Ebbe sok vállalkozó belefuthat! A telephelye biztonsága múlik rajta!

Lehet eddig nem tudtad, de érdemes odafigyelned arra, hogy vállalkozásod hivatalos telephelye miatt, milyen extra költségekkel kell számolnod. Legyen szó bármilyen családi házról, hiába nem a tiéd az ingatlan, ha a céged hivatalos telephelyeként szerepel a nyilvántartásban, már fizetned kell a kéményseprésért. Felkerestük a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, hogy segítsen tisztázni, miért kell plusz költségbe, ha nem a vállalkozó nevén szerepel az ingatlan.

Egyik olvasónk keresett meg minket azzal, hogy családon belül, édesanyja ingatlanjába jegyeztette be a vállalkozását és meglepődve értesült arról, hogy az évenkénti kéményseprésért fizetniük kell.

A válasszal felkerestük a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, akiktől megtudtuk:

Akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen gazdálkodó szervezet (Kft, Bt, egyéni vállalkozó…) azok számára a kéményseprés ingyenes. A családi házakhoz a kéményseprő nem megy ki automatikusan, akkor megy, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglalt. Településtől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményellenőrzést. A https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon a „Ki az Ön kéményseprője?” résznél irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél tudnak időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre. Ugyanezen a weboldalon az online ügyintézés menüpontban lehet időpontot foglalni a katasztrófavédelem kéményseprőinél. Ha a kéményre gázüzemű fűtőberendezés van rákötve, kétévente érdemes ellenőriztetni, ha szilárd tüzelővel működő fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva, akkor évente tanácsos ellenőrizni. A magánszemélyek által lakott családi házaknál nem kötelező a kéményseprés, viszont mindenképpen ajánlott gondoskodni róla és élni az ingyenes kéményellenőrzés lehetőségével.

Ha egy családi házba be van jegyezve egy gazdálkodó szervezet, annak kéménye gazdálkodó szervezet kéményének minősül. Ebben az esetben a kéményellenőrzés kötelező és fizetni kell érte. Azt, hogy mi minősül gazdálkodó szervezetnek, a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 7. §-ának 6. pontja tartalmazza.

A gazdálkodó szervezetek kéményeinek ellenőrzését és tisztítását nem a katasztrófavédelem, hanem kéményseprőcégek végzik saját díjszabásuk szerint. A gazdálkodó szervezetek maguk döntenek arról, hogy melyik kéményseprőcégtől rendelik meg az ellenőrzést és tisztítást. A megrendelés kötelező gyakorisága ez esetben is attól függ, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva. Ha a házban szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, például fával, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente. Ezen az oldalon az irányítószám megadása után ki lehet választani, hogy magánszemély, vagy vállalkozás-e a kéménytulajdonos, illetve azt is, hogy családi ház vagy társasház a szóban forgó épület. Ha mindent megfelelően kiválasztottunk, az oldal felajánlja, hogy az adott területen milyen kéményseprőcégektől lehet megrendelni a kötelező ellenőrzést.

Időről időre csalók jelennek meg, akik a katasztrófavédelem alvállalkozójának adják ki magukat, és a gazdálkodó szervezetekhez becsöngetve bírsággal fenyegetőzve kínálják kéményseprési szolgáltatásaikat. Ezeket az embereket nem kell beengedni! A gazdálkodó szervezetek attól a kéményseprőcégtől rendelik meg a kötelező kéményellenőrzést, amelyiktől szeretnék, ne dőljenek be az erőszakos csalóknak.

A társasházakban élők részére kötelező a kéményseprés, függetlenül attól, hogy csak magánszemélyek lakják, vagy gazdálkodó szervezetek is be vannak jegyezve egyik-másik lakásba.

A társasházban élőknek nem kell időpontot egyeztetniük, a társasházakba a kéményseprők automatikusan érkeznek a sormunkaterv szerint. A sormunkatervek linken belül érhető el, hogy melyik vármegyében, melyik településen mikor lesz társasházi kéményellenőrzés. A weboldalon a „Mikor jön a kéményseprő?” résznél az irányítószám és a cím megadásával megtekinthető, hogy mikor érkezik a társasházba kéményseprő.

A társasházban élő magánszemélyek részére ingyenes a kéményellenőrzés, a gazdálkodó szervezeteknek pedig fizetniük kell érte. Gyűjtőkémény esetén a munka rá eső részét, például ha egy tízlakásos társasház egyik lakásába van bejegyezve egy Kft., akkor a munka egy tizedét kell kifizetni. Ha a társasházi lakásnak, amelybe gazdálkodó szervezet van bejegyezve, egyedi kéménye van, a munka teljes összegét ki kell fizetni.

Korábban a magánszemélyeknek is fizetniük kellett a kéményseprésért. A szolgáltatás 2016. július 1-je óta ingyenes a részükre. A gazdálkodó szervezetek díjfizetési kötelezettségében nem történt változás.

Az alábbi linken térképen is ábrázolták, hogy hol végzik az ingyenes lakossági kéményseprést a katasztrófavédelem kéményseprői, és hol végzik ezt a feladatot kéményseprőcégek.

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.