Tippek, hogyan ismerd fel a kóklereket az építőiparban!

Minden megbízó rémálma, hogy olyan építőipari szakembert fog ki, aki szaktudás és minőségi munka híján megtéveszti őt és csak a pénzét viszi el. Azonban nem kell azonnal kétségbe esni, mert a kóklereknek bizony vannak közös jellemzőik, amelyekkel könnyebben felismerhetők.

Az építőipari kóklerek, vagy más néven építőipari csalók, azok az emberek, akik hamis szolgáltatásokat nyújtanak az építőiparban, direkt átverési célzattal vagy nem valós szaktudással. Sokan félnek tőlük, mert általában a gyakorlatlan vagy naiv építtetők, ügyfelek áldozatai lesznek, akik nem értik a különféle építési folyamatokat vagy nincsenek tisztában az anyagok áraival. Az építőipari kóklerek különösen rátermettek és manipulatívak lehetnek, képesek rendkívül ravaszul megtéveszteni az áldozatokat, hogy azok több pénzt fizessenek ki, mint amennyire valóban szükség van, de az sem ritka, hogy rossz minőségű anyagokat használnak az építkezéseken.

Hogyan ismerd fel a kóklereket?

Az építőiparban dolgozó kóklereket nem könnyű felismerni, de számos jellemzőjük lehet, amelyek segíthetnek. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhányat:

 1. Előzetes tervezés és megfelelő előkészítés nélküli munkavégzés: Az építőiparban dolgozó kóklerek gyakran hajlamosak az előzetes tervezés, a megfelelő előkészítés nélküli munkavégzésre. Ennek eredményeként a munka nem csak időben húzódik, de a végeredmény is silányabb minőségű lehet.
 2. Minőségi munka hiánya: A csalók általában nem képesek a szükséges minőségi munkára, vagy egyszerűen csak nem hajlandók erre. Az ilyen ember által végzett munka lehet sérült, hiányos vagy nem tartós.
 3. Anyagok helytelen használata: A „szakemberek” általában nem rendelkeznek megfelelő tudással az építőanyagokkal kapcsolatban, és nem tudják felhasználni azokat a szükséges módon. Az anyagok helytelen felhasználása jelentős károkat okozhat.
 4. Nincs engedélyük: Általában nem rendelkeznek a szükséges engedélyekkel vagy biztosításokkal, amelyek bizonyítják a megfelelő képesítést és jogi nyilatkozatokat.
 5. Irreális előleget kérnek vagy szerződés nélkül kérnek előleget: Előleget kérhetnek az elvégzendő munkáért, vagy előre fizetést kérhetnek az anyagok megvásárlásához. Az előleget kérő vállalkozók viszont gyakran nem teljesítik az ígéreteiket, a munka elmarad vagy rossz minőségű lesz.
 6. Az ajánlatuk túl jó, hogy igaz legyen: Gyakran túl alacsony árakat adnak, amelyek sokkal olcsóbbak, mint a versenytársaiké. Ennek hátterében sok esetben az áll, hogy vagy nem elég jó szakemberek, hogy jó áron dolgozzanak, vagy silány minőségű anyagokon igyekeznek megspórolni az anyagköltséget.
 7. Nincs hivatalos vállalkozásuk: Sok esetben rendezetlen a vállalkozói hátterük, éppen ezért szakmai hiba vagy kártérítés esetén nincs kit felelősségre vonni.
 8. Helytelen munkavégzési módszerek alkalmazása: Gyakran hajlamosak olyan módon végezni munkájukat, amelyek károsak az épületre nézve, és nem megfelelőek a biztonságos munkavégzés szempontjából sem.
 9. Tájékozatlanság az építőipari szabályozásokról: Általában nem ismerik az építőipari szabályozásokat és előírásokat, ami problémákat okozhat az épület engedélyeztetési folyamatában.
 10. Hiányos dokumentáció: Sok esetben nem rendelkeznek megfelelő dokumentációval, ami szintén az épület szükséges engedélyeztetési folyamatát nehezítheti.

Az építőipari kóklerek által elvégzett munka lehet, hogy kezdetben minőséginek tűnik, majd utána jönnek elő a hibák és lesz komoly ráfizetés a vége. Fontos, hogy alaposan megvizsgáld a vállalkozók ajánlatát, ellenőrizd az engedélyeket és a dokumentumokat, mielőtt bármilyen munkát megrendelsz. Soha ne fizess előre, csak azután, hogy az elvégzett munka minőségéről meggyőződtél!

További kérdések, ami segíthet a kóklerek felismerésében:

 1. Milyen tapasztalatuk van az adott feladattal kapcsolatban: ha az illető nem rendelkezik megfelelő tapasztalattal, akkor a válaszukból nyilvánvalóvá válik, hogy valószínűleg nem lesznek képesek a feladatot megfelelő minőségben elvégezni.
 2. Hogyan tervezik elvégezni a munkát: a kóklerek általában nem tervezik megfelelően a munkát, és nem rendelkeznek a szükséges munkatervekkel. Ha nem tudják részletesen elmondani a munka menetét és tervezett lépéseit, akkor ez egy figyelmeztető jel lehet.
 3. Milyen anyagokat használnak: a csalók általában nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel az építőanyagokkal kapcsolatban, és nem tudják megfelelően felhasználni azokat. Ha nem nevezik meg pontosan az alkalmazott anyagokat, vagy nem tudják elmagyarázni, miért választották az adott anyagokat, akkor ez is gyanakvásra adhat okot.
 4. Milyen biztonsági intézkedéseket fognak alkalmazni a munkavégzés során: a csalók általában nem veszik figyelembe a biztonsági szempontokat a munkavégzés során, és nem alkalmazzák megfelelően a biztonsági intézkedéseket. Ha nem tudják ezeket még elmondani sem, vagy nem hajlandók azokat alkalmazni, akkor ez szintén figyelmeztető jel lehet.
 5. Milyen garanciát vállalnak a munkájukra: a kóklerek általában nem vállalnak garanciát a munkájukra, vagy nem tudják garantálni a munka minőségét. Ha az illető nem vállal garanciát, vagy nem tudja megfelelően elmagyarázni a garanciális feltételeket, már óva intünk a megbízástól.
 6. Kérdezd meg, milyen engedélyekre van szükség a munka elvégzéséhez: ha az illető nem rendelkezik a szükséges engedélyekkel, akkor az azt jelezheti, hogy nem felel vagy nem tartja be a szakmai előírásokat.
 7. Tudd meg, hogy kik dolgoznak az illetővel: ha csak magában dolgozik, és nem rendelkezik stabil kapcsolatokkal más építőipari szakemberekkel vagy alvállalkozókkal, az egy piros jelzés, hogy vigyázz!
 8. Hogyan kezelik az esetleges változásokat a munka során: ha nem tudják, hogyan kezeljék a munka során bekövetkezhető változásokat, vagy nem tudják megfelelően dokumentálni azokat, akkor légy óvatos!
 9. Mennyi időre van szükség a munka befejezéséhez: ha a „szakember” időbeli kötelezettségei irreálisnak tűnnek, az egy további figyelmeztetés lehet, hogy valószínűleg nem tudják megfelelően tervezni a munkát, és nem tudják tartani a határidőket.

Fontos megjegyezni, hogy a fentiek csak néhány példaként vannak felsorolva, mert mindig akadnak példák és ellenpéldák is. Fontos, hogy egy szakember megbízása előtt megbizonyosodj arról, hogy megfelel a szükséges szakmai követelményeknek és az összes vonatkozó előírásnak.

 

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.