6 tanács burkoláshoz, hogy ne legyen csalódás a végén!

Számos teendő és tervezés, több héten-hónapon át tartó folyamatos munka előzi meg a házépítés és lakásfelújítás azon szakaszát, amikor végre sor kerülhet a burkolásra. Ez a feladat végre egy olyan lépés, ahol már láthatjuk az alagút végét, hiszen lassan elkezdenek színeket, végső formákat kapni a szobák és az otthonunk. Ha Te sem szeretnél elkeseredéssel végignézni a csempéken és járólapokon, akkor feltétlenül olvass tovább!

Hoztunk Neked 6 tanácsot burkoláshoz, amikkel lecsökkentheted a csalódás kockázatát!

1. Mérd fel a burkolandó felület nagyságát

Mérd le pontosan azokat a helyiségeket, amiket burkolni szeretnél és a pontos négyzetméter tudatában menj el burkolóanyagot vásárolni. Az általad kalkulált mennyiségre számolj rá kb +15%-ot, – nagyjából ennyi veszteséggel kell számolni a lapok vágásakor – és ennyivel több lapot vásárolj.

Célszerű mindenhova egyszerre megvenni a burkoló lapokat, csempéket, járólapokat, így egyrészt időt spórolsz, másrészt a burkoló szakembernek is egyszerűbb, ha egyben látja az anyagokat.

A pontos méretek azért is hasznosak, mert kapásból úgy tudsz ajánlatot kérni a munkára, hogy fel tudod sorolni, milyen alapterületek burkolására kérsz árajánlatot.

2. Válassz megfelelő szakembert

Megfelelő burkoló nélkül nem lesz tökéletes burkolás sem, így fontos, hogy olyan szakembert találj és bízz meg, aki érti a dolgát.

De hogyan találod meg?

Burkolással foglalkozó szakembereket kérdeztünk meg: Szerintük milyen a megfelelő burkoló és hogyan találjuk meg? Mutatjuk a válaszokat:

 • Csille Krisztián hidegburkoló: „Egy jó szakember tisztában van az anyagokkal és azok felhasználásával is, valamint ismeri a munkafolyamatokat és tájékozott az egyre modernebb megoldásokkal is.” Krisztián azt is hozzátette: „…egy jó burkoló sok ismeretséggel és jó kapcsolatokkal rendelkezik, így nem probléma ajánlás útján megbízást kapnia. Javaslom, hogy ajánlás és referencia alapján válasszon a megbízó, mert így mehet a legbiztosabbra.”
  „A szerszámokkal kapcsolatban csak annyit tudok mondani, hogy a megfelelően felkészült burkolónál van minden, tehát nem ütközik akadályba, ha nagy lapokkal találkozik esetleg.”
 • Rácz Sándor hideg-meleg burkoló: „Ne a kóklerek által végzett munkákból vonjanak le hosszútávú következtetéseket, bízzanak meg a tanult és nagy tapasztalattal rendelkező szakemberekben. Beszéljenek a szóba jöhető vállalkozókkal, szerintem van annyi emberismerete mindenkinek, hogy nagyjából ki tudja szűrni azokat, akiknek fogalmuk sincs a munkáról.”
 • Szalma István burkoló: „A legjobb, ha ajánlás után választunk szakembert. Ha van ismerősünk, akinél már dolgozott, meg is nézhetjük az elvégzett munkáját.”

3. Kérj pontos árajánlatot és tüzetesen nézd is át őket

A burkolás nem egy filléres tétel – sem az anyagköltség, sem a munkadíj, ezért jól meg kell fontolni, kit és milyen áron bízol meg a munka elvégzésével.

A szóba jöhető vállalkozóktól kérj ajánlatot, amiben részletesen szerepelnek az ajánlat részletei. Ha megkaptad az összes ajánlatot, nézd át őket részletesen. A döntésben viszont ne csak az ár befolyásoljon, inkább vesd össze mekkora összegért, mennyi munkát kapsz: Neked kell-e beszerezni az anyagokat (csempét, fúgát stb.) vagy a burkoló fogja? Mennyi garanciát vállal a munkára? Milyen gyorsan készül el a kívánt feladat? És még számos tényező van, ami egyik vagy másik szempontból hatást gyakorol az ajánlat összegére. Azt válaszd, ami összességében a legjobban megéri, viszont nem biztos, hogy a legolcsóbb lesz az.

Ebben megerősített minket megkérdezett szakértőnk is:

 • Rácz Sándor hideg-meleg burkoló: „Tapasztalatom szerint a mai helyzetben az emberek sajnos keresik az olcsóbb szolgáltatásokat, ami szerintem nem gond, de minőségben borzalom.”

