Épületgépészet: misztikus fogalom, de mit is jelent pontosan?

Egy építkezés során, a szakemberek között kutatva, biztosan felmerül az épületgépészet fogalma is. Ugyan ezt az építőipari ágazatot nem feltétlen ismeri pontosan mindenki, de mégis számos területet és felújítási munkát foglal magában. Ennél fogva joggal állíthatjuk: van létjogosultsága bővebben is megismerkedni a témával.

Mit is jelent pontosan az épületgépészet?

Az épületgépészeti iparban tervezik meg az épületek víz, villany és gázhálózatát, de ma már a mikroelektronikai hálózat is fontos részét képezi. Feladata, hogy biztosítsa az épületek lakóinak, vagy használóinak a megfelelő komfortot.

Így már Te is láthatod, miért nem véletlen, hogy felújítás vagy építkezés közben találkozol ezzel a szakiránnyal.

Az épületgépészet felel többek között az ivóvíz biztosításáért, a szennyvíz elvezetéséért, a fűtés és hűtésrendszerek kiépítéséért, de még az ingatlanon belüli levegő minőségéért is.

Épületgépészet, mint komplex fogalom

Ahogy a fentiekből is látszik, az épületgépészet rendkívül összetett, ágazatai pedig szorosan összefüggenek egymással. Ilyen például, hogy a vízellátás összefügg a fűtéstechnikával, az pedig a gázellátással és még sorolhatnánk.

Általánosságban kijelenthetjük: annak ellenére, hogy az épületgépészet több ágazatból áll, azok nem választhatóak szét teljes mértékben. Így az sem mindegy, milyen szakemberekre bízod ezen rendszerek kiépítését az éppen épülő otthonodban, hiszen egymás tapasztalatára és szaktudására is támaszkodniuk kell a kivitelezőknek. Ha egy elront valamit, a soron következő nem tudja megfelelően elvégezni azt a feladatot, amit rá bíztál.

Mik az épületgépészet legfontosabb ágazatai?

A téma rendkívül összetett, így sokáig tartana minden rész-ágazatot külön felsorolni. Az alábbiakban a legfontosabb egységeket sorakoztatjuk fel, amikkel fejújítás vagy építkezés során Te is találkozni fogsz.

  • Fűtéstechnika: épületek fűtésrendszereinek kialakítása a hőfejlesztő rendszertől a hőleadó berendezésig
  • Gázellátás: csatlakozás a gázhálózati rendszerre
  • Vízellátás és csatornázás: általában az utcai vezetékekre való csatlakozást jelenti
  • Klímatechnika: légkondicionáló berendezések használata a kellemesebb belső hőmérsékletért
  • Légtechnika: az épület vagy lakás szellőzésének kialakítása, a kellemetlen szagok kiszűrése, megfelelő páratartalom biztosítása, megfelelő légellátás tartozik ide – többek között.

A megfelelő szakemberek kiválasztása

Azt már tudjuk, hogy az épületgépészethez tartozó munkafolyamatokat és rendszereket nem lehet teljesen elválasztani egymástól. Ebből adódik, hogy olyan szakemberekre lesz szükséged az építkezés során, akik összehangolt munkával és kellő szakértelemmel megfelelően tudják kivitelezni a rájuk bízott munkát.

Ahhoz, hogyan válaszd ki a tökéletes kivitelezőt, az alábbiakban adunk néhány hasznos tanácsot. Plusz, szakértőket kértünk meg, hogy tapasztalataikkal is járuljanak hozzá, hogy könnyebb dolgod legyen ebben a kérdésben.

Karch Endre szakértőnk az alábbiakat javasolja, hogyan keress szakembert:

„Először kérdezzük meg a családunkat, barátainkat, dolgoztak-e valakivel, akivel meg voltak elégedve. Ha az ajánlott szerelő nem tudja vállalni, akkor kérjünk tőle is ajánlást, hiszen csak olyat fog ajánlani maga helyett, akinek tisztában van a munkája minőségével. Ha ez sem válik be, akkor érdemes az interneten keresgélni. Viszont kerülendők szerintem a szórólapos szerelők – ők általában a legdrágábbak, inkább csak nagyon sürgős esetben kérjük fel őket.”

Referencia

Vitán felül áll, hogy a legkézenfekvőbb szempont a referencia. Kérd el bátran a szóba jöhető szakember korábbi referenciáit, ha kell hívd fel a régebbi ügyfeleket és kérd ki a véleményüket.

Árajánlat

A második szűrési pont az árajánlat lehet. Ezt ugyanis lehet jól csinálni és összecsapva is. Ha olyan ajánlatot kapsz, ami hánya-veti módon van megírva, akkor érdemes átgondolni, érdemes-e a szakemberrel dolgoztatni.

Ellenben egy részletes, mindenre kiterjedő árajánlat azt feltételezi, hogy a szaki a munkába is beleteszi az energiát, ha már az ajánlatra is rászánta az időt.

Figyelj az ár-érték arányra

Ha megkaptad az ajánlatokat, akkor fektess bele időt, hogy részletesen átnézd őket. A döntésnél ne csak az árat vedd figyelembe, hanem azt is, mennyi pénzért mennyi szolgáltatást kapsz. Nem biztos, hogy a legolcsóbb éri meg a legjobban.

Beszélj a szakemberrel

Ha megvan a potenciális jelölt, beszélj vele személyesen is. Sokat elárul valakiről egy személyes találkozó.

Még egy hasznos tipp szakértőtől, mielőtt belefogsz az épületgépészeti munkákba!

Ellmann Tamás építész és épületgépész:

„Minden felújítási munkálatnak a tervezéssel kellene kezdődnie. A magyar építtetők nagy része nem értékeli, ha papíron lát egy tervezetet, inkább több pénzt fizet ki a többi „szakembernek”, mert látványosabb a munka. Nagyon sok pénzt lehetne megspórolni azzal, ha keresnének egy szakembert, aki átlátja a munkafolyamatokat és az építtető érdekeit képviselné. A vállalkozónak a profit a lényeg, az építészeti tervező pedig a költséghatékonyság megtervezésben segít.”

Cikkünkben közreműködő szakértőink:

  • Karch Endre E.V.: Email: karch.gepesz@gmail.com, Telefon: (+36)70 434 8622
  • Ellmann Tamás építész és épületgépész

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.