Olcsón akarod megúszni a fűtésszezont? Akkor válaszd ez a tüzelőanyagot!

Eljött az őszi fűtésszezon, mindenki azt szeretné, ha gazdaságosan jönne ki a szezon végén. Az egyik legjobb tüzelőanyag a fabrikett, mellyel kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. A leggyakrabban felmerülő kérdések megválaszolásáért az Építőguruk megkereste Nyikos Györgyöt, a Nyikos Brikett Kft. ügyvezetőjét, hogy segítsen eloszlatni a téves információkat.  

Miben különbözik a fabrikett a valódi fától?

A fabrikettnek a fával szemben legalább 50 %-kal jobb a fűtőértéke. A 2-3 éves száraz fának maximum 30 %-a a nedvességtartalma, míg a brikettnek 10 % alatt van. Sokan azt hiszik a fabrikett állagát ragasztóval érik el, pedig egy nagynyomású préselési eljárással nyerik el a végső formáját. A fabrikett égése után 1-2 % hamutartalom marad vissza, míg a tűzifánál 15-20 %-os ez az érték. A megmaradt hamu környezetbarát és kertek trágyázásához is hasznosítható.

A fával szemben a brikett előnye még, hogy nem kell hozzá több előkészületi munka (aprítás, darabolás), hanem kész állapotában egyből felhasználható fűtéshez.

Többféle fabrikett is elérhető a piacon. Mi a különbség köztük?

Nagyon sokféle brikett van, de a legjobb a keményfa brikett, mert az összes közül a legjobb a fűtőértéke és a hamutartalma. A napraforgó brikett jó fűtőértékű, viszont több a hamuja, mivel a növényi alapanyagú briketteket nem lehet elégetni hamu nélkül.

Szezonális termékként mezőgazdasági melléktermékekből gyártotok brikettet. Ezek mennyire környezetbarát termékek?

Az általunk előállított brikettek (keményfaforgács hozzáadásával kukoricás és napraforgós brikett, valamint szénpor és keményfaforgács keverékéből) megújuló energiaforrások és környezetbarát tüzelőanyagok. Ezek a termékek olcsóbbak, mint a fabrikett. A vevők túlnyomó többsége is azt nézi, hogy minél kedvezőbb áron vásároljanak.

Milyen fűtőrendszerekhez alkalmazhatóak?

Minden fűtőegységbe fel lehet használni a fabrikettet. Amennyiben csak keményfa brikettel fűtünk, akkor 1 hét után 5 liter pernye képződik, amit növények tövére is fel lehet használni a kén és foszfortartalma miatt.

Milyen gyakorlati tanácsod lenne a fabrikettel való gazdaságos fűtéshez?

Tegyünk először parazsat a fűtőegységbe és helyezzünk rá 2-3 brikettet, majd várjuk meg míg meggyullad. Várjuk meg a lakásban azt a hőfokot, amit szeretnénk elérni.

A legtöbb házban kazánnál fűtenek, ezért általában 50-60 fokra kell felfűteni a vizet, majd ezen a ponton le kell zárni a levegőztető részét. A kazánt is vissza kell hűteni 30 fok alá, a lényeg, hogy ne kapjon levegőt.

A brikett legjobb fűtőértéke akkor érjük el, amikor minimálisra vesszük a levegőt, ilyenkor vörösen izzó golyóra hasonlítva izzani kezd. Ekkor tökéletes a hőleadó képessége a brikettnek. Ezzel a módszerre 3-4 óra fűtés időt lehet nyerni.

Amikor a brikett leégett és fél öklömnyi parázs van, akkor 2 brikettet támasszunk hozzá, engedjünk rá egy kis levegőt, hogy felkapja.

Amikor ismételten jó idő van a lakásban, akkor zárjuk el a levegőt és hagyjuk izzani a brikettet. Így sokáig rárakható a brikett és nagyon sokat lehet vele spórolni a fűtésen. Arra kell figyelni, hogy a kazán vagy kandalló, vagy bármilyen fűtőegység ajtaja jól szigeteljen.

További tájékoztatásért és ajánlatért keresd bátran Nyikos Györgyöt honlapjukon keresztül.

Ajánlott cikkeink

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.