellen.

Végül pedig a munkavédelmi nadrágok szerepét is ki kell emelni. Léteznek olyan munkásnadrágok, amelyek sok zsebbel vannak ellátva, így minden szerszám, íróeszköz, jegyzetfüzet, mérőszalag kéznél lehet.

A derekas nadrágok kifejezetten kedveltek az építőiparban dolgozók között, hiszen nem csak kényelmesek, de anyaguknak köszönhetően rugalmasak, guggolás, térdelés közben sem feszülnek, emellett pedig a legtöbb ilyen típus dereka állítható. Mindezek mellett a térd résznél szinte valamennyi darab megerősített anyagú, sőt, van közöttük bevarrt térdvédő betéttel ellátott is.

Láthatja, hogy a megfelelő munkavédelmi ruházat szerepe nagyban túlmutat a komfortérzet megteremtésén, hiszen akár az egészséges vagy akár az élete is múlhat azon, hogy megfelelő lábbeli vagy kesztyű van-e a kezén. Ha megbízható helyről szeretné beszerezni ezeket, érdemes szétnéznie a www.grandis.hu webáruházban.

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.