4. Hallgass a kiválasztott szakemberre

A megfelelő vállalkozó megtalálása után kérd ki a véleményét és hallgass is a tanácsaira.

Sok minden jó ötletnek tűnhet, ám a kivitelezésnél kiderülhet, hogy mégsem volt az. Bátran vázold az egyedi ötleteidet is a burkolónak, mondja el a véleményét, ha az alap elképzelés nem jó, segíthet jobb, mutatósabb, tartósabb megoldást találni.

Szalma István:
„Én személy szerint csak és kizárólag a helyszíni megbeszélést preferálom. Csak ott látni milyen munkáról van szó. Mindig a legrosszabb verziót vázolom fel, arra készítem fel a megbízót. Mert például, ha leverem a csempét lehet a vakolat is jön vele. Ez ugye plusz költség anyagban és hulladékból is, a munkáról nem is beszélve.”

„Érdemes kikérni a burkoló tanácsait a burkolat választásánál is; minél kisebb a csempe mérete, annál világosabbnak kell lennie, ugyanis a sötét és kis méretű össze fogja nyomni a teret. Ilyen és ehhez hasonló tanácsokat tudnak adni a burkolók és érdemes rájuk hallgatni.”

„A csempén kívül mindent a szakember vigyen. Így nem tud majd arra hivatkozni, hogy nem jó adott esetben a csemperagasztó. Fuga anyag is számít. Világos fugát ne akarjanak, mert koszos lesz, ha akarja, ha nem. Át kell beszélni, hogy honnan indulunk egész lappal vagy épp hol közepeljük ki a falat.”

5. Gondosan válaszd meg a csempéket és járólapokat

Tervezd meg, hogy hova és milyen járólapot, csempét szeretnél. Az igénybevételnek megfelelően válaszd ki az anyagokat, hogy megfelelően kopásállóak legyenek, ahol szükséges oda csúszásmenteset válassz. Ebben nagy segítségedre lesz a burkoló is, hiszen jobban ismeri az anyagokat, mint te.

Ezeken kívül ügyelj rá, hogy azonos gyártási dátumú, fajtájú és tónusú burkolólapokat válassz, így el tudod kerülni a csomagok közötti árnyalatkülönbségeket. Ezeket az adatokat a csomagoláson fogod megtalálni.

Ha az árajánlat tartalmazza, akkor a csempék beszerzését is rábízhatod a burkolóra, ebben az esetben a gyártási adatokra Neked nem kell figyelned, mert a burkoló gondoskodik róla, hogy tökéletes legyen.

6. Köss szerződést!

Mind minden más kivitelező esetében, a burkolóval is köss szerződést, mely a megállapodásotok minden pontját, részletét rögzíti az anyagbeszerzéstől a határidőkön át egészen a garanciáig.

Mit tanácsolnak még szakembereink annak, aki burkolás előtt áll?

Beri László: „Az első lépés, hogy tudja a megrendelő, hány négyzetméter felületet akar burkoltatni. Nagyon fontos, hogy minőségi anyagokkal dolgoztasson és az is, hogy legyen garancia az elvégzett munkára. Az írásbeli megállapodás nagyon fontos!”

„Nézzenek rá a munkára menet közben is, ha az első pár négyzetméter lerakása után nem stimmelnek az egyenes vonalak, vagy szintkülönbség van, állítsák le a munkát.”

Rácz Sándor: „Legyen szabályos vállalkozói szerződés a munka pontos leírásával, előleggel, a munka pontos, precíz elvégzése után pedig végszámlázás és fizetés.”

„20 éve vagyok a szakmában, folyamatosan képeznünk kell magunkat, folyamatosan ismerkedünk az újonnan piacra került szerszámokkal, segédeszközökkel, anyagokkal.”

Csille Krisztián: „Íratlan szabály, de muszáj ránézni a munkára, akárki is lett megbízva. Már az első nap lehet látni, ha valami nem stimmel. Ilyenkor hívjunk ismerőst, vagy másik hozzáértőt, és kérjük ki a tanácsát. Ha nem tetszik a munka, amit végez, akkor sajnos meg kell válni a szakembertől.”

Cikkünkben közreműködő szakértőink:

 • Kádár Sándor ügyvezető
 • Szalma István burkoló
 • Csille Krisztián hidegburkoló: Email: csillekrisz@hotmail.hu
 • Rácz Sándor hideg-meleg burkoló: VARGA ÉS TÁRSA GENERÁLBAU Bt. Telefon: (+36) 30 966 5462
 • Beri László E.V.: Telefon: (+36)30 850 2292

Ajánlott cikkeink

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